• BIST 8718.11
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1533
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Trump, Suudi Veliaht Prens Selman ile görüştü

Trump, Suudi Veliaht Prens Selman ile görüştü
ABD Başkanı Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman arasında Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşmede, ağırlıklı olarak iki ülke arasındaki silah ve yatırım anlaşmaları ile İran konusu ele alındı

Suudi Veliaht Prensi Selman'ı Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, Oval Ofis'te basın mensuplarına ikili ve bölgesel ilişkilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin "gerildiğini" anlatan Trump, "Obama döneminde ilişkilerimiz oldukça gergin bir noktadaydı. Şu anda ise harika bir ilişkimiz var ve daha da iyiye gidiyor." şeklinde konuştu.

Trump, Riyad'a satılan silahları gösterdi

Suudi Arabistan'ın ABD'den son dönemde milyarlarca dolarlık silah aldığını ve almaya devam ettiğini kaydeden Trump, basın mensuplarına, üzerinde Suudi Arabistan'a son dönemde satılan 12,5 milyar dolarlık silahların olduğu karton bir panoyu da gösterdi.

Trump, silah üretimlerinden dolayı ABD'de ilave 40 bin istihdam yaratılacağını kaydetti.

Başkan Trump ayrıca, Suudi Arabistan'ın sipariş verdiği 13 milyar dolar değerinde Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi (THAAD), 3,8 milyar dolar değerinde C-130 taktik nakliye uçağı, 1,2 milyar dolar değerinde tank ve 1,4 milyar dolar değerinde P-8 Poseidon savaş uçağı için de çalışmalara başladıklarını ve en kısa süre içinde bu silahları teslim edeceklerini dile getirdi.

Terörle mücadelede Riyad'a övgü

Terörle mücadele konusunda da ortak bir mutabakat üzerinde çalıştıklarını ifade eden Trump, "Terörizmin finansmanına karşı sıfır toleransımız var ve Suudi Arabistan bu konuda oldukça fazla gayret gösteriyor." dedi.

İran'la ilgili bir soruya da yanıt veren Trump, bu ülkenin adımlarının bölgeye "zarar verdiğini" ve bunların kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Çıkmak istediğimiz bölgelerden çıkabileceğiz"

DEAŞ'la mücadele bağlamında da bir değerlendirme yapan Trump, şunları söyledi:

"Şu anda daha önce DEAŞ'ın elinde olan bölgelerin neredeyse yüzde 100'ünü geri aldık. Bunu muhtemelen daha önce kimseden duymadınız. Çok hızlı hareket ettik ve o bölgedeki bu mücadele sonuna geliyor. Böylece uzunca süredir çıkmak istediğimiz bazı bölgelerden çıkabileceğiz. Artık diğer ülkeler kapasiteleri ölçüsünde bu konuyu ele alabilecekler."

Gazetecilerin İran'la ilgili bir sorusuna cevap veren Muhammed bin Selman da bu konuyu detaylı şekilde konuşacaklarını belirtti.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89