• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 9 °C

‎Hallil Berktay ve ona mal bulmuş Mağribi gibi sarılanlar

Fehim Işık

Eski solcu, bir ara Perinçek’in ideologlarından Halil Berktay, katıldığı bir televizyon programında kanlı 1 Mayıs'ın arkasında ‘derin devlet’ yapılanmasının olmadığını söyleyerek “sol içinde çeşitli fraksiyonlar bulunduğunu ve 1 Mayıs 1977′nin de sol içi bir çatışma olduğunu” iddia etti. Aynı programda Berktay, bu fraksiyonlar içinde devlet için çalışan ajanlar olabileceğini, yine de sol gruplar içinde o günlerde şiddetli çatışmalar olduğunu ve 1977′nin bu çatışmalardan kaynaklı bir iç hesaplaşma sonucu olduğunu öne sürdü.

Bilinenleri tekrara gerek yok.

1 Mayıs 77'de Sular İdaresi binasından ağır silahlarla ateş açılıyor. Otellerin pencerelerinden kitle taranıyor. Kitle, içerdeki provokatörler ve polis panzerlerinin yönlendirmeleriyle tek yöne çevriliyor. Ezilmeyle, kurşunla sonuçta 34 insan yaşamını yitiriyor. Katliam sonrasında da katiller devlet araçlarıyla kaçırılıyorlar.

Bunu Halil Berktay bilmez mi?

Berktay bilir bilmesine de, görünen o bunları dillendirmek hesabına gelmez.

Solun bu gelişmelerde suçu, eksiği yok mu? Elbet var. Ama bu suç hiçbir zaman kozmik odalarında operasyonlar yürütülen devletin işlediği suçlar kadar değildir.

Devlet bugüne kadar katilleri açığa çıkarmamış ise en önemli neden sola veya sağa sızdırdığı ajanların işledikleri, neden oldukları cinayetlerin açığa çıkmasını istemediğindendir.

Kozmik odaları açanlar, devletin en mahrem bilgilerine ulaşanlar, MİT’i, emniyeti, Genelkurmay’ı ve bilumum devlet mekanizmasını denetim altına alanlar neden bu ajanları ve işledikleri cinayetleri, bunların sebep oldukları olayları, provokasyonları açığa çıkaracak adımlar atmazlar?

Bakın şimdiye kadar yapılanlara; nerede iktidara, meşhur deyimle 'irticaya' dönük bir uygulama var ise üstüne gittiler; belli bir kesime yönelik her uygulama deşifre oldu.

Peki neden belli bir kesime yönelik uygulamalar dışında kalanları deşifre etmezler?

Ergenekon’undan Balyoz’una bilmem nesine hala onlarca dava görülüyor. 12 Eylül, 28 Şubat bilmem ne davaları açılıyor.

Allah aşkına bunların işledikleri suçlar nedeniyle bir tek tane Kürt mağdur olmamış mıdır? Bu davalarda her ne hikmet ise Fırat’ın öte yakasına bir türlü sıra gelmez.

Evet, birilerinin mal bulmuş Mağribi gibi sarıldığı Berktay çok rahat devleti aklayıp suçu mağdura yıkıyor; ona sarılanlar da ne yazık ki Berktay’ın söylemlerine çanak tutuyor.

1 Mayıs 77'de 34 insan öldürülmüş. 12 Eylül'e gelinceye kadar 5 bin insan katledilmiş. Herkesin ölümüne neden olan kurşunlar aynı silahtan çıkmış.

Burada sol çocukluk yaptı, birbirine girerek devletin ekmeğine yağ sürdü, hatta aptallık yaptı demek ayrı, onca ölümün, katliamın sorumlusu soldur, demek ayrıdır.

Sorumlu sol ise provokatör devlet, onun ajan ve işbirlikçileri, devleti 12 Eylül'e taşımak için her tarafa çeteler salan 12 Eylül paşaları suçsuzdur, o zaman öyle mi?

Yok, o kadar kolay olmamalı...

Sola vursunlar vurabildikleri kadar, canları sağolsun, hatta Allah yar ve yardımcıları olsun. Ama şu vurma işini yaparken asıl provokatörleri de aklamasınlar.

Hala türbetür sol var, islamcı var, liberal var. Bunları tartışmıyorum bile.

Bunların farklılıkları, kimin ne kadar sol, liberal veya İslamcı oldukları derdinde de değilim. Birilerinin adam olması için şucu veya bucu olması gerektiklerine de inanmıyorum. Ama Berktay'ın tavrına destek vermeyi, buna mal bulmuş Mağribi gibi sarılmayı ve bunun üzerinden sola vurarak devleti aklamayı zul sayıyorum...

Sol, 1 Mayıs 77'nin suçlusudur deyip, onca bilinenin üzerine sadece solu suçlamak, zımnen de olsa devletin aklanmasıdır.

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89