• BIST 9687.5
  • Altın 2503.864
  • Dolar 32.587
  • Euro 34.848
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 7 °C

Suudi basını: 'Bağımsız Kürdistan' mutlaka kurulacak!

Suudi basını: 'Bağımsız Kürdistan' mutlaka kurulacak!
Suudi Arabistan’da yayımlanan yarı resmi El Vatan gazetesinde Federal Kürdistan'ın bağımsızlığını konu alan bir analiz yayınlandı.

Suudi Arabistan’da yayımlanan yarı resmi El Vatan gazetesinde dün çıkan bir analizde, Federal Kürdistan'ın bağımsızlığının Suudi Arabistan’ın yararına olduğu; ülkenin Irak ve Suriye’de elinin güçleneceği, “İran’ın sırtına da bir bıçak gibi saplanacağı” tespitine yer verildi.

Analizde ayrıca, Kürdistan Bölgesi’nin Ortadoğu’daki İran ve Türkiye hegemonsyasına engel olacağı belirtildi.

Rudaw'da yer alan haberde Gazete, Ortadoğu’nun IŞİD’in Musul’u işgalinden sonra eskisi gibi olamayacağına da vurgu yaptı.

Suudi Kralı’na yakınlığıyla bilinen gazete, geçen 10 yıl içerisinde Federal Kürdistan'ın öne çıkmasına rağmen halen Ortadoğu’nun büyük bölümü için “tanınmayan” bir yer olduğunu yazdı.

Analizde şu tespitlere yer verildi:

“Iraklı Kürtler, bölgelerini, çölün ortasındaki bir bahçeye çevirebildiler. Kürtler'in bu deneyimdeki başarısı, özellikle Musul’un ele geçirilmesinden sonra ortaya çıktı. Kürtler'in kendi devletlerini kurma yolundaki çabaları durmuş değil. Aksine, zaman geçtikçe bu çabalar daha da güçleniyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani bağımsızlıktan vazgeçmiş değil. O referanduma gitmek istiyor.”

Türkiye’nin Federal Kürdistan'ın bağımsızlığını desteklediği belirtilen analizde, Irak ve Suriye’yle olan sınırının %90’ının Kürtler tarafından korunduğu, bu haliyle IŞİD karşısında savunma hattı olduğu belirtildi.

El Vatan gazetesi, Türkiye’nin İzmir’de Kürdistan petrolü için 5 milyar 600 milyon dolara malolan bir petrol rafinerisi kurduğu ve Kürt petrolünün, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) vasıtasıyla aktarılabileceği ihtimali olduğunu yazdı.

Kürtler’in sırtını petrole dayadığı ifade edilen analizde, Federal Kürdistan ile Irak Hükümeti arasında yaşanan bütçe krizi ve mülteci sorununa da yer verildi.

Yazar, Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlığının Suudiler’in Ortadoğu’daki rolünü güçlendireceğini, bu sebeple ekonomik krizden dolayı mali yardımda bulunulması gerektiğini belirtti.

Analizde son olarak şu tespite yer verildi:

“Şu soruya hemen cevap verilmeli: Kürdistan’ın bağımsızlığı Arabistan’a yarar sağlayacak mı, sağlamayacak mı? Fakat Kürdistan Bölgesi’yle ilişkilerimizi güçlendirmek için hiç de erken değil. O bölgenin bağımsızlığını bugün istemesek de yarın mutlaka olacak; artık istesek de, istemesek de.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89