• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -1 °C

Diyarbakır belediyeleri, parklarımızı bozmayın!

Roşan Lezgîn

1990'lı yıllarda boşaltılan köylerden yığınlarla şehre akın eden göçe hazırlıksız yakalanan Diyarbakır, birkaç yıl zarfında plansız bir şekilde on kat büyüdü. Son on yılda ise, bu kez ihtiyaç dışı, tarım arazileri rant temelli olarak imara açıldı ve Diyarbakır ikinci kez kontrolsüz genişleyerek çevreye yayıldı.

Oysa GAP imar planına göre Dicle nehrinin doğusu, yine şehrin batı tarafında "75 Metre Yolu" denilen çevre yolunun dışı imara kapalıydı. Fakat imar planı fiilen delinerek yüzlerce apartman sitesi, yine villa siteler faaliyete girdi, bir o kadarının da inşaatı şu an devam etmektedir…

Yerleşime açılan yeni yerlerde yeşil alan ve parklar da yapılmaktadır. Örneğin su kanallarının geçtiği güzergahlar imara kapalı olduğundan yeşil alana dönüştürüldü. Çoğunda yetişkinler için yürüyüş parkurları yapılmış ve fitness spor aletleri konulmuş. Yine birçok noktada kaydırak, salıncak ve tahterevalli konularak çocuklar için oyun sahaları da düzenlenmiş.

Çocuklar için ayrılan sahalar, çocukların sağlığı gözetilerek, zemini kumla kaplanmıştı. Ancak üzerinden on yıldan fazla zaman geçtiğinden, kum dağılmış veya toprağa batmış, çoğu aletler de yıpranmış, eskimiş bir haldedir. Dolayısıyla yenileştirilmesi veya tamir edilmesi gerekiyor.

Kayapınar Belediyesi, bu yaz (2017), çocuk oyun sahalarını yenileştirme adına, birçok yerde kaydırak ve salıncak gibi aletleri sökerek kumlu sahaya beton döktü. Beton dökülmüş sahanın bir köşesine fitness aletleri yerleştirdi. Çocuklar için yeni oyun aletleri yerleştirdikten sonra betonlaştırdıkları sahaya kauçuk döşeyeceklerini söylüyorlar.

Fakat yerleştirilen aletler kalitesiz ve standart değildir. (Aşağıda sunduğum fotoğraflara bakınız!) Dolayısıyla faydadan çok çevreyi rahatsız etmekteler. Çocuk oyun sahalarının betonlaştırılması ve kauçuk döşenmesi ise, çocuk sağlığı açısından telafi edilemez zararları beraberinde getirecektir. Çünkü kauçuk ve beton, kaydıraktan kayan çocuğun vücuduna yüklenen elektriği alamazlar. Yaz aylarında kauçuk kötü koku yaydığı gibi bir yıl içinde yıpranıp sökülünce, çocuk oyun sahalarında çirkin bir görüntü oluşacaktır. Bunu, var olan yürüyüş bantlarından kolayca anlayabiliriz.

Belediyeler, daha çok hizmet kurumlarıdır. Parklara yapılan bu müdahalenin hizmet amacıyla yapıldığına inanıyoruz elbette. Ancak planlamanın doğru yapılmadığı, gerekli özen ve dikkatin gösterilmediği, yine teknik olarak yeterli denetim ve kalite kontrolünün da yapılmadığı, dolayısıyla yapılan hizmetin doğru ve sağlıklı olmadığı çok açıktır.  

Parklarla ilgili durumu belediyeye bildirmek için, bir parkı esas alarak, dilekçeyle başvuruda bulundum. Yüz yüze görüşmek için randevu istedim fakat parklardan sorumlu yetkiliyle ancak telefonla konuşabildim. Daha sonra kimi alt sorumlularla yüz yüze de görüşme imkanım oldu. Fakat üzülerek belirtmeliyim ki sağlıklı bir sonuç alamadım. Bundan dolayı, Diyarbakır'da yaşayan biri olarak konuyu burada kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.

Konunun daha iyi anlaşılması için, Kayapınar Belediyesi'ne verdiğim ve "2017091348" numarasıyla kaydedilen dilekçemi aşağıda sunuyorum:

KAYAPINAR BELEDİYE BAŞKANLIĞIN'A/ DİYARBAKIR

Ormanpark'ın hemen üstünde, Diclekent tarafında, Memorial Hastanesi'ne doğru giden yolun hemen sağında "8 Mart Özgür Kadın Parkı" adında küçük bir park var. Bu parkın kuzeybatı köşesinde, çocuklar için ayrılmış, etrafı refüj taşlarıyla örülü, iç kısmı kum ve topraktan oluşan bir sahada, çocukların oynayabileceği çoklu bir kaydırak, ikili bir salıncak ve bir tahterevalli vardı. (foto-1)  

Ancak Temmuz ayı içerisinde (2017), belediyeden ihale almış bir firma, saydığımız bu aletleri, kepçeyle söküp götürdü. Daha sonra, çocukların oyun sahası olan bölümün refüj taşlarını söküp biraz daha yüksekçe taşlar ördükten sonra, o kumlu-toprak sahaya beton döktüler. Daha sonra da, bir köşesine büyükler için 6 adet spor aletini yan yana yerleştirdiler. (foto-2)

Biz o çevrede oturan vatandaşlar olarak, bu yapılanı doğru ve sağlıklı bulmuyoruz, şikayetçiyiz. Şu şekilde;

1) Çevrede oturan halka "neye ihtiyaç duyulduğu" konusunda hiçbir şey sorulmadı; dışarıdan "boz-yap" tarzı, masraf edilebilecek "iş yaratma" mantığıyla yaklaşıldı. Çünkü şehrin birçok yerinde aynı yöntem uygulanmış; parklar heder edilmiş.

2) Çocukların oyun sahasına beton dökülmesini yanlış buluyor, kabul etmiyoruz! Kumlanmış topraklı saha, sağlık için, özellikle çocuk sağlığı için çok önemlidir; toprak ve kum, çocukların vücutlarında biriken elektriği boşaltma imkanı sağladığından birçok hastalığın önünü alır. Çocukların toprağa ve kuma temas etmesi ruhsal açıdan da birçok fayda sağlar. Bu konuda, belediye kurum olarak, sağlık uzmanlarından daha geniş bilgi alabilir.

3) Çocukların yararlandığı çoklu kaydırak, ikili salıncak ve tahterevalli gibi aletlerin (foto-1) oradan sökülüp alınmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü araç trafiği ve daha birçok açıdan çocuklar için emniyetli olan bu sahadan, daha çok çevre binalarda oturanların çocukları yararlanıyordu. Şu anda çocukların oyun sahaları ellerinden alınmış durumdadır.

4) Büyükler için oraya konulan spor aletleri gereksizdir. Çünkü, hemen 20 metre ötede başlayan Ormanpark'ta, zaten hem yürüyüş parkurları hem 3 noktada, bunlardan çok daha sağlam, kullanışlı ve gelişkin spor aletleri mevcuttur. Çevredeki yetişkinler, yürüyüş, koşu ve egzersiz ihtiyaçlarını orada karşılıyorlar.

5) Büyükler için kurulan spor aletleri standarda uygun değildir. Şu şekilde;

a) Adi ve hemen yamulan basit demirden yapılmış olan 6 adet spor aleti, yan yana, sıkıştırılarak konulmuş. (foto-3) Bu konuda, belediye kurum olarak, spor uzmanlarından daha geniş bilgi alabilir. Ama her kesin açık bir şekilde görebileceği şekliyle; alet çalışan kişiler, hareket yaparken, çalışırken, birbirine değiyor, böylece birbirinin hareket yapmasına engel oluyorlar.

b) Biri diğerinin ter kokusunu çok yakından hissettiğinden spor yapma isteği kalmıyor insanların.

c) Özellikle ayak bileğini çalıştıran alet (foto-4Ormanparkta bulunan standart alet), demirler arası mesafe açısından standarda uygun yapılmadığından (foto-5yeni yapılan standarda uygun olmayan alet. Foto 4 ile 5'i karşılaştırınız!), demir aletler birbirine çarparak, her seferinde bir balyozun demire çarpması sesini çıkardığından bütün çevre rahatsız olmaktadır. Kimi çocuklar veya gece yarılarına kadar dışarıda kalan gençler, bazen oyun olsun diye, zevk olsun diye, yani özellikle ses çıksın diye, bu demirleri birbirine kasten çarpıtarak sesler çıkarmaktalar. Bu da, yaz aylarında balkonlarında uyuyan, pencereleri açık olan çevre sakinlerini, hasta ve bebekleri rahatsız etmekte, ruh sağlıklarını bozmaktadır.

Bütün bunlardan dolayı, biz o çevrede oturanlar olarak, parkımızın tekrar eski, orijinal haline getirilmesini ve çocukların yararlandığı kaydırak, salıncak ve tahterevallinin yerine konulmasını istiyoruz. (13.09.2017)

1-004.jpg

Foto-1 Daha önce, çoklu kaydırak, ikili salıncak ve tahterevallinin olduğu toprak ve kumlu sahanın, beton dökülmemiş görünümü.

2-006.jpg

Foto-2 Daha önce, çoklu kaydırak, ikili salıncak ve tahterevallinin olduğu toprak ve kumlu sahanın, beton döküldükten sonraki görünümü.

3-004.jpg

Foto-3 Betonlanmış çocuk oyun sahasına sıkıştırılarak yetişkinler için konulmuş standart olmayan spor aletleri.

4-003.jpg

Foto-4 Ormanparkta bulunan standart alet. Ayak bileği çalıştırıldığında, alet demirleri birbirine çarpmıyor.

5-002.jpg

Foto-5 Yeni konulan standart olmayan alet. Ayak bileği çalıştırıldığında, alet demirleri birbirine çarpmakta ve çevreyi rahatsız eden sesler çıkarmaktadır. Bundan dolayı, çevredeki vatandaşlar, ses çıkmasın diye demirlerin birbirine çarptığı yere lastik koyup bant dolamış.

6-001.jpg

Foto-6 Belediyeye verdiğim dilekçeden sonra, aletleri yapan firma çalışanı, aletin gövdesine kaynakla bir mil ekleyip etrafına kauçuktan bir parça yerleştirdi. Ancak değişen hiçbir şey olmadı, çevreyi rahatsız eden ses çıkmaya devam ediyor.


Bu yazı ilk olarak zazaki.net'te yayınlanmıştır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89