• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

Zübeyir Aydar ‘statü istemiyoruz’ iddiasını yanıtladı

Zübeyir Aydar ‘statü istemiyoruz’ iddiasını yanıtladı
KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar müzakere sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, ‘statü istemiyoruz’ diye bir söz verilmediğini ve Hetem Ete’nin yaklaşımının çok sorunlu olduğunu söyledi.

Ayşegül Doğan’ın sunduğu Gündem Müzakere’de dün akşam KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar Hewler’de çözüm sürecinin de konu edildiği toplantıda Başbakan’ın Başdanışmanı Hatem Eten’in müzakere sürecine ilişkin sözlerini değerlendirdi.

Programda Hewler’deki toplantıda Hatem Ete’nin, çözüm sürecinin başlamasının PKK ve HDP’nin süreç sonunda statü istemiyoruz garantisi vermesiyle gerçekleştiğini söylemesi kamuoyuna yansımıştı. Bu iddiayı kesin bir dille yalanlayan Aydar, “O yaklaşım sorunlu bir yaklaşımdır. Bizde öyle bir tartışma olmamıştır. Böyle bir şey yoktur” dedi.

Zübeyir Aydar’ın Hatem Ete’ninn açıklamalarına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

“Hatem Bey’in yaklaşımını çok geri bir yaklaşım olarak gördüm. O yaklaşım sorunlu bir yaklaşımdır. Bizde öyle bir tartışma olmamıştır. Böyle bir şey yoktur. Bizim hareketimizde böyle bir şey gündeme gelmemiştir. Bu hareketin yapısı kamuoyuna deklare ettiği talepler çözüm için ortaya koyduğu perspektif, en son Başkan Apo’nun ortaya koyduğu, çözüm için gündem oluşturan ve müzakere ana konusu oluşması gereken konularda da böyle bir durum yok. Böyle bir yaklaşımımız yok. Baştan itibaren daha ilk mektuptan bu yana Başkan Apo’nun yaklaşımı da o değil, örgütün ve yürütme konseyinin yaklaşımı da o değil.

“son derece sorunlu bir yaklaşım”

“Kendisi o konuda nereden çıkarıyor? O yaklaşımı doğru bulmadım. İşin bir diğer tuhaf tarafı da Başbakan’ın oluşturduğu çözüm kurulunun da üyesi. Yaklaşım buysa son derece sorunlu bir yaklaşım.

“Hatem Bey, Hewler’de böyle bir beyanda bulunuyor. Kürtler orada belli bir statü kazanmışlar. Bir federal statüdür hatta bağımsızlık tartışılıyor. Böyle bir yerde Kuzey Kürtleri’nden de sayısı Güney Kürtleri’nden kat kat fazladır. Kuzey Kürtleri’nin hiçbir statüsü olmayacak, hükümetin, AKP’nin vicdanına kalmış önce silah bırakacaklar sonra kendileri istedikleri düzenlemeyi yapacaklar. Böyle bir şey olmaz, böyle bir yaklaşım da doğru olmaz. Mümkün de değil, böyle bir tartışma da yoktur.

“Kendileri bunu nasıl çıkarıyor, niye kamuoyuna bu tür beyanatlarda bulunuyorlar onu da kendilerine sormak lazım.

“Böyle bir güven ortamı yoktur”

“Ben de kısmen basından izledim. Biz yalnız silahsızlanmayı görüşürüz, filan gibi bazı beyanatlarda, gerisi de silahsızlanmadan sonra bazı siyasal adımlar diğerleri sonra tartışılır. Bu şudur: ‘Benim söylediklerimi kabul et. Bana güven sonrasında sana istediğim şekilde istediğim biçimde davranırım.’ Böyle bir güven ortamı yoktur.

“Kürtler, özgürlük mücadelesi, bu hareket, en azından siyaset yaparken kendi garantilerini kendi gündemini kendisi takip eder, pazarlık yapar, müzakere yapar ama her şeyden önce adımlarını atarken tedbirlidir, garantilidir ve bu çerçevede hareket edecektir. Önceden silahsızlanmayı tartışıp; siyasal sorunları başka zamana atmak, ‘arabanın önüne atı bağlamak değil arabanın arkasına atları bağlamaktır.’ Böyle bir araba yürümez. Dünyada örnekleri var.

‘Oslo’yu hükümet bitirdi’

“Başbakan Yardımcısı Hatem Ete’nin PKK’nin statü talep etmesinden dolayı Oslo görüşmelerinin bittiğine ilişkin sözlerine ilişkin ise, Oslo’yu bitirenin kendileri olmadığı bu sözlerden de anlaşıldığı üzere Oslo’yu bitirenin hükümet olduğunu söyledi.

“Aydar Oslo’daki masada statü, demokratik özerklik ve tüm haklarının olduğunu hükümetin hiçbir zaman bir projeyle gelmediğini bugünkü gibi zamana yayma girişimlerinin süreci bitirdiğini söyledi.

“Aydar, Hatem Ete’nin bu konudaki tüm yaklaşımlarını geri bulduğunu ve doğru bulmadığını söyledi.”

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89