• BIST 8718.11
  • Altın 2243.746
  • Dolar 32.3319
  • Euro 35.1426
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Tarhan Erdem: Özel tedbir alınmadıysa HDP barajı geçer

Tarhan Erdem: Özel tedbir alınmadıysa HDP barajı geçer
Tarhan Erdem HDP’ye karşı özel önlem alınmadığı taktirde HDP’nin barajı geçeceğini söyledi.

Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin kurucusu Tarhan Erdem, seçim güvenliği ve HDP’nin barajı geçmesine ilişkin konuştu. Erdem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim güvenliğini tahrip ettiğini belirtirken, HDP’nin de özel önlem alınmadıysa barajı geçeceğini söyledi.

Amerika’nın Sesi sitesinden Yıldız Yazıcıoğlu’na konuşan Erdem, “Türkiye çapında sandıkta, sandığa atılan oylarda, o oyların sayım ve dökümünde çok büyük bir sakınca görmüyorum. Ama ben o oyun sandığa girişi öncesinde oluşması aşamasında çok önemli bir sorun görüyorum. Türkiye’de iktidar partisi ve özellikle de Cumhurbaşkanı ile etrafındaki teşkilat, maalesef seçim güvenliğini çok büyük ölçüde tahrip etti. Eşit seçim propagandası ihlal edildi” dedi. Söyleşinin bir kısmı şöyle:

‘Aşağılayıcı ifadele kullandı’

“Türkiye’de Cumhurbaşkanı, muhalefetin iktidara geçme ihtimalini çok zayıflatan bir tutumda. Ne yaptı? Her gün en az iki konuşma yaptı. Bunu hiçbir kurala dayanmaksızın devletin imkanlarıyla yaptı” diyen Erdem “Seçimde önemli bir ilke, muhalefet açısından da seçim kazanma ihtimali olmasıdır. Diğer partilere neden oy verilmemesi için de konuşmasında o teröristtir, o bilgisizdir, bu yalan söylemektedir gibi aşağılayıcı, ayrıştırıcı konulara değindi. Bunu yaptığı için de Türkiye’de seçim güvenliği kalmadı” yorumunda bulundu.

Demokrasiye darbe mi söz konusu?

Dünya tarihinde geçtiğimiz asrın ilk yarısında demokrasiye geçmiş ülkelerden bazılarında iktidar olduktan sonra iktidar eliyle demokrasiye darbe yapıldığını söyleyen Erdem, “(O ülkelerde) Hükümet, sonrasındaki seçimlerde başka siyasi partilere seçim kazanma şansı vermemiştir. Demokrasiye darbe ortaya çıkmıştır. Türkiye’de bugün de bu yapılmaktadır” dedi.

HDP yüzde 11,4 oy alacak mı?

Demokrasiye darbeye Türkiye’de 7 Haziran’da karşı çıkılacağına inandığını ifade eden Erdem, kişisel siyasi bakışı dışında seçmen eğilimi araştırmaları sonuçlarıyla bunu söylediğini ancak HDP’nin yüzde 10’luk seçim barajını geçmesi şartını da sözlerine ekledi.

HDP’nin barajı geçmemesi için özel tedbirler alınmamış olduğu düşüncesiyle barajı geçeceği yönünde tahminde bulunduğunu belirten Erdem, eğer HDP’ye yönelik özel tedbirler alındıysa bunu elbette bilemeyeceğini de söyledi.

KONDA’nın sonuçları

KONDA’nın son araştırmasına göre, HDP’nin yüzde 11,4 oy almasını beklediklerini kaydeden Erdem, ancak seçim araştırmalarında yüzde 1,8 – 2 oranında hata olduğunu raporlarına yazdıklarını da vurguladı. Bu hata payı itibariyle HDP’nin yüzde 9,4 alması halinde baraj altında kalacağını hatırlatan Erdem, yine HDP’nin barajı geçecek oy alacağını tahmin ettiğini söyledi.

MHP’de ise bir-iki puan yükselme olduğunu belirten Erdem, CHP’nin ise en fazla yüzde 29 oy alabileceğini savundu.

AKP’nin yüzde 42’si başkanlığa karşı

AKP içerisinde yüzde 42’sinin Başkanlık Sistemi’ni desteklemediğini belirten Erdem, Türkiye’de seçmen çoğunluğu tarafından da Başkanlık Sistemi’ne geçişe karşı olunduğunu ifade etti.

Son haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 8 Haziran sonrasında yeni hükümet kurulması aşamasında yeniden seçim kararı alınmasını talep edeceği iddialarını da Erdem’e sorduğumuzda, yeni seçim olacağını düşünmediğini söyledi.

Erdem, “Bu senaryolar olmayacaktır. Cumhurbaşkanı’nın kendisi ders alacaktır. Tecrübe geçirmiş insan, kendi hakimiyetini güçlendirmek için çalışmayı devam ettirmeyecektir. Diyelim ki yüzde 42 oy aldı ve halen Cumhurbaşkanı inatlaşıyor. Bunu tahmin etmek istemiyorum” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89