• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Rus istihbaratının önlenemez yükselişi

Ceren Kenar

Geçtiğimiz ay NATO için skandal niteliğinde bir istihbarat zaafı ortaya çıktı.

Portekiz istihbaratında üst düzey görevde bulunan Frederico Carvalhão Gil'in Rus istihbaratına çalıştığı ortaya çıktı.

Hikâye ajan filmlerini andırıyor.

Gil felsefe okumuş, entelektüel bir üst düzey istihbaratçı. Özellikle terörle mücadele alanında uzman. Bulunduğu pozisyon itibarıyla NATO'nun üst düzey sırlarına erişimi mevcuttu.

2014 yılında Portekiz istihbaratı bir köstebek olduğundan şüphelenmeye başlıyor. Bunun kim olabileceği konusunda gizli bir soruşturma başlatılıyor. CIA devreye giriyor.

Gil takip edilmeye başlanıyor.

Ve ortaya Rus istihbaratının favori ajan devşirme yöntemlerinden birini kullandığı ortaya çıkıyor. Gil, Gürcü bir kadın tarafından baştan çıkarılıyor ve muhtemelen şantaj ile Rusya için çalışmaya başladığı anlaşılıyor.

İşin içinde para unsurunun olması da NATO istihbarat birimlerini endişeye sürüklüyor. Zira Gil'in Rusya'ya sızdırdığı her doküman karşılığında 10.000 Euro aldığı belirtiliyor. Ajanlık piyasasında bu epey yüksek bir ücret. Bu da sızdırılan dokümanların içeriğinin önemli olduğunu gösteriyor diyor uzmanlar.

Roma'da bir Rus ajanıyla görüşürken yakalanan Gil'in buluştuğu Rus ajanı da tutuklandı. Portekiz istihbaratı Gil'den şüphelenmeye başladıktan sonra önce pozisyonunu daha düşük bir mevkiye alıyor. Bunu telefon dinlemeleri takip ediyor. Gil'in sık sık Avrupa'da değişik ülkeleri ziyaret ettiği ortaya çıkıyor. Takip başlıyor ve Gil Roma'da suçüstü yakalanıyor.

NATO istihbarat birimleri şu anda zarar kontrolü yapmakla meşgul. Hangi bilgilerin Ruslara temin edildiği anlaşılmaya çalışılıyor.

Bu operasyon NATO tarihine önemli bir skandal olarak geçecek.

NATO ülkelerinin artan Rus istihbarat operasyonlarına karşı yeterince önlem almadığı eleştirisi şimdiden dillendirilmeye başlandı.

Eski bir KGB ajanı olan Putin'in iktidara gelmesinden sonra Rus istihbaratın ciddi şekilde etkinliğini arttırdığı biliniyor. Edward Snowden'ın Rusya'ya iltica etmesi, Wikileaks Rus istihbaratı ilişkisini gösteriyor. Geçtiğimiz sene FBI Wall Street'te finans bilgileri üzerine çalışan bir Rus ajanı yakalamıştı. 2008 yılında Estonyalı bir Rus ajanı yakalandı.

Türkiye'de Rus istihbarat operasyonlarının yaşandığı ülkelerden biri.

Geçtiğimiz aylarda İstanbul'da Çeçen Edelgiriev'i öldüren ekipte bulunan 2 Rus ajan, MİT ve Emniyet'in ortak operasyonuyla yakalandı.

Batı'da faaliyet gösteren Rus ajanlarının Soğuk Savaş döneminden bile fazla olduğu not düşülüyor.

Nisan ayında sadece Putin'e kontrolünde yeni bir istihbarat birimi kuruldu. Bu birimin özellikle yaklaşan seçimler öncesi Rusya içinde muhaliflere yönelik istihbarat faaliyetlerini yürüteceği iddia ediliyor. Birimin başına Putin'in 13 yıldır korumalığını yapan Viktor Zolotov getirildi.

Batı'nın liderlik krizi ile boğuştuğu bir dönemde Rusya hem direkt askerî müdahalelerle, hem de istihbarat faaliyetleri ile fırsatları değerlendiriyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89