• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 10 °C

Referandumdan kaçış

Mesut Yeğen

Meclisteki ilk tur oylama, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine dair nihai sonucun referandumda belli olacağına, dokunulmazlıkların referandum yoluyla kaldırılacağına işaret ediyordu. Geçen haftaki yazımda bu durumu ‘referandum aralığı’ olarak tanımlayıp, bu aralığın bir siyasi açıklığa işaret ettiğini ve Kürd meselesinin seyri açısından farklı neticeler üretebileceğini söylemiştim.

Heyhat! Yazıda sözünü ettiğim diğer olasılık gerçekleşti; meclisteki ikinci tur görüşmelerde değişiklik teklifinin kabulü için gerekli 367 sayısı bulundu ve dokunulmazlıklar kaldırıldı. Artık cumhurbaşkanının onayı bekleniyor.

Peki, ne oldu da işler referanduma doğru giderken, birden CHP’de bir kısım milletvekili karar değiştirdi ve değişiklik teklifinin kabul edilmesine yetecek sayı bulundu. CHP’lilere sorulacak olursa, ikinci tur oylamada CHP’li bir kısım vekil ilk turdan farklı oy kullandı, çünkü iş referanduma kalsaydı, Erdoğan bir yolunu bulup partili cumhurbaşkanlığı ya da bir tür başkanlık yolunu açan anayasa değişikliğini de 330’un üzerinde bir oyla meclisten geçirtip, dokunulmazlık referandumuyla aynı anda referanduma götürecekti. Bu durumda seçmenler açısından dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet demekle Erdoğan’ın partili cumhurbaşkanlığı evet demek kararları birbirlerine yaklaşabilecek, seçmenlerin büyük kısmı da dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyeceğinden, oluşan bu karambolde Erdoğan’ın arzusu gerçekleşebilecekti. Bu mantığa göre, CHP’liler akıllıca davranmış, bir Erdoğan kumpasını daha önlemişlerdi.

Ama nedense bana esas sebep bu değilmiş gibi geliyor. Bana kalırsa bir kısım CHP vekili ilk turdaki tercihlerini değiştirmeye ikna edildi; çünkü CHP kurmaylık aklının da parçası olduğu Türkiye’nin yeni müesses nizamı referandumdan kaçmak istedi. Yeni müesses nizam referandumda alınacak sonuçların Kürd meselesinin seyri üzerindeki muhtemel akislerinin ne olacağını iyi tahmin ettiğinden süratle yeterli sayıda CHP’li vekil ikna edildi ve dokunulmazlıklar meclis eliyle kaldırıldı.

İzah edeyim. Dokunulmazlık işi referanduma kalsaydı olacak olanı tahmin etmek zor olmasa gerek. CHP yönetimi referandum kampanyasında ne yapacağını bilemez, CHP tabanının az bir kısmı sandık başına gitmez, kalan Türkiye seçmeninin ezici bir çoğunluğu, mesela % 80 - 85’i dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet, Kürdistan seçmeninin de yine ezici bir çoğunluğu, mesela % 70 - 80’i hayır der, böylece de referandum bir Türk - Kürd referandumuna dönerdi. Bana kalırsa Türkiye’nin yeni müesses nizamı tam da bu sonuçla yüzleşmek istemediğinden apar topar referandumdan kaçmayı mümkün kılacak bir formül üretti. Dokunulmazlık referandumunun bir Türk - Kürd referandumuna ya da Türkiye - Kürdistan referandumuna dönmesi ihtimali müesses nizamı yaratıcılığını konuşturmaya mecbur bıraktı. İkinci tur oylamada oluşan manzaranın, bir kısım CHP’li vekilin aniden pozisyon değiştirmesinin esas sebebi bu.

Neticede, müesses nizam almak istediği sonucu aldı. Hem dokunulmazlıklar kaldırıldı, hem de bir Türk - Kürd referandumunun önüne geçilmiş oldu. Öte yandan, dokunulmazlık referandumunun ardından CHP ve MHP’de yaşananlar işlerin ne Erdoğan ne de yeni müesses nizam için o kadar da yolunda gitmeyeceğini gösteriyor. CHP ve MHP’nin Kürd meselesinde AK Parti’ye verdiği cömert destek Erdoğan’ın başkanlığına giden yolu sağlamlaştırdığından bu iki partinin bir kısmında önemli seviyede bir huzursuzluk oluşmuş durumda. Bu hal, Erdoğan’ın Kürd meselesi üzerinden MHP ve CHP’nin tamamını felç etme ve bu hal üzerinden başkanlık yolunu inşa etme işinin o kadar rahat işlemeyeceğini gösteriyor. Bu durumda Erdoğan da dahil yeni müesses nizam Kürd meselesinde alınan pozisyonun devamını sağlamak adına Erdoğan’ın partili cumhurbaşkanlığına ve hatta daha azına, mevcut fiili durumun devam etmesi seçeneğine razı olabilir. (basnews)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89