• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Ve ABD koridor açtı: Kobani'deki Kürt güçlerine havadan silah yardımı

Ve ABD koridor açtı: Kobani'deki Kürt güçlerine havadan silah yardımı
Amerikan güçleri, Kobani’de IŞİD ile savaşan Kürt güçlere havadan silah ve tıbbi malzeme ulaştırdı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada, ABD askeri güçlerinin, Suriye'de IŞİD’e karşı Kobani'yi (Aynul Arab) koruyan Kürt güçlere takviye yapmak için Kobani bölgesine havadan birçok yardım yaptığı belirtildi.

ABD Hava Kuvvetleri'nin C-130 tipi nakliye uçağının Federal Kürdistan yönetimi tarafından sağlanan silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımını, Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan Kürt güçlere ulaştırdığı vurgulandı. Açıklamada, yardımın ardından uçağın bölgeden güvenli şekilde ayrıldığı ifade edildi.

Açıklamada, Amerikan ordusunun Kobani’de IŞİD’e karşı bugüne kadar 135 hava saldırısı düzenlediği de belirtildi.

Bu saldırıların IŞİD’in ilerleyişini engellediği, yüzlerce savaşçısının öldürüldüğü, muharebe teçhizatlarının imha edildiği veya hasar verildiğine yönelik belirtilerin bulunduğu kaydedildi.

Reuters'e göre, Kürt güçleri adına konuşan bir sözcü de mühimmatın ve silahların büyük kısmının kendilerine ulaştığını belirtti.

YPG’nin sözcülerinden Polat Can da, ‘Kobani’ye büyük miktarda silah ve mühimmatın ulaştığını‘ açıkladı. Can, açıklamayı Twitter’dan yaptı.

Rûdaw'a konuşan Erbil'deki üst düzey bir yönetici, sözkonusu silah ve cephanenin, Kürdistan Bölgesi'ne gönderilmesi taahhüt edilen kargo olduğunu aktardı. Yönetici, "Kargo, bizim talebimiz üzerine Kobani'ye ulaştırıldı. Önümüzdeki günlerde daha fazla destekte bulunacağız" dedi.

Fox TV'ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen ABD'li bir subay da, kargonun 17 büyük paketten oluştuğunu söyledi.

'Obama Erdoğan'ı bilgilendirdi'

Amerikalı üst düzey bir yetkili, Amerikan güçlerinin Kobani’de IŞİD ile savaşan güçlere havadan silah ve insani malzeme yardımı yapmasıyla ilgili olarak, ABD Başkanı Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiğini kaydetti.

Telekonferansla gazetecilere bilgi veren Amerikalı üst düzey yetkili, Kobani’de IŞİD ile Kürt güçler arasında zorlu bir çatışmanın olduğunu, bu nedenle Obama’nın bu konuda harekete geçmek istediğini söyledi.

Yetkili, “Türkiye’nin Kürt gruplar da dahil bazı gruplara yönelik kaygılarını anladıklarını ama IŞİD’in de ABD ve Türkiye’nin ortak düşmanı olduğunu” kaydetti.

Türkiye ile IŞİD’in gücünü azaltma ve yok etmede en iyi yollar konusunda görüşmeler devam etse de birçok düzeyde Türkiye ile işbirliğinin olduğuna işaret eden yetkili, bu tür konuların Ankara ile gelecek günlerdeki görüşme maddelerinden biri olmaya devam edeceğini bildirdi.

Amerikalı üst düzey yetkili, Türkiye ile bu konudaki ortaklıklarına değer verdiklerini anlatarak, “Türkiye, bu konuda en yakın müttefiklerimizden biri olmaya devam ediyor” dedi.

Kobani’ye yeniden takviye yapmanın yollarına da baktıklarını dile getiren yetkililer, bunlardan birinin de karadan yardım olduğunu, bunun da Türkiye ile görüşülmesi gerektiğini kaydetti. Yetkililer, sahadaki güçlerin ihtiyaçlarını değerlendirmeyi sürdürdüklerini de bildirdi.

"ABD'nin 'evet' ifadesi beklemesi yanlış olur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haftasonu günübirlik Afganistan ziyaretinden dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin PYD'ye silah vermesinin doğru olmayacağını söylemiş ve konuyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"Son günlerde birşeyler dolaşmaya başladı. Nedir o? PYD'ye silah desteği vermek ve PYD'ye verilecek silah desteği ile IŞİD'e karşı burada bir cephe oluşturmak. PYD şu anda bizim için PKK ile eştir. O da bir terör örgütüdür. Yani bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan, NATO'da beraber olan Amerika'nın böyle bir desteği, açıktan açığa bunu söyleyerek bizden böyle bir 'evet' ifadesini, yaklaşımını beklemesi bir defa çok çok yanlış olur. Böyle bir şeyi bizden beklemesi mümkün değil, böyle bir şeye 'evet' diyemeyiz. Sen şu anda arazide rejime karşı, IŞİD'e karşı mücadele verenlere niye bugüne kadar vermiyorsun bu desteği? Madem böyle bir destek vereceksin, arazide şu anda rejime karşı da, IŞİD'e karşı da mücadele verenler var. Onlara ver"

İlk doğrudan görüşme

ABD yönetimi, geçen hafta PYD ile ilk kez doğrudan görüştüklerini açıklamıştı. Rudaw haber kanalı, görüşmenin Federal Kürdistan başkanı Mesut Barzani’nin devreye girmesiyle gerçekleştiğini öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Pentagon Sözcüsü John Kirby ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, ABD’nin, PYD ile zaman zaman aracılar vasıtasıyla görüştüğünü söyledi. Kısa bir süre önce ise ilk kez doğrudan bir görüşme yapıldığını açıkladı. Psaki’ye göre, bölge dışında gerçekleşen görüşmeye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili katıldı. PYD tarafından kimin olduğu hakkında ise bilgi vermedi.

Mesut Barzani’nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) yakınlığıyla bilinen Rudaw haber kanalı ise, söz konusu görüşmenin Federal Kürdistan lideri Barzani’nin aracılığıyla gerçekleştiğini öne sürdü.

Rıdaw’ın haberinde Barzani’nin, 16 Ekim Perşembe günü Federal Kürdistan'ın Duhok kentinde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken başkanlığındaki ABD heyetiyle bir araya geldiği, bu görüşmeden sonra ABD heyetinin PYD lideri Salih Müslim ile bir araya geldiği vurgulandı.

ABD ve koalisyon güçleri hem Irak'ta hem de Suriye'de ilerleyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerine hava saldırıları düzenliyor. Türkiye sınırında olan, IŞİD saldırısı altındaki Kobani çevresinde de son günlerde hava saldırıları yoğunlaşmış durumda.

PYD'nin silahlı gücü YPG ve IŞİD militanları arasındaki çatışmalar da sürüyor. PYD lideri Salih Müslim, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Kobani çevresindeki IŞİD hedeflerine yönelik saldırılarının çok etkili olduğunu söylemişti. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89