• BIST 9479.97
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Kürt sorununda CHP-Aydın zirvesi

Derya Sazak

‘Kürt sorununa çözüm’ CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde parti milletvekilleriyle liberal-sol aydınlar buluştu

AKP’nin Kürt sorununun çözümünde ‘güvenlikçi’ yaklaşımları öne çıkararak artan PKK saldırıları karşısında ‘demokratik açılım’ sürecini askıya alması ve BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını gündeme getirmesi üzerine liberal-sol aydınlarla CHP arasında bir süredir gözlenen yakınlaşma İstanbul’da ‘basına kapalı’ bir toplantıya zemin hazırladı.

Aydınlar ve CHP yöneticileri, milletvekilleri Kürt sorununda çözüm önerilerini masaya yatırdılar.

Toplantıya CHP’den Sezgin Tanrıkulu, Gülseren Onanç, Rıza Türmen, Alaattin Yüksel ve Burhan Şenatalar katıldılar.

Gazeteci-yazar ve akademisyen tarafında Mithat Sancar, Osman Kavala, Fuat Keyman, Turgut Tarhanlı, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar, Bekir Ağırdır ve Altan Öymen vardı. Ahmet İnsel de toplantıya davetliydi. İstanbul’da olmadığı için katılamamış.

CHP, Güneydoğu’da şiddetin artması, karakol baskınları ve Suriye’deki gelişmeler nedeniyle tatilde olan TBMM’ni ‘terör’ gündemiyle toplantıya çağırmış ancak destek bulamamıştı. AKP ve MHP’nin ‘olağanüstü’ toplantıya gerek görmeyerek Meclis‘e gelmediği gün Tunceli CHP milletvekili Hüseyin Aygün PKK tarafından kaçırıldı. Daha sonra BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile milletvekileri Aysel Tuğluk ve Ertuğrul Kürkçü’nün yol kesen PKK’lılar ile konuşup ‘kucaklaştığı’ olay yaşandı.

Başbakan Erdoğan,şehit cenazelerin geldiği bir ortamda gerçekleşen buluşmaya çok sert tepki gösterdi.

AKP, 1 Ekim’de TBMM açıldığında BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılacağını ilan etti. O arada yargının da harekete geçirildiği belirtildi.

Dokunulmazlıklarla birlikte BDP’nin kapatılması da gündemde.

‘YENİ CHP’ VE AYDINLAR

CHP, Kılıçdaroğlu döneminde Baykal’dan farklı olarak Kürt sorunun çözümünde AKP’nin 2009 yazında başlattığı ve 2011 Haziran seçimlerine dek sürdürdüğü ‘demokratik açılım’ çizgisine benzer bir politika izliyor.

Kemal Bey, Meclis tatile girmeden Başbakan Erdoğan’a Kürt sorununun çözümüne ilişkin bir paketle gitmişti.

Erdoğan bu ziyareti çözümden çok ‘tespitler’ içermesine karşın olumlu karşılamış,MHP katılmasa da AKP-CHP arasında çalışma grupları kurulabileceğini söylemişti.

CHP ise yeni Anayasa hazırlıkları sürerken Meclis’te bir de ‘akil insanlar’ grubu oluşturulableceğini, içtüzüğün buna göre düzenlenebileceğini savunmuştu.

İstanbul’da aydınlarda buluşan CHP heyeti, TBMM açılmadan Kemal Kılıçdaroğlu’na bir rapor sunmaya hazırlanıyor.

Liberal-sol yazarlar ve akademisyenlerle toplantıda ‘Reformlara devam edilmesi’ Anayasa değişikliğinin mutlaka tamamlanması üzerinde görüş birliği sağlanırken ‘Habur’dan Oslo’ya’ PKK’ya silah bıraktırabilecek süreçlerde yapılan hatalar da masaya konuldu. 

HABUR TRAVMASI

Aydınlar, 2009 Habur sürecinde MHP’den çok Baykal liderliğindeki CHP’nin açılımın kesintiye uğratılmasında etken olduğunu anlattılar. Oslo’nun başarısızlığı ise ‘siyasi aktörler’in zayıflığına bağlandı.

O dönemde CHP’ye mesafeli duran liberal-sol aydınlarla CHP arasındaki ‘soğuk savaşı’ın son bulmasında,duvarların yıkılmasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliği,’yeni CHP’ çizgisi ve Meclis’e giren milletvekillerinin tutumu olumlu rol oynuyor.

Aydınlar AKP, CHP, BDP ekseninde bu partilerdeki ‘şahinler’ yerine barışı savunan ılımlı ve siyasi çözüm yanlısı ‘akil insanlar’la Kürt sorununda yeniden bir ‘diyalog’ arayışı başlatılabileceğini ve PKK’nın ateşkese zorlanacağı kanısındalar.

İspanya’da ETA örneğindeki gibi ‘barış’ için gerekirse kitlesel eylemler yapılabileceği düşüncesi de toplantıda dile getirildi. Ancak bu tür eylemlerin aşırı milliyetçi tepkilerle örtüşmesi halinde oluşacak ‘cepheleşme’nin sakıncaları da ifade edildi. Öte yandan anketlerde AKP ile CHP arasındaki oy farkının yğzde 30’a çıkması aradaki makasın ilk kez böylesine açılmasında Batı’da şehit cenazelerinin Batı’da yol açtığı tepkinin etkisi de CHP yönetimin düşündürüyor. CHP’nin demokratik açılımları parti içindeki ‘ulusalcı’ kadrolara göre oy kaybında önemli bir etken.Ancak Kılıçdaroğlu,Kürt sorunun barışçı çözümü ve ‘terör’ün önlenmesi konusunda ‘genel başkanlığı kaybetmeyi bile göze aldığını’ açıklamıştı. Liberal-sol aydınlarla kurulan ‘köprü’ o kararlılığın sürdüğünün işareti.

RAPOR HAZIRLANACAK

Ortamın daha fazla sertleşmemesi açısından 1990’lara dönüşü körükleyecek şekilde BDP’lilerin dokunulmazlıkların kaldırılması önerisinin Meclis gündemine getirilmesi halinde CHP’nin bu önergelere destek vermeyecekleri de milletvekilleri tarafından belirtildi.

Toplantı notlarının CHP lideri Kılıdaroğlu’na iletileceği ve CHP’nin ‘Kürt sorununa çözüm’ raporunda yararlanılacağı aydınlara söylendi.Aydınlar, CHP buluşmasından ‘olumlu’ izlenimlerle ayrıldılar.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89