• BIST 9080.36
  • Altın 2325.321
  • Dolar 32.3781
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Kadın vekillerin yemini

Fatma Barbarosoğlu

Kadınların yemini 1990'lardan bu yana "pazarlık" konusu oldu. Nitekim yeni yasama yılı yine bir kadının yemini üzerinden pazarlıklarla başladı.

Şerafettin Elçi, Hatip Dicle krizini Oya Eronat üzerinden pazarlık konusu yaptı. Elçi'ye göre AK Parti Diyarbakır milletvekili Eronat mazbatasını almamalıydı. " Aldı en azından yemin törenine katılmasın. Eğer yemin törenine katılırsa AK Parti'den ihraç edilsin."

Selahattin Demirtaş,mazbata kaçmıyordu diye sitem etti Oya Eronat'a.

1990'lardan bu yana kadın vekillerin "yemin"i fazlasıyla haber değeri taşır hale geldi.

Leyla Zana BDP çatısı altında bağımsız milletvekili olarak seçildiğinde, akıllara ilk olarak yemin töreninde Kürtçe cümleler kurup kurmayacağı geldi. Selahattin Demirtaş Leyla Zana adına yemin krizi olmayacağını duyurdu.

Esasında Leyla Zana'nın1991 yılında SHP'nin çatısı altıda meclise girdiği döneme ait yemininin videoları internette var. Zana yeminini Türkçe yapıyor sonunda Kürtçe bir cümle ile bitiriyor. Fakat olay toplumsal hafızaya Leyla Zana'nın Kürtçe yemini olarak yerleşti.

Hatta 2011 Haziran seçimlerinin hemen ardından akla gelen ilk soru Leyla Zana'nın Kürkçe yemin edip etmeyeceği oldu. Selahattin Demirtaş bu defa mecliste yemin krizi yaşanmayacağını söylemişti seçim zaferinin hemen ardından. Konu ile ilgili olarak Hürriyetport'un haberi şöyle:

BDP'nin desteklediği bağımsız adaylardan Leyla Zana Kürtçe yemin etmeyecek ama Meclis'e barışın sembolü olan beyaz bir örtüyle girme planı yapıyor...

Tam 20 yıl önce Meclis'e milletvekili olarak giren Leyla Zana'nın başında sarı-kırmızı-yeşil bir bantla yaptığı Kürtçe yemin hala hafızalardan silinmedi. Zana ve arkadaşlarının dokunulmazlıklarının kaldırılıp tutuklanmalarına giden sürecin fitilini ateşleyen bu yemin töreni Zana'nın ikinci kez Meclis'e girişi ile tekrar gündemde.

Meclis'te ikinci bir yemin krizi çıkacak söylentilerinin ardından açıklama yapan Selahattin Demirtaş, "Meclis'teki yemin töreninde kriz olmayacak. Bu yöndeki haberler doğru değil" diyerek iddiaları yalanladı.

Merakla beklenen yemin törenine sayılı günler kaldı. Gözler şimdi Zana'nın nasıl yemin edeceğinde. Bu konudaki soruya katıldığı bir televizyon programında espri ile karışık, "Acaba bu sefer de türban mı takıp gitsem. Ecelime mi susadım hayır" yanıtı veren Zana Kürtçe yemin etmeyecek görünüyor, ama kulislerde konuşulanlara göre bir eylem hazırlığı var.

Bu günü daha net görebilmek için, Leyla Zana'nın yaptığı yeminin vidyolarını internetten seyredin lütfen.

Başta Süleyman Demirel olmak üzere vekillerin sıraları yumruklayışı ile çıkardıkları protesto gürültüleri arasında yapıyor Zana yeminini. Yemin Türkçe olduğuna göre bu protestolar ne için? Bu protestolar Leyla Zana'nın başındaki sarı, yeşil, kırmızı band için veriliyordu; Bayrağı indir. Bayrağı indir. Cümleleri eşliğinde.

Böylece kadınlar ve yeminleri; başlarına taktıkları ve takmadıkları şeklinde bir bahis açılmış oldu TBMM'sindeki yemin hanesinde.

Hatırlamaya devam edelim. Yıl 1999 aylardan Mayıs idi. Merve Kavakçı FP'den milletvekili seçilmiş ancak başındaki örtü yemin etmesine engel görünerek şimdi kara toprağın bağrında uyumakta olan Ecevit tarafından Bu hanıma haddini bildirin nidaları eşliğinde Meclisin dışına çıkarılmıştı.

Merve Kavakçı'ya yemin ettirmeyenler MHP Antalya milletvekili Nesrin Ünal'ın "yeminini" izlemek üzere locadaki yerini almıştı. Askeri erkândan bahsediyoruz. Nesrin Ünal'ın yemini bitince locadaki yerlerini terk etmişlerdi.

1999 yılında onca vekilin içinde yemini "değerli" olan sadece iki kadın idi. İki örtülü kadın. Biri başını açarak seküler emre iteat zinciri içinde kendini "değerli" kıldı, diğeri ilahi emre iteat edip, başını açmayı red ettiği için kendini meclisin dışında buldu.

Velhasıl Türkiye'de kadınların "sembol"lerinin mi yoksa "duruş"larının mı yeminlerine engel olduğu bir sorun olarak varlığını koruyor.

Hatip Dicle'den boşalan yere seçildiğ için Oya Eronat "O da yemin etti" şeklinde haberleştirildi pek çok haber sitesinde.

"O da dediğiniz " kadın için durup düşünün bir kez. Terörün kanlı yüzüyle yaslanmış ve dahi yaşlanmış bir anne o. Üniversite sınavlarına hazırlandığı dershanenin önünde terör örgütünün bombalı saldırısında 17 yaşındaki oğlu Eren Şahin'i kaybetmiş bir anne Eronat.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89