• BIST 9762.12
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 5 °C

Haydi Erdoğan! Nobel seni bekliyor

Hıdır Geviş

Biliyorum, Başbakan Erdoğan bu satırları okuyunca “Hıdır bize gaz veriyor” diyecek... Farketmez, doğru adım atan siyasileri desteklemek, motive etmek gerekiyor. Öcalan ile yapılan görüşmeler, son yıllarda başımıza gelen en güzel şey çünkü. Dolayısıyla heyecan yapmam normal. Sadece ben değil, herkes heyecan yapıyor. Bu konuda hükümetin yelkenleri şimdiden güçlü bir toplumsal rüzgârla dolmuş gibi... Aydın Doğan kendi gazetecilerine mektup yazıp, barış dilini korumayı ve süreci olumsuz etkileyecek çatışmacı yaklaşımlardan kaçınmayı tavsiye ediyor... Zaten Müjdat Gezen bile “çözüm için dağa çıkar görüşürüm” diyerek bu işe OK verdiyse, her şey tamamdır.

Eğer bu görüşmelerden barış çıkarsa Türkiye ekonomi politiğinde zaten bir glasnost devrimi gerçekleştirmiş olan Erdoğan, bu kez Nobel Barış Ödülü’nün en rakipsiz en güçlü adayı olacak. Hatta Nobel tarihinde bu ödülü alan Willy Brandt, Jimmy Carter, Obama gibi başbakan ve devlet başkanları düşünüldüğünde, Erdoğan bu isimlerin hepsinden daha fazla bu ödülü hak etmiş olur. Çünkü ortada son bulacak olan 30 yaş üstü bir savaş var. Peki, bu Nobel barış ödülü Erdoğan ve Öcalan arasında bölüştürülür mü... Hatırlayın, 1994 yılında Nobel Barış Ödülü, Ortadoğu barış görüşmeleri nedeniyle Shimon Peres, Yitzhak Rabin ve Yaser Arafat’a verilmişti. Aman neyse, savaş hele bir bitsin de...

Öcalan’a “Sayın Öcalan” demek

Hatırlıyorum da Türkiye’nin çok satan bir gazetesinde fiilen gece haber müdürlüğü yaparken, haberlerdeki Öcalan ismi önüne “bebek katili” sıfatını koymamız beklenirdi. Öcalan da Apo olurdu. Ben buna uymadığım için tepki alırdım. Gazetecinin görevi sıfat takmak değil, okur isterse kendi takar, böyle düşünürdüm. İşte o “‘bebek katili’ Apo” şimdi BDP milletvekillerinin jargonunda “Sayın Öcalan” oldu... Acaba diyorum ev hapsine çıktıktan sonra, Türkiye medyası Öcalan’a ne diyecek, “Sayın Öcalan” der mi?.. Göreceğiz.

Paramızla sansürlü film izliyoruz: Digiturk ve Tivibu’ya öneri

Fareler ve İnsanlar
romanının bazı bölümlerine sansür uygulanması talebi çok tepki aldı. Bu harika fakat para verip abone olduğunuz Digiturk ve Tivibu’daki filmler her Allah’ın günü sansüre uğruyor, buna neden ses çıkarmıyor, kabulleniyorsunuz. Geçenlerde bu kanallardan birinin çalışanlarıyla biraradaydım. “Niye filmlere makas atıyorsunuz?” diyorum, cevap: “E, izleyiciler rahatsız oluyor.” Devam ediyorum: “Nerden biliyorsunuz izleyicinin rahatsız olduğunu, zaten filmler siz kestikten sonra yayınlanıyor, anket mi yaptırdınız?” deyince, çıt yok, sonra: “E ama aboneler arayıp niye sansürlendi bu film diye şikâyet etmedi hiç” cevabı geliyor. Ben, “İzleyici nerden bilsin izlediği filmin kesildiğini?” diye üsteleyince yine çıt yok ama bu kez de “RTÜK baskısı var, ceza alırız” diyorlar.

Madem filmlerdeki bazı sahnelerden ailelerin rahatsız olacağı düşünülüyor ki olabilir de , peki filmi sansürsüz izlemek isteyenin hakkı ne olacak?.. Bu durumda filmlerin sansürlü ve sansürsüz versiyonu yayınlanabilir. Bu da abonelere açıkça belirtilir. İzleyici de hangisini izleyeceğine kendi karar verir. RTÜK’ün koruyucu melekleri! Nasıl çözüm bu...

Hamburger endeksine alternatif: Metro endeksi

Duyan vardır duymayan vardır ama The Economist dergisinin yıllık yayımladığı bir BigMac Endeksi vardır. Bu endeks şu: Dünyada McDonald’s lokantalarında satılan hamburger fiyatlarını listelenir. Bu liste, resmî değil ama gayrıresmî olarak döviz kurlarının belirlenmesine yardımcı olur. Çünkü döviz fiyatları satın alama gücüne göre belirlenir. BigMac fiyatları da o ülkede yaşayanların ortalama satın alma gücü konusunda bir göstergesi olarak kabul edilir... Dolayısıyla da dünya BigMac burger fiyatları arasında bir oranlama yapmak size gerçekçi döviz kurları konusunda bir fikir verir. Neyse tartışmalı bir konu zaten. Ben de araştırmacı gazeteciliğimi ortaya koyup, alternatif bir liste hazırladım. Benim endeksim dünya kentlerindeki metro fiyatlarını baz alıyor. İşte dolar bazındaki o fiyatlar. Heyyy Tahtakale döviz piyasası! Sizi bu listeye havale ediyorum. Hıdır’ın metro endeksi:))

İstanbul:
metro 1,67, metrobüs 2,23- BigMac 3,54
New York:
metro bileti 2,25- BigMac 4,20
Londra:
metro bileti 3,39- BigMac 3,82
Budapeşte:
metro bileti 1,58- BigMac 2,63
Seul:
metro bileti 8,73- BigMac 3,16
Kahire: metro bileti 0.20- BigMac 2,57
Moskova: metro bileti 0,92- BigMac 2,55
Sao Paulo:
metro bileti 3- BigMac 5,68

TRT’nin Ayşe Hür’ü kovma hakkı yok, neden

Çok sevdiğim bir tarihçi olan Ayşe Hür, TRT Türk’teki Geniş Zaman adlı programdan kovuldu. Kovulma nedeni fikirleri. Eğer TRT her türlü vatandaştan vergi alıyorsa, her türlü vatandaşın da görüşü, TRT ekranlarında temsil edilmek zorunda. Dolayısıyla TRT, Hür’e işini geri vermek zorunda.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89