• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Trump ve Erdoğan Suriye ve Soçi zirvesini görüştü

Trump ve Erdoğan Suriye ve Soçi zirvesini görüştü
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Suriye ve Soçi zirvesi konusunda telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşme sonrası Erdoğan, "Verimli bir görüşme gerçekleştirdik" dedi. Erdoğan ayrıca görüşme anına ilişkin bir fotoğrafı Twitter hesabından paylaştı. Erdoğan'ın paylaşımı "T.C Cumhurbaşkanlığı" hesabından da retweetlendi.

Trump, "Bu sabah Ortadoğu'da bana miras kalan karmaşaya barış getirme konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la konuşacağım. Sorunları halledeceğim ama insan hayatı ve maddi açıdan (6 trilyon) en başından ne büyük bir hataydı" dedi.

SOÇİ ZİRVESİ VE SURİYE KONUŞULDU

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Soçi zirvesi, Suriye krizi ve bölgesel sorunların ele alındığını belirtti. Kaynaklar, ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yapılacağını açıkladı.

ÇAVUŞOĞLU: TRUMP BUNDAN SONRA YPG'YE SİLAH VERİLMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

Görüşme sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdi ve bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini, esasen bu saçmalığa daha önce son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir."​ dedi.

ERDOĞAN, 'TRUMP'LA KONUŞACAĞIM' DEMİŞTİ

Erdoğan, Soçi zirvesi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri'ne yaptığı silah yardımını Trump'a soracağını söylemişti.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Bir yanda çözüme yönelik belirli adımlar atılırken diğer yanda ise ABD'nin Suriye'ye neredeyse 4 bin TIR zırhlı, tank, top, ağır silahlar soktuğunu görüyoruz. Bunlar PYD-YPG'ye parayla getirilen silahlar da değil. ABD ve koalisyon güçleri, silahlarla birlikte bunlara eleman da veriyor. En son, gazetelerden birinde okuduğum veya televizyonlarda izlediğim kadarıyla, PYD-YPG'ye 120 kadar zırhlı Hummer cip vermişler. Bunların Afrin taraflarına gönderildiğinden bahsediliyor. Bu yapılanları anlamak mümkün değil. Bu arada, ABD Başkanı Trump ile belki bir telefon görüşmesi yapabilirim. Önümüzdeki günlerde Dışişlerimiz bu görüşme için ABD'li muhataplarıyla temasa geçebilirler. Gerçi geçenlerde Putin, Trump ile bu konuları ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptı. Ama bizim de ayrıca görüşmemiz iyi olabilir. Kanaatleri nedir? Ne yapmak istiyorlar? Kendilerinden dinleyelim.

Bu silahları hâlâ nereye, niçin getiriyorlar? DEAŞ, DEAŞ, DEAŞ diyorlardı, ama artık DEAŞ diye bir şey kaldı mı? Bölgenin DEAŞ'tan temizlediği söyleniyor. Madem öyle bu silahlar niye geliyor? Hamburg'da bize ‘DEAŞ'ı biz oradan söküp attıktan sonra, elimizde bunların seri numaraları var, biz bütün bu bütün silahları toplayacağız' demişlerdi, topladılar mı? Şimdi Rakka'da yeni bir üs meselesi var biliyorsunuz. Bu ABD'nin bölgedeki 14. üssü. Bunların 5-6'sı hava üssü diğerleri de normal üs. Tüm bu konuları bir konuşup, kendileriyle paylaşalım istiyorum. Diğer konuları da bu vesileyle kendileriyle görüşelim istiyoruz."

TRUMP GÖRÜŞMEYİ DUYURMUŞTU

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugün bir görüşme gerçekleştireceğini açıklamıştı. Twitter'dan açıklama yapan Trump, "Erdoğan ile bu akşam telefonda görüşeceğim" demişti.

"Ortadoğu'ya barış getirilmesini konuşacağız" diyen Trump, üstü kapalı olarak ABD eski Başkanı Obama'nın Ortadoğu politikasını eleştirmişti. Trump, "Ortadoğu'ya girmemiz başından beri hataydı. Trilyonlarca dolara ve birçok cana mal oldu" ifadelerini de kullanmıştı. Paylaşım şöyle:

"Ortadoğu'da başıma kalan bu kargaşayı çözmek üzere (ABD saatiyle) bu sabah Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşeceğim. Bu işi çözeceğim ama en başında hayatlar ve dolarlar (6 trilyon) kaybetmemiz hataydı.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89