• BIST 9524.59
  • Altın 2490.448
  • Dolar 32.5467
  • Euro 34.722
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 8 °C

'Yeni Hükümet, Kürtler’in haklarını garanti altına almazsa yer almayacağız'

'Yeni Hükümet, Kürtler’in haklarını garanti altına almazsa yer almayacağız'
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'den önemli açıklamalar...

Irak’ta uzun bir krizden sonra Cumhurbaşkanı seçilen Fuad Masum, hükümeti kurma görevini Haydar Abbadi’ye vermişti. Bunun üzerine, Irak Parlamentosu’nda geçen hafta yeni hükümeti kurma çalışmaları başladı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ”Yeni Hükümet, Kürtler’in haklarını garanti altına almazsa yer almayacağız” dedi.

Müzakerelerde, bloklar arasında en güçlü tavrı Kürdistan Koalisyonu’nun sergilediğini söyleyen Hoşyar Zebari, konuşulanları ve alınan kararları Rûdaw’a anlattı:

Yeni hükümeti kurma çalışmaları başladı. Başkanlığını yaptığınız toplantıda ne gibi kararlar alındı?

Toplantı Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin kararıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Irak Cumhurbaşkanı, Şii  Ulusal Koalisyonu, Sünni Iraklı Güçler Birliği Koalisyonu ve Kürdistan Koalisyonu’nun hükümet kurma müzakerelerine katılacak 3’er temsilci seçmesini istedi. Biz de üyeleri belirlemek ve siyasi durumu değerlendirmek üzere Bağdat’a gideceğiz.

Bağdat’tan ne gibi talepleriniz olacak? 

Irak ve Kürdistan, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün yeni tehditleriyle karşı karşıya. Bu durumu konuşacağız.Eski hükümette yapılan yanlışların düzeltilmesini ve Kürtler’in haklarının garanti altına alınmasını talep edeceğiz. Talebimiz karşılık bulmazsa yeni hükümete katılmayacağız.

Maliki’nin değiştirilmesi, Kürtler’e  yeniden Bağdat yolunu mu açtı?

Maliki’nin değiştirilmesi önemli ve büyük bir adımdı. Bu konuda Kürtler’in çabası gözardı edilemez.

Sizce yeni hükümet nasıl olmalı?

Yeni hükümet, ortak ve ulusal birlikten yana olmalıdır. Bütün dünya, yeni kurulacak hükümetin Şii,Sünni, Kürt, Hıristiyan ve Ezidiler’in ortak hükümeti olmasından yana. Sadece söz vermekle olmuyor, belli bir program çerçevesinde fiilen de bir şeyler yapılmalı.

Maliki’nin güvenlikten sorumlu başbakan yardımcısı olması halinde, Kürtler’in ne tepkisi nasıl olur? Buna karşı çıkarlar mı?

Bu konuda tavrımız çok güçlü ancak  her şey müzakerelerin gidişatına bağlı. Bu konuda herhangi bir garantimiz yok. Arkamızda uluslararası toplumun desteği var. Irak Parlamentosu’nda diğer bloklar arasında en güçlü tavrı Kürdistan Koalisyonun sergiliyor.

Kürtler’in tavrını güçlü kılan unsur nedir?

Güçlü olmamız, birlik olmamızdan kaynaklanıyor. Haklı olduğumuzu dünyaya ispatladık. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ve  Avrupa Birliği’nin (AB) desteği ve yardımı, Kürtler’in konumuna ilişkin önemli bir mesajdır.

Bağdat’ın Kürdistan’a yapılan yardımları engellediği yönünde haberler çıktı... Yazılanlar doğru muydu peki?

Bağdat’ın havayoluyla Kürdistan’a yapılan yardımları engellendiği söylentileri doğru değil. Biz bütün uçaklar için gerekli izinleri Bağdat’tan almıştık.

Arap ülkelerinden Kürdistan’a yardım yapıldı mı?

Evet bazı Arap ülkeleri Kürdistan’a yardımda bulundu. Bu ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Hiçbir Arap ülkesi, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden yana değil. Çünkü IŞİD onlar için de bir tehdit oluşturuyor.

Hoşyar Zebari kimdir?

2 Aralık 1953’te, Duhok’un Akre kasabasında doğan Hoşyar Zebari, Musul'da büyüdü. Ürdün’de sosyoloji eğitimi alan Zebari, yüksek lisansını İngiltere Essex Üniversitesi’nde yaptı. Irak-Kürt hareketi içinde gençlik yıllarından beri yer alan ve aynı zamanda Mesut Barzani'nin dayısı olan Zebari, Irak siyasetinin önemli aktörlerinden biri. Hoşyar Zebari, 2003'teki ABD işgaliyle başlayan süreçte ülkenin Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. Zebari, Irak Kürt siyasetindeki iki önemli hareketi KDP ile Celal Talabani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki anlaşmazlıkları sona erdiren görüşmelerde önemli rol oynadı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89