• BIST 9693.46
  • Altın 2513.021
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7834
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

Barış süreci Erdoğan ve Öcalan’ın gücüne bağlı

Frederike Geerdink

AKP için için kaynıyor. Eminim ki bir sürü insan elini ovuşturuyordur. Şunun şurasında AKP’nin Anayasa’yı kafasına göre değiştirmesine yetecek kadar oy almak istediği seçimlere iki ay kadar kaldı.

Peki ama barış süreci denen süreç için ne ifade ediyor bu? Hele denkleme Öcalan’ın muhtemel güç kaybını da katarsanız…

Sonuçta barış süreci, hiçbir ilerleme kaydedilmemesine rağmen tabanlarının iki lidere mutlak güveni sayesinde ayakta kalabildi. Ya bu güven ortadan kalkarsa?

Öcalan’ın muhtemel güç kaybı derken…

Öcalan’ın muhtemel güç kaybından dem vurmak tuhaf gelebilir. Ne de olsa partisi ve YPG gibi uzantıları, IŞİD’e karşı verdikleri övülesi mücadeleyle hayli koz elde etti. Askeri açıdan bu ortak düşman karşısında daha bir birliktelik sergilediler. PKK, YPG ve peşmerge, koalisyon ülkelerinin hava harekatının da desteğiyle IŞİD karşısından yenilmez bir güce dönüştü.

Dahası bu mücadele Kürtlerin uluslararası itibarını da artırdı. Özellikle Türkiye bağlamında önemlisi, Kürtlerin birliğini pekiştirdi. Kürtler dört ülkeye yayılmış ve hayli göç vermiş bulunmalarına karşı hep birlik içindeydi ama söz konusu mücadele bu birliği daha da pekiştirdi.

Öcalan-Barzani mücadelesi derinleşiyor

Buna karşılık siyasi liderler, en başta da Öcalan ve Barzani hep bir güç mücadelesi içinde olagelmiştir. Ve şimdi bu mücadele, Kürtler Ortadoğu’da hayati oyunculardan birine dönüştükçe derinleşiyor.

Liderler arasındaki bu rekabetin ideolojik bir temeli de var. Barzani, geleneksel aşiret bazlı Kürt toplumunun temsilcisi; komünist kökenli Öcalan ise geçen yıl gördüğümüz üzere Barzani’nin aksine devlet peşinde koşmuyor, ulus devletlere muhalefet ediyor.

Öte yandan Kürtlerin güçlenen birliği devlet ülküsünü canlandırabilir. Belki de canlandırdı bile.

Peki bu, özellikle de barış süreci şu anda olduğu gibi tıkanıp kalacaksa Öcalan’ın liderliğini nasıl etkiler? Zayıflatır tabii ki. Türkiye’de daha şimdiden birçokları elini ovuşturuyor bu yüzden.

Öcalan’ın mesajının nesi ‘tarihi’?

Öcalan’ın Newroz mesajı Kürtlerin çaresizliğini de ortaya koydu bana göre. Kürt hareketi öyle diyor ama mesajın nesi ‘tarihi’ydi anlamadım. Yeni hiçbir şey yoktu mesajda. Özü itibariyle 2013 Newroz’undaki mesajın aynısıydı.

‘Yeni bir aşama’ mı? Doğrusu ne zaman bir Kürt heyeti İmralı’yı ziyaret etmese ‘yeni bir aşama’ya giriliyor. ‘Yeni aşama’ kavramının da içi boşaltıldı.

Tamam, silah bırakma hakkında bir kongre çağrısı vardı. Ama o mesaj geçen ay verilmişti. Zaten bu kongre çağrısı mevcut ateşkes hali ile henüz hayli erken silahsızlanma arasında ilerleme kaydedilmesi için icat edilmiş yaratıcı bir yol.

Ampül yandı ama…

Kürtler iyi niyet gösterip karşılığında bir şey almak istedi. Herhalde İmralı’da beyin fırtınası yaptılar ve Öcalan, Pervin Buldan or Sırrı Süreyya Önder için bir anda ampül yandı: ‘Bir kongre, bir kongre çağrısında bulunalım? İyi fikir!’

Ama gerçek şu ki hükümetin somut adım atması lazım. Newroz mesajında da söylenen buydu: ‘Hükümet, lütfen bir yap, bize bir şey ver ki barış sürecini ayakta tutalım.’

Hükümet hiçbir şey yapmadı, yapmayacak

Gelgelelim hükümetin hiçbir şey yaptığı yok, yapmayacak da. Seçimden sonra yapmayacak. Süreç 2012’de başladığından bu yana da hiçbir şey yapmadı zaten. Anayasa olduğu gibi duruyor, terörle mücadele yasası da öyle, hala Kürt dili üstünde kısıtlamalar var ve yüzde 10 barajı orada duruyor.

Baraj Kürtler için engel oluşturmayacak. Benim de kanaatim bu yönde. Ama tabii bu boş bir temenni de olabilir.

Varsayalım ki HDP barajı geçti, hükümet ne yapacak? Erdoğan, kendisini Atatürk’ten bu yana en güçlü lider kılacak bir anayasaya  kavuşamayacak ama köşesine çekilip Türkiye’yi gönlü istediği gibi yönetmek için hükümetin ensesine abanmaktan geri durmayacak. AKP daha da mı kaynayacak o zaman? Bu Erdoğan’ı ya da AKP’yi zayıflatamayacak mı? AKP seçmenin barış sürecine daha ne kadar güveni kalacak?

Süreç Erdoğan ve Öcalan’ın gücüne bağlı

Güçlü liderler ve liderlerini körü körüne izleyen halklar hep ürkütmüştür beni. Ne var ki bu süreç, Erdoğan ve Öcalan’ın gücüne bağlı. Bu ikilinin güç yitirmesinden şimdi memnuniyet duyanlar, sonradan pişman olabilir. (diken.com.tr)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89