• BIST 9774.8
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

Cihaner, Başbakanı nasıl dinledi?

Şamil Tayyar

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in 32. Gün Programı’ndaki sözleri, gümbürtüye gitti, pek tartışılamadı. Satır arasındaki bir sözü, Erzincan davasının boyutunu göstermesi bakımından çok önemlidir.

Cihaner şöyle diyor: “Yürüttüğüm soruşturmalarla ilgili iletişim tespit tutanaklarını basına vermedim. Başbakanın da içinde olduğu bu konuşmaları vermiş olsaydım, Türkiye’de siyasi kompozisyon değişir, yer yerinden oynardı.”

Rıdvar Akar soruyor: “Siz o siyasi kompozisyonu değiştirebilecek, o yeri yerinden oynatacak konuşmalara mı tanıklık ettiniz?” Cihaner’in cevabı: “Evet, öyle diyelim.”

İletişim tespit tutanaklarının basına verilmediği iddiası doğru değil. Çarşaf çarşaf yayınlandı, kitap bile yapıldı. Neyse, mesele bu değil. Cümlenin ikinci bölümünde, başbakanın dinlendiği ifadesi var, ne kadar vahim değil mi?

“Ama ben açıklamadım” diyor. Allah razı olsun, lütfetmiş.

Hanefi Avcı da KOM başkanıyken Emine Erdoğan dinlenince, “tesadüfen” dolaylı olarak dinlemeye takıldığını, kendisinin de sonradan öğrendiğini söylemişti. Yarın da Cihaner, başbakanın dolaylı olarak dinlendiğini söyleyebilir.

Eğer, “dolaylı” dinleme makbulse, Hanefi Avcı’nın da kulaklarını çınlatalım, sizinle ilgili “dolaylı” dinlemeye neden bu kadar tepkilisiniz?


Haşim Kılıç ne yapmaya çalışıyor?

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, durduk yerde gündemi gerdi. Aziz Üstel’in ifadesiyle bir kuyuya taş attı, Oktay Ekşi’nin benzetmesiyle bir çuval inciri berbat etti. Bu tanımlamalara katılır veya katılmazsınız, ama tartışma konusunun gereksizliği konusunda hem fikirim.

Başkan tepkiler üzerine geri adım attı ama hiçbir inandırıcılığı yoktur, tercih edilmiş dört saygın gazetecinin önünde söylediklerine ya sahip çıkacak ya susmasını bilecektir. Konuştuğuna göre başkana düşen, delikanlılıktır. Çok açık, savunamayacağınız fikirlerin önüne düşmeyeceksiniz.

Kaldı ki, yemeğin organizasyon şekline bakıldığında, başkanın bu mesajları sohbetin cazibesine kapılarak yapmadığı ortada. Yemekli sohbete hangi gazetecilerin katılacağını bizzat başkan belirliyor, yemek organizasyonunu ise Nuri Elibol yapıyor. Başkan, inanılmaz zeki bir yöneticidir. Hangi mesajları hangi gazeteler üzerinden vereceğini iyi bilir, iyi planlayıcıdır.

Gelelim incilere...

Yalanladığı “değiştirme” ifadesini çıkarıp teyit ettiği cümleyi hatırlatalım önce: “Bence ilk 3 maddeyi dondurmak, evrensel hukuk kurallarına uygun değil.”

Birinci madde devletin şeklini, ikinci madde cumhuriyetin niteliklerini, üçüncü madde devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkentini belirliyor.

Bu ilk üç maddenin değiştirilmesi yasağına karşı çıkmak, bu konularda yapılacak değişikliğe açık kapı bırakmak demektir. Bu durumda soralım; Haşim Kılıç, cumhuriyet rejiminden, dilinden, bayrağından, marşından, başkentinden mi rahatsız, nedir derdi?

En büyük desteği BDP verdi. Özerk bir statü ve resmi dil talepleri olanların böyle bir değişiklik talebine destek vermeleri normaldir. Diyorsanız ki, ben meseleye evrensel hukuk açısından bakıyorum.

Tamam, öyle olsun.

CHP’nin son anayasa paketiyle ilgili iptal başvurusunu değerlendirirken, esasa ilişkin incelemeye Nuri Necipoğlu ve Engin Yıldırım karşı çıkarken, Osman Paksüt’le beraber neden “evet” oyu kullandınız? Üstelik Necipoğlu, askeri yargı kontenjanından...

Siz bu oyunuzla, meclisin anayasa değişikliklerini, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen anayasanın ilk üç maddesine göre kağıt üzerinde “şekil”den, fiilen “esas”tan incelenmesine “vize” verdiniz. Böylece, meclisin yetki alanını daraltıp Anayasa Mahkemesi’ne yeni yetkiler veren kararda sizin de tuzunuz oldu.

Sayın başkan sorum çok net: Tüm anayasa değişikliklerinin ilk üç maddeye uygunluk denetiminin olması gerektiğini savunurken, bu üç maddenin dondurulmasının evrensel hukuka aykırı olduğunu savunmak, bir çelişki değil midir?

Yani, her anayasa değişikliğini bu üç maddeye uygunluk açısından denetleyeceksiniz, sonra bu üç maddenin değiştirilmesini isteyeceksiniz.

Lütfen milletin zekasıyla dalga geçmeyin. Neyse derdiniz, açıkça söyleyin, millete boşuna vakit kaybettirmeyin.


Başbakanın Avcı yorumu

Başbakan Erdoğan, Hanefi Avcı ile ilgili yargı sürecini, gazetecilerin soruları üzerine şöyle yorumladı: “Yargı bir talimat verdiği zaman yürütme bu talimatın gereğini yerine getirmek zorundadır. Avcı ile ilgili böyle bir şey varsa intisapları bağlantıları nelerdir, bunun hepsini araştırmak durumundadır. Herhalde bir bağlantı var.”

Doğrusu budur.

Soruşturmayı polis değil savcı yürütür, polis savcının talimatını yerine getirir, tutuklama kararı ise hakime aittir.


Af istemiyorum

Çetelerin üzerine giden gazetecilere yönelik yargı kuşatmasını ilk kez gündeme getirdiğimde pek karşılık bulmamıştı. Sürece destek veren veya karşı çıkan, bir tarafta intikam sesleri diğer tarafta vurdumduymazlık vardı.

Gerçi intikamcı itler, ulumaya devam ediyor. 5 bin civarında dava ve soruşturma açıldığı halde, soruna, kişisel sorunummuş gibi bakanlar ise ciddiyetini yeni kavrıyor.

Sizden ricam, ne yaparsanız yapın, beni bu işe karıştırmayın, affınız sizin olsun.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89