• BIST 9733.92
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 8 °C

Zarrab: İran'a ödemeleri Erdoğan onayladı

Zarrab: İran'a ödemeleri Erdoğan onayladı
Zarrab, İran'la ticari işlemlere o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığını söyledi. DW Türkçe'den Seda Sezer Bilen New York'ta davayı izledi.

ABD'deki görülen davada Reza Zarrab, Perşembe günü başlayan duruşmada yeniden tanık koltuğa oturarak tanıklık ifadesini sürdürdü.

Zarrab ifadesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da bahsederek İran'la ticari işlemlere o dönem başbakan olan Erdoğan'ın onayladığını söyledi. 

Zarrab, Erdoğan'ın onayını Çağlayan'dan öğrendiğini anlatarak “Zafer Çağlayan Başbakanın Ziraat ve Vakıfbank'ın İran'la çalışması için onay verdiğini söyledi” dedi.

Savcının daha sonra bir tapeyle ilgili "Tapede ne demek istediniz?" şeklindeki sorusuna Zarrab, “Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine Bakanı Ali Babacan Ziraat ve Vakıfbank'ın İran işlemlerine aracılık etmek için talimat verdiklerini söylüyorum” sözleriyle yanıt verdi. 

Zarrab belge sundu

Dünkü duruşmada Çağlayan'a 45-50 milyon euro civarında rüşvet verdiğini anlatan Zarrab bununla ilgili bazı belgeleri mahkemeye sundu. 

Zarrab savcının "Halkbank'ta başka kimseye mesela Hakan Atilla veya Levent Balkan'a rüşvet verdin mi?" sorusunu "Hayır, kesinlikle hayır" diye yanıtladı. "Neden?" sorusuna ise "Çünkü zaten Ekonomi Bakanı'na rüşvet veriyordum" sözünü kullanarak buna gerek olmadığını ifade etti. 

Verdiği rüşvetlerle ilgili muhasebe kaydı tutmaya başladığını anlatan Zarrab'ın bu kayıtları mahkemede incelendi. 

Kayıtlara göre bir rüşvet ödemesi kol saati olarak yapılmış. Ancak detayı belirtilmedi. Zarrab, birçok kol saati aldığını söyledi.

“Çağlayan'ın içinde bulunmadığı hiçbir şey yapmadık”

Reza Zarrab, ambargoyu Halkbank üzerinden delme planı yaptıktan sonra bankanın Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın "Bütün riski ben alıyorum" diye hayıflandığı ve kendisi için de ödeme istediğini anlattı.

"Geleceğini garanti altına almak istiyordu" diyen Zarrab, bunun üzerine Çağlayan'dan Aslan'a ödeme yapmak için izin istediğini söyledi, "Çağlayan'ın içinde bulunmadığı hiçbir şey yapmadık" dedi. 

Takım elbise ile duruşmada 

Zarrab, tanık olarak dinlendiği davaya bugün mahkum üniforması yerine bugünkü duruşmaya takım elbiseyle katıldı. 

Zarrab, ayrıca Manhattan'da kaldığı cezaevinde tehdit edildiğini açıkladı. Duruşmayı takip eden ABD'li adliye muhabiri Peter Brush Twitter hesabından, "Zarrab'ın savcının 'Neden FBI gözetimine alındın?' sorusunu 'Güvenlik nedeniyle, cezaevinde aldığım tehditler yüzünden?' diye yanıtladığını paylaştı. 

İran'a yönelik uluslararası ambargoyu delmek ve kara para aklamak suçlamasıyla Mart 2016'da ABD'de tutuklanan İranlı Türk vatandaşı Reza Zarrab, suçlarını itiraf ederek savcılık lehine tanık olmayı kabul etmişti. İlk kez çarşamba günkü duruşmada tanık koltuğuna oturan Zarrab, İran ambargosunu delmek için Türkiye'deki Halkbank ve dönemin ekonomi bakanı Zafer Çağlayan'la kurdukları düzeni anlatmıştı. Zarrab, Çağlayan'a 45-50 milyon euro civarında rüşvet verdiğini söylemişti.

Zarrab'ın tanık olduğu davada, tutuklu tek sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla da duruşma salonunda bulunuyor. Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Zafer Çağlayan hakkında ise aynı dava kapsamında yakalama kararı bulunuyor. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89