• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Ulusal basında bugün

Ulusal basında bugün
'Barış grubu'nun Kandil ve Maxmur’dan Türkiye’ye gelişi ulusal basınsının bugünkü ana gündemi olurken, gazetelerin tamamına yakını bu gelişmeyi manşetten duyurdu.

İki “barış grubu”nun Kandil ve Maxmur’dan Türkiye’ye gelişi Türk basınsının bugünkü ana gündemi olurken, gazetelerin tamamına yakını bu gelişmeyi manşetten duyurdu. Cem Uzan’ın Fransa’ya sığınmasına ilişkin ayrıntılar, Aydınlık dergisinde Başbakan Erdoğan’ın görüşme kayıtlarının bulunması, Cumhurbaşkanı Gül’ün ana muhalefet partisinin de MGK toplantılarına katılması önerisi, gazetelerin öne çıkardığı diğer haberler oldu.

MİLLİYET

* Hedef mi şaşırtıyor?

Milliyet, manşet haberinde, babası ve kardeşi 6 yıldır kaçak yaşayan Cem Uzan’ın firarının ilk günlerinde Paris’in göbeğinde Sabah gazetesi tarafında görüntülenmesinin şaşkınlık yarattığını belirterek, bunun çeşitli yorumlara yol açtığı kaydedildi. Haberde, Uzan’ın yerini “kasıtlı olarak belli etmiş olabileceğine” dikkat çekenlerin, “Paris yerine daha ücra bir yerde yaşamayı tercih edebilirdi” derken, komplo teorisi kurmayanların ise, sığınma talebinin kabul edileceğinden emin olduğu için böyle davrandığını söyledikleri bildirildi.

- Milliyet, Aydınlık dergisine yapılan baskında Başbakan Erdoğan’ın Cüneyt Zapsu’yla yaptığı görüşmenin ses kaydının bulunmasını, “Erdoğan’ı bile dinlemişler” başlığıyla sürmanşetten duyurdu. Aydınlık dergisinin son sayısında Erdoğan’ın KKTC Cumhurbaşkanı Talat’la yaptığı öne sürülen bir konuşmaya yer verildiği hatırlatılan haberde, baskında Erdoğan’ın 1999-2004 arası yaptığı bazı konuşmaların ses kayıtlarının bulunduğu bildirildi.

- İki “barış grubu”nun Maxmur ve Kandil’den Türkiye’ye gelişini “Arkası gelsin” başlığıyla duyuran Milliyet, sınırda binlerce kişinin karşıladığı grup üyelerinin TCK 221’den yararlanmak istemediklerini söyledikleri ve 4 savcı tarafından sorgulandıkları kaydedildi.

HÜRRİYET

* Test dönüşü

Barış grupları”nın Türkiye’ye gelişini manşetten duyuran Hürriyet, gelen ilk gruba gösterilecek tavrın gelişlerin kaderini belirleyeceğini yazdı. Gelenleri 50 bin kişinin karşıladığı belirtilen haberde, grup üyelerinin etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddeden yararlanmak istemedikleri, yanlarında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TBMM Başkanlığı’na hitaben yazılan Öcalan’ın muhatap kabul edilmesini ve Kürtler’in haklarının yeni yapılacak bir anayasa ile güvence altına alınmasını isteyen mektuplar getirdikleri bildirildi.

- Hürriyet, “İlişkileri gerecek” başlığıyla sürmanşetten verdiği haberde, Uzan’ın durumunun Fransa medyasında tartışılmaya başlandığını ve sağ eğilimli Le Figaro gazetesinin, Uzan’ın Fransa’ya sığınmasının Türk-Fransız ilişkilerini daha da gerebileceğini yazdığını bildirdi.

- “Gizli kararların parçası olmayız” başlıklı haberde ise, Cumhurbaşkanı Gül’ün MGK toplantılarına ana muhalefet partisi liderinin de katılabileceğine yönelik sözlerine CHP ve MHP’nin sıcak bakmadığı kaydedildi.

SABAH

* Dağdan eve

Birçok gazete gibi Sabah da barış gruplarının Türkiye’ye gelişini manşetten duyurdu. Grubun Diyarbakır’dan gelen 4 savcı tarafından sorgulandığı belirtilen haberde, gelen PKK’liler arasında silahlı eylemlere katılan olmadığı, sadece 5 kişi hakkında daha önce örgüt üyeliğinden işlem yapıldığı, sınıra gelen konvoyda asker ve polisin arama yapmadığı, teslimde bir ara pürüz çıkınca İçişleri Bakanlığının devreye girdiği bildirildi.

- “Uzan aramızı daha da bozacak” başlığıyla sürmanşetten verilen haberde, Fransa’da hükümete yakınlığıyla bilinen Le Figaro gazetesinin, “Eski Baron’un Fransa firarı” başlıklı haberde, “Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine karşıtlığı yüzünden gerginleşen Fransa ve Türkiye ilişkileri daha da bozulacak” yorumunu yaptığı kaydedildi.

- “Milano’da tarihi imza” başlıklı haberde ise, Türkiye, Rusya ve İtalya’nın Samsun-Ceyhan petrol boru hattına ilişkin deklarasyonu bakanlar düzeyinde yapılan bir törenle imzaladıkları kaydedildi.

RADİKAL

* Kritik başlangıç

Barış grupları”nın Türkiye’ye gelişini manşetten duyuran Radikal, 26’sı Maxmur’dan, 8’i Kandil’den olmak üzere 34 kişinin geldiğini, binlerce kişinin sınırda kendilerini beklediğini, işlemleri özel yetkili 4 savcının yürüttüğünü yazdı. Bekleyiş sürerken DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün “1999’daki hatalar bu defa tekrarlanmasın” dediği belirtilen haberde, grupta bulunanların soruşturma için sınır kapısının içinde bulunan tabur komutanlığına götürüldüğü bildirildi.

- “Eksen kayması yok” başlıklı haberde Başbakan Erdoğan’ın “komşularla sıfır problem” anlayışının dış politikada eksen kayması değil, küresel barışa hizmet olduğunu söylediği kaydedilerek, “Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya’yı iyi tanıyan, aynı zamanda Avrupalı olan Türkiye, AB için yük değil yük almaya namzet ülke” dediği bildirildi.

- “32 bin memur alınacak” başlığıyla verilen haberde ise, Meclis’e sunulan 2010 Bütçe Tasarısının, kamuya önümüzdeki yıl 32 bin memur alımını öngördüğü kaydedildi.

TARAF

* Cumhuriyet’in barış miladı

Barış grupları”nın Türkiye’ye gelişini manşetten duyuran gazetelerden Taraf, “Kürt sorununun çözümü için en kritik virajın geçildiğini” yazdı. Bugünkü MGK öncesi İçişleri Bakanlığı Müşteşarı Güneş’in Ankara’yı her saniye bilgilendirdiği, Kandil grubuna “örgüt üyeliğinden”, Mahmur grubuna ise “pasaport kanununa muhalefetten” işlem yapıldığı belirtilen haberde, Taraf’a konuşan bir üst düzey yetkilinin, “Her şey yasalarla çözülmüyor, dağdan inenler böyle değerlendirilmeli” dediği kaydedildi.

- Taraf, dün gece yaşananların perde arkasını da “En uzun gecede pazarlık” başlığıyla sürmanşetten verdi. Haberde, dün gece saat 23:00’te DTP Eşbaşkanı Türk’e, “gelenlerin ancak pişmanlık yasasını kabul etmeleri halinde serbest bırakılacakları” yönünde haber geldiği, bunun üzerine Türk’ün İçişleri Bakanı Atalay’la görüştüğü ve krizin çözüldüğü bildirildi.

- “Irkçı sözlere tekzip yok” başlıklı haberde ise, MHP lideri Bahçeli’nin Erdoğan’ı eleştirirken “Güneydoğulu vekilleri kendinizden saymayın” sözlerini geri almadığı, Bahçeli’ye sert tepki gösteren AKP’li Çelik’in, “Yalanlayın ya da özür dileyin. Bu coğrafi ya da etnik ırkçılıktır” dediği bildirildi.

STAR

* Açılıma dağ dayanmaz

Star, eve dönüş yolunun açılması üzerine Kandil ve Maxmur kamplarından 34 kişinin silahı bırakıp Türkiye’ye geldiğini manşetten duyuran Star, “Demokratik açılım rüzgarının PKK’nin dağ kadrosunu da etkilediğini” yazdı. Haberde, gelenlerin ifadelerinin kolluk kuvvetlerince değil, avukatlar nezaretinde savcılarca yapıldığı belirtilirken, KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi’nin “Eve dönüş tarihi bir adım. AK Parti’nin Kürt sorununa yaklaşımı devrim niteliğinde. Erdoğan çok cesur ve kucaklayıcı adımlar attı” sözlerine de yer verildi.

- Sürmanşetten, “Savcı düello istedi” başlıklı haberde, savcı Ali Çakır’ın Ergenekon sanıklarının ziyaretleri için “tekzip ziyaretiydi” diyerek Star Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar’ı canlı yayında tartışmaya davet ettiği, Tayyar’ın da daveti kabul ettiği bildirildi.

- “O bayrak Azerilerin onuruna emanet” başlıklı haberde ise Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, Bakü’deki şehitlikten kaldırılan Türk bayrakları için, “O bayrakları Azeri kardeşlerimizin onuruna emanet ettik” dediği kaydedildi.

YENİ ŞAFAK

* Habur’da barış için ilk adım

Yeni Şafak manşet haberinde, Öcalan’ın çağrısıyla aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 34 PKK’linin yürüyerek Irak sınırını geçip jandarmaya teslim olduğunu yazdı. PKK’lilerin buluşma noktasına son model ciplerle geldiği belirtilen haberde, sorgu için Diyarbakır’dan 4 özel yetkili savcının görevlendirildiği, DTP’nin de 45 avukatı otobüsle Habur’a getirdiği duyuruldu.

- Gazete, “Son tokat krala” başlığıyla verdiği haberde, Cem Uzan’ın, Ürdün’deki 16 şirketinin içini boşaltıp paraları Fransa’ya aktardığı, bugüne kadar Uzan ailesine her türlü desteği veren Kral Abdullah’ın şokta olduğunu yazdı.

- “Diyarbakır’da tüm okullar bir hafta tatil” başlığıyla verilen haberde ise, Ankara Bilkent’ten sonra Diyarbakır’daki bazı okullarda da domuz gribine rastlandığı kaydedilerek, ilk ve orta dereceli okulların bir hafta süreyle tatil edildiği bildirildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Köşe Yazarları (31 Ekim 2009)31 Ekim 2009 Cumartesi 11:41
  • Ulusal Basın (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:17
  • Köşe Yazarları (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 10:32
  • Köşe Yazarları (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 17:45
  • Ulusal Basın (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 17:27
  • Ulusal Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:32
  • Köşe Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:19
  • Köşe Yazarlarından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 14:12
  • Ulusal Basın Özetleri26 Ekim 2009 Pazartesi 13:22
  • Bugünkü Gazete Başlıkları24 Ekim 2009 Cumartesi 12:09
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89