• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

AKP'nin algı operasyonları

Fehim Işık

7 Haziran’da iki partinin durumu bıçak sırtında...

İlki AKP; onlar açısından bıçak sırtında olan tek başlarına iktidar olup olamayacakları. İkincisi ise HDP; onun da barajı aşıp aşamayacağı tartışılıyor. Kuşkusuz, her iki partinin durumu birbirine de bağlı. Çünkü HDP’nin barajı aşması durumunda AKP’nin tek başına iktidar olması riske giriyor.

Hatırlamakta yarar var; seçim propaganda çalışmaları başladığında en azından parti sözcüleri açısından AKP’nin hükümeti kuramama gibi bir riski yoktu. Cumhurbaşkanı da dahil parti sözcüleri iktidarı çantada keklik gördüklerinden olsa gerek seçmenlerden daha çok Anayasa’yı değiştirecek nitelikli çoğunluk istiyorlardı. Şimdilerde ise hükümeti tek başına kurma derdindeler.

HDP açısından durum daha farklı. HDP, seçime parti olarak katılma kararı aldığında siyasetini esas olarak barajı aşıp parlamentoda güçlü bir muhalefet grubu olarak bulunma üzerinden şekillendirdi. Elbet HDP bu tutumuyla, çözüm sürecinde adım atmayan, sürüncemede bırakan, nihayetinde askıya alan; bu yetmez Türkiye’yi yeni hegemonik, tekçi anlayışla yönetmeye niyetlenen AKP’ye ders vermeyi de amaçlıyordu.

Her iki parti de artık son düzlükte.

Görünen o, AKP sanıldığı kadar rahat değil. Özellikle seçim sonrasına bırakıldığı anlaşılan AKP’deki iç tartışmalar 8 Haziran sabahı ayyuka çıkacak gibi. AKP’yi yakından tanıyanların söylemlerinden de anlaşılan o ki kendini AKP’li görenler ile Erdoğancılar, seçim sonrasında tablo ne olursa olsun kozlarını birbirleriyle paylaşacaklar. Hem iç tartışmaların etkisi, hem de AKP’deki güç zehirlenmesinin yarattığı korku nedeniyle yaşanan oy kaybı açık. Yoksa AKP, nitelikli çoğunluktan tek başına iktidar noktasına niçin gelsin!

İşte AKP, tam da bu nedenle son haftada daha güçlü bir biçimde HDP’ye yöneldi, yönelecek. Çünkü tek umudu HDP’nin baraj altında kalması.

Dikkat edin, AKP ortada olmayan çözüm sürecine sahiplik yapmayı sürdürüyor. Verdikleri mesaj ise seçim sonrasında yeni bir muhataplık oluşturarak süreci devam ettirecekleri yönünde; çünkü bir tespitleri de sürecin hâlâ oy kazandırdığı...

Peki, kim bu yeni muhatap?

Bu muhatabın/muhataplığın adını açıkça vermiyorlar ama Öcalan ile Kandil ve HDP, özellikle de Demirtaş arasında sorunlar olduğu algısını yayarak seçmeni dolaylı etkilemeye çalışıyorlar. Hatırlayın, son birkaç gündür özellikle AKP’ye yakın kaynaklar üzerinden HDP’nin barajı aşması durumunda Öcalan’ın tasfiye edileceği dillendiriliyor. Geçtiğimiz haftada Öcalan’ın HDP’nin parti olarak seçime katılmasına karşı olduğundan söz ediliyordu. Buradaki dert esasen Öcalan’ın hâlâ devrede olduğu ve 8 Haziran’da AKP’nin Öcalan üzerinden yeni bir muhataplık şekillendirerek süreci yürüteceği algısını Kürt seçmene hissettirmek. Böylece HDP’ye yönelen AKP’li Kürt seçmeni geri kazanmayı umut ediyorlar. Bu algıyı yaymakla birlikte 8 Haziran sonrasında düşündükleri muhatabın açık adresini vermeye de yanaşmıyorlar. Eğer açık adres verseler bu kez MHP’ye gitmesi muhtemel milliyetçi oyları partide tutamazlar.

AKP’nin oluşturmak istediği algı bu da yaşanan/yaşanacak olan ne?

Kürt hareketinin en azından PKK boyutunda gördüklerimizi bir kez daha hatırlamakta yarar var. ‘93’lerden bu yana şiddet dışı yöntemlerle siyasal çözümü savunan PKK, birçok kez “Güvercinler-Şahinler” ikilemi üzerinden yaşama geçirilmek istenen ayrıştırma paranoyalarına karşı da mücadele etmek zorunda kaldı. İmralı-Kandil-HDP üçgenindeki Kürt hareketinin etkin aktörlerine şimdi de “çözüm yanlıları-çözüm karşıtları” algısı ile yöneliniyor.

Bir kez daha söyleyelim; iktidarın kim olduğundan bağımsız HDP, parlamentoda olsa da olmasa da sürecin muhataplığını yürütecek önemli sacayaklarından biridir. Çözüm ise HDP de dahil Kürt hareketinin bileşenlerini ayrıştırmakla değil, tam aksine en geniş kesimin birlikteliğini güçlendirmekle mümkün olur.

Hal böyle iken en hayırlısı, sürecin muhataplarından birinin parlamentoda güçlü bir biçimde yer almasını sağlamaktır.

Bilmek gerekir ki AKP üzerinden yaratılan algı seçime endekslidir ve sadece HDP’yi baraj altında bırakıp Erdoğan’ın hegemonik-tekçi anlayışını pekiştirmeye hizmet etmektedir.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89