• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 5 °C

Zarrab: Çağlayan'a 45-50 milyon euro rüşvet verdim

Zarrab: Çağlayan'a 45-50 milyon euro rüşvet verdim
İran'a yönelik ambargoyu delmek suçlamasıyla ABD'de açılan davada tanıklık eden Reza Zarrab, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a 45-50 milyon euro civarında rüşvet verdiğini anlattı.

İran'a yönelik uluslararası ambargoyu delmek ve kara para aklamak suçlamasıyla ABD'de açılan davada Reza Zarrab tanıklık ediyor. 

New York'taki duruşmayı izleyen DW Türkçe Editörü Seda Bilen'in aktardığına göre Reza Zarrab mahkemede Türkiye'de dönemin ekonomi bakanı Zafer Çağlayan'a 45-50 milyon euro arası rüşvet ödediğini söyledi. Duruşma sırasında savcı Zarrab'a basılı bir excel tablosu gösterdi ve "Bu nedir?" diye sordu. Zarrab, "Çağlayan'a rüşvet olarak ödenen rakamlar" cevabını verdi. 

Zarrab, İran'la yapılan altın ticaretinde Çağlayan'ın aldığı rolle ilgili şunları söyledi: 

"Zafer Çağlayan'la yüzyüze toplantı yaptık. Ticaretin detayı hakkında bilgi sordu. Kâr marjını sordu ve ortak bir şekilde yüze 50-50 kâr paylaşımı ile bu ticarete aracılık edebileceğini söyledi"

"Egemen Bağış yardım etti"

Mahkum üniformasıyla duruşmaya getirilen Zarrab, davanın tutuklu sanığı eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla aleyhine tanıklık yapıyor.

Zarrab duruşmada İran'la iş yaptığı için Türkiye'deki Aktif Bank'ta hesap açması reddedilince, devreye eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın girdiğini ve kendisine yardım ettiğini de söyledi. 

Sorguyu yapan savcı Sidhardha Kamaraju, Zarrab'a avukatlarının Türkiye ile mahkum takası için çalıştığını hatırlattı. Savcı, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dahil olduğu bu görüşmeler (takas görüşmeleri) başarılı oldu mu?" diye sordu. Zarrab "hayır" yanıtını verdi. 

Duruşmayı takip eden ABD'li gazeteci Pete Brush Twitter hesabından Zarrab'ın ifadelerini paylaştı. Brush'un aktardığına göre Zarrab, İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söylerken, yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını belirtti.

Hakkında 95 yıl hapis istenen tutuklu durumdaki Zarrab suçlarını kabul ederek savcılıkla anlaşmaya gitmiş ve itirafçı olmayı kabul etmişti.

Türkiye ile İran arasında petrol karşılığı altın ticaretiyle Tahran'a yönelik yaptırımların delindiği öne sürülen iddianamede kamu bankası olan Halkbank'ın kitit rolde olduğu belirtiliyor. Bankanın eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla geçen Mart ayında ABD'de tutuklanmıştı. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında da yakalama kararı bulunuyor. (DW)

Amerika’nın Sesi de davanın ayrıntılarını anlatan görüntülü bir haber yayınladı. işte o video:

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89