• BIST 9693.46
  • Altın 2494.511
  • Dolar 32.5088
  • Euro 34.6886
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 7 °C

IŞİD’in işi zor ama...

Fehim Işık

Son günlerde gelen haberler, IŞİD’in işinin giderek zorlaştığı yönünde. Güney Kürdistan’ın birçok cephesinde IŞİD artık saldıran değil savunan pozisyonuna çekilmiş. Celawla’da, Zumar’da, Emirli civarındaki bazı cephelerde peşmerge güçleri ile Irak ordusuna bağlı güçler ortak hareket ederek IŞİD mevzilerine saldırıyor, köyleri IŞİD’den geri alıyor.

Yine Kerkük’ün korunmasında, Kerkük’e yakın Kakayi köylerinde, bölge için stratejik olan bazı kasabalarda HPG güçleri ile ağırlıkla YNK’ye bağlı peşmerge birlikleri ortak hareket ediyor.

Kürtlerin yaralı kalbi Şengal kasabası ne yazık ki hala IŞİD’in denetiminde. Şengal dağındaki YPG güçlerinin büyük oranda çekildiğini ve bölgenin savunmasının Şengal Direniş Birlikleri’ne bırakıldığını YPG sözcüsü açıkladı. Peşmerge güçleri ile Şengal Direniş Birlikleri, HPG/YJA-Star ve YPG/YPJ arasında sağlıklı bir askeri koordinasyon kurulması durumunda Şengal kasabasının geri alınmasının, bölgenin Ezidiler için güvenli bir hale getirilmesinin daha kolay olacağı açık.

Gelen bilgiler, istenilen düzeyde bir ilerleme henüz kaydedilmemiş olsa bile güçlerin ortak davranması amacıyla çabaların sürdürüldüğü yönünde.

Başka planlardan da söz ediliyor; en önemlisi ise Şengal kasabasının ve yöredeki mücemma adı verilen büyük Êzidi köylerinin IŞİD’den temizlenmesi çalışmalarına dönük söylenenler...

Şengal kasabasına dönük bir askeri harekatın başarılı olması için Zumar, Rabia, Telafer gibi kasabaların IŞİD’den geri alınması gerekir. Kürt güçlerinin bu bölgeleri IŞİD’den tamamen geri almadan Şengal’e yönelmesi, bu aşamada pek mümkün görünmüyor. Böyle bir girişimin askeri açıdan kalıcı bir başarı getirmeyeceği inancı hakim.

Şengal’in ön hazırlığı olarak peşmerge Zumar’a büyük bir güçle yöneldi. Zumar büyük oranda geri alındı. Rabia’nın önemli bir kesimi Kürt güçlerinin kontrolünde. Şengal kasabasını kurtarmaya dönük en zor durak, Türkmen kasabası olan Telafer’in geri alınması.

IŞİD Musul’u ele geçirdikten kısa bir süre sonra Telafer’e yöneldi. Telafer’e yönelmesi Şengal’e de yöneleceğinin işaretiydi. IŞİD, nihayetinde Şengal kasabasını ve civarındaki 10-12 büyük köyü de ele geçirdi.

IŞİD’in Telafer’e yönelmesi ile Şengal’e yönelmesi aynı olmadı. Şengal’i her an geri çekilecekmiş gibi talan eden IŞİD, Telafer’e güç yığdı, orayı kalıcı bir üs gibi değerlendirdi.

Musul’un savunmasında, civardaki köy ve kasabalara yönelmede Telafer’in etkisini bilen Kürtler, Zumar ve Rabia’yı IŞİD’den tamamen temizledikten sonra belki de Şengal’le eş zamanlı olarak bu bölgeye yönelecekler.

Gelen bilgiler, bu arada büyük bir Musul saldırısı beklenmediği yönünde. Musul’un civarını güvenli bir biçimde temizlemeden, IŞİD’in geçiş noktalarını tamamen kontrol altına almadan bir Musul saldırısı olmayacağı açık. Daha da önemlisi, Musul’a Kürtler kesinlikle yalnız başlarına girmeyecekler. Irak ordusu başta olmak üzere ABD ve bölge devletleri ile işbirliğini güçlendirmeden Musul’a yönelmek Kürtler açısından mümkün görünmüyor.

Rojava’ya gelince...

Irak’ta gerileyen IŞİD’in Rojava’ya yöneleceğini daha önce birçok kez yazdık.

IŞİD, Rojava ve Suriye’ye dönük saldırısında Irak Kürdistanı bölgesine dönük saldırıda karşılaştığı tepki ile karşılaşmayacağına inanıyor. Yani Rojava’yı kendisi açısından kolay lokma sanıyor.

YPG direnişi Rojava’nın IŞİD’e teslim olmayacağını gösterse bile eşitsiz koşullarda IŞİD’e karşı savaşmak Rojava’da ciddi sorunlara yol açabilir. Daha net bir ifadeyle; Rojava’da ve tabi Suriye’nin Sünni bölgelerinde IŞİD’in gerçekleştireceği büyük katliamlarla karşılaşabiliriz.

Kobani civarında süren ağır bir savaş var. IŞİD’in bu yörede misket tabir edilen bombalar kullandığına dönük iddialar basına da yansıdı.

Şengal dağından Rojava’ya YPG güçlerinin açtığı koridoru, Cezaa’yı ele geçirerek kesmek isteyen IŞİD, YPG karşısında büyük bir hezimet yaşadı. YPG güçleri büyük bir direnişle Cezaa’yı geri aldı, IŞİD’liler bölgeden kaçarak canını kurtardı.

Bu direnişe rağmen YPG askeri olarak desteklenmez, bölgenin siyasal güçlerinin çağrılarına yanıt olunmaz ise işler Rojava’da zorlaşabilir.

Şu son gelişmelerde gösterdi ki Kürtler cephede başarılı.

Ama şunu da biliyoruz cephede ne kadar başarılı olursanız olun nihayetinde savaş yalnız cephede kazanılmıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89