• BIST 9524.59
  • Altın 2503.102
  • Dolar 32.5844
  • Euro 34.5241
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

HDP’li bakanlar ne yapabilir

Süleyman Yaşar

Dün kamuda atamalar durduruldu. Ama AKP’li bakanlara bağlı olan bürokrat atamalarına istisnalar getirildi. O hâlde bu kararın amacı Halkların Demokratik Partisi vekillerinin atama yapmasını engellemek oluyor. Böyle de olsa geçici seçim hükümetinde HDP’nin iki bakanı pek çok şey yapabilir. ÖrneğinBakan imzasıyla yapılabilecek görev değişikliklerini yapabilirler. Yine bazı bürokratları görevden alabilirler. Çünkü görevden alma ve açığa alma durdurulmamış. Böylece o bürokratın yerine vekâleten bakılmasını sağlayabilir. Yine pek çok kişi bu iki bakanlığın icracı bakanlık olmadığını ileri sürüyor. Bu hükümette diğer bakanlardan umudu kestik ama HDP’li iki bakan çok büyük işler yapabilir.

RUHBAN OKULU AÇILABİLİR

Peki, iki bakan ne yapabilir?

Şunları yapabilir; bildiğiniz gibi HDP’ye verilen Avrupa Birliği Bakanlığı Türkiye’nin AB ilişkilerini yönlendiriyor ve yönetiyor. İşte bu yetkisine dayanarak AB Bakanı Ali Haydar Konca, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’e bir mektup göndererek; Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde kayıtlı olan ya da son uğradığı liman Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde olan gemiler ve uçaklara yönelik kısıtlamaların kaldırıldığını bildirir. Böylece müzakere sürecinde askıya alınan sekiz faslın müzakereye açılmasını sağlayabilir. Bu arada AB, Heybeliada Ruhban Okulu açılmadan eğitim faslının müzakereye açılmayacağını belirtti. İşte bu faslın müzakereye açılması için yine AB Bakanı Konca, Ruhban Okulu’nu açacağını Juncker’e iletebilir. Böylece AKP Hükümeti’nin bir türlü adım atmadığı ve AB müzakere sürecini kilitleyen bu iki maddenin çözümüne katkı sunabilir.

YARIM KALMIŞ TESİSLER ÜRETİME GEÇİRİLEBİLİR

Gelelim Kalkınma Bakanı’nın yapabileceklerine…

Kalınma Bakanı Müslüm Doğan hazırlanan 2016 yılı yatırım programı ve yıllık ekonomi programının yatırım fasıllarını AKP’nin en çok oy aldığı illerden Doğu ve Güney Doğu illerine kaydırabilir. Böylece bölgedeki pek çok yarım kalmış tesis işletmeye alınabilir. Şöyle ki; 1970’li yıllarda dönemin siyasetçisi Necmettin Erbakan Doğu ve Güney Doğu’yu hızla kalkındırmak için ağır sanayi hamlesi başlattı. İşte bu hamleyle 250’ye yakın fabrikanın temeli atıldı. Ve bu fabrikaların binaları tamamlandı. Bazıların makineleri yerleştirildi. Ama sonra hükümetler değişince Erbakan’ın ağır sanayi hamlesi durduruldu. Ardından bu tesislerin bir kısmı kapatılıp çürümeye bırakıldı. Bir kısmı da karakola dönüştü. AKP iktidara gelebilmek için Erbakan gömleğini çıkardığını söylediğinden bu tesisleri yeniden hizmete açmadı. İşte şimdi Kalkınma Bakanı Doğan, 2016 yılı programında bu tesislerin işletmeye alınmalarını sağlayabilir. Böylece bölgede ekonomi canlanır.

Şimdi iki bakan bunları yapamaz. Bu türden kararların bakanlar kurulu kararı olarak alınması gerekiyor diyebilirsiniz. Evet, ama AB Bakanı ile Kalkınma Bakanı kendi bakanlıklarının görüşü olarak bu konuları bakanlar kuruluna getirsinler bakalım ne olacak? Kimin ne söylediği seçim öncesi ortaya çıkar.

Anlayacağınız AB Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı hemen icracı bakanlığa dönüşebilirler. O hâlde HDP’li bakanların kollarını sıvayıp acilen çalışmaya başlamaları gerekiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89