• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Temelli: Kürdistani partilerle birçok konuda ortaklaşılmış durumda

Temelli: Kürdistani partilerle birçok konuda ortaklaşılmış durumda
​HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, pasaportuna el konulması nedeniyle stüdyodan katılamadığı Artı TV'deki Gündem Özel programına, İzmir'den Skype ile katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin 'ittifk' konusuna ilişkin açıklamaları şöyle:

"HDP DIŞINDAKİ İTTİFAKLAR BARAJ ZİHNİYETİNİ YENİDEN ÜRETTİ"

“İttifaklar meselesine baktığımızda meselenin barajla ilgili olduğunu görüyoruz. Seçim barajı hangi amaçla kurulmuş, neyi var ediyor diye sorguladığımızda, özellikle son ittifak yapılanması ile baktığımızda amacın bütün açıklığıyla ortaya çıktığını görürüz. HDP dışındaki ittifaklar tam da baraj zihniyetini yeniden üretmektedir. Türkiye’deki en temel sorun Temsiliyet krizidir. Temsiliyet meselesi aşılamadığı sürece Türkiye’de demokrasi sorununu aşmak çok olanaklı değil. Son ittifaklarla tüm baraj sorunu başkaları için ortadan kalktı. Bunu ilk ‘Cumhur İttifakı’ yaptı. MHP’nin baraj sorununu çözmüş oldu. Ardından diğer partilerde bu şekilde bir taktik hamle geliştirdiler. Peki, baraj neden devam ediyor? Açık ki HDP’ye karşı devam ediyor.”

"BARAJ, NİTELİĞİN MECLİS'E YANSIMASINA ENGELDİR"

“HDP baraja takılırsa nasıl bir tehlike Türkiye’yi bekliyor? Türkiye’nin en nitelikli, en geniş temsiliyetinin Meclis’te bulunması engellenmiş olacak. Sadece Kürt halkının temsiliyeti değil. Kürt halkının temsiliyetinin engellenmesini kayyımlarla yaşadık. Son yapılanla Kürt sorunu ve demokrasinin çözümü noktasında gerçek anlamda ittifaklar, yani emek ve demokrasi güçleri de, halklar arasında köprüler kurmuş, tüm zorluklarına rağmen kendini Meclis’te temsil etmiş anlayışlar da engellenmiş olacak.”

"PAZARLIKTAN ÖTE TABANLARA ULAŞMAK İSTİYORUZ"

“Hem Kürdistani partilerle, hem batıdaki partilerle görüşmelerimiz var. Bunların tabanlarına sesleniyoruz. Pazarlıklar üzerinden bir ittifaklar sürecini anlamlı görmedik. Bu, bizi diğer yapıların olduğu noktaya sürüklerdi. Hem cumhurbaşkanlığı, hem de parlamento seçimleri konusunda başından beri çaba gösterdik. Görüşmeler de başarılı geçiyor. Bir pazarlıktan öte tabanlara ulaşmak, ilkeler bazında yan yana gelmeyi sağlamak büyük önem taşıyordu. Bunda başarılı da olduk diyebilirim.”

"DEMİRTAŞ'IN ADAYLIĞINA İLİŞKİN BÜYÜK BİR İTTİFAK OLUŞTU"

“Sayın Demirtaş’ın adaylığı konusunda parti içinde büyük bir ittifak vardı. Fakat biz Demirtaş’ın adaylığını açıklıyoruz, demedik. 4 Mayıs’a kadar bekledik. Çünkü geniş kesimlerle ilkeler üzerinden bir arada yürümek istiyorsak, Türkiye’nin adayının kim olması gerektiğini birlikte yürüyeceğimiz kesimlere de sormalıydık. Bunu yaptık. Bütün kesimlerle bu minvalde, tabi parlamento ve temsiliyet sorununu da gündeme taşıyarak konuştuk.”

"İTTİFAK DEĞİL, İLKE VE MÜCADELE BİRLİĞİ ARIYORUZ"

“Partilerle görüşmeler sürüyor ama bunu bir ittifak görüşmesi biçiminde değerlendirmemek gerekir. Biz bu anlamıyla hiçbir partiyle ittifak görüşmesi yapmadık. İlkeler bazında, mücadele anlamında ve 24 Haziran sürecinde ortaklaşma konusunda görüşmeler yapılıyor ama bu kamuoyunun çerçevesini çizdiği şekilde bir ittifak meselesi olarak yürütülmüyor. Özelikle Kürdistani partilerle birçok konuda ortaklaşılmış durumda.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89