• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

'Suriye sınırında 650 bin dönüm arsa bulduk'

'Suriye sınırında 650 bin dönüm arsa bulduk'
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriyeli sığınmacılar için oluşturulacak kamp ile ilgili konuştu.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriye sınırında oluşturulacak sığınmacı kampıyla ilgili, “Bu bölgede 650 bin dönüm arsa bulduk. Öyle bir yer oluşturalım ki hem Türkiye'nin dışında olsun hem rejimin tehdidi altında olmasın hem de bizim iç güvenliğimize zarar veremesin istedik” şeklinde konuştu.

‘Kontrollü bir kamp istiyoruz’

Hatay'da Türkiye'nin yakınındaki yerlerin çok kıymetlendiğini belirten Kaynak, “Buralara Suriye savaş uçakları gelemiyor. O tarafa yaklaştığında bizim hava savunma sistemimiz uçaklara kilitleniyor. Bu bölgede 650 bin dönüm arsa bulduk. Öyle bir yer oluşturalım ki hem Türkiye'nin dışında olsun hem rejimin tehdidi altında olmasın hem de bizim iç güvenliğimize zarar veremesin istedik. İnşaatı tamamlandı. Bu kamp Atme kampı gibi kontrolsüz olmasın istiyoruz. Kontrollü bir kamp olsun istiyoruz. Zaten orada kampın girişi-çıkışını kontrol etmezsek DEAŞ'çısı da gelir El Kaide'cisi de…” dedi. 

‘180-190 bin insan açıkta’

Kilis'te sivil hayat kurmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kaynak, Azez ve Çobanbey'de 650 bin insandan 180-190 bininin açıkta olduğunu söyledi.

Cilvegözü'ne 12 km mesafede toplama merkezi yaptıklarını söyleyen Kaynak, “Duvarın dibine bir zemin hazırladık. Zaten 1000-1500 kişi sınırı zorluyor bunlar mülteci de değil, kaçakçı. ‘Duvar bitsin sonra bu merkezi bitirelim' dedik. Duvar bahar ayında biter. Göç beklemiyorum. Tahliyeler başlayınca İHH'nın oradaki kampına destek verdik. 30-35 bin kişilik kapasite oluşturacağız” ifadelerini kullandı.

‘İdlib, Grozni gibi olmasın’

Suriyeli muhaliflerin Halep’ten İdlib’e çekilmesinin sonuçlarıyla ilgili de konuşan Kaynak, "Muhalefet, İdlib de Grozni gibi olur diye korkuyor. Allah korusun, Rusların Grozni'de yaptığı gibi toplu katliam olur endişesi var. ‘1500 savaşçı kaldı' diyorlar. Onlar da bırakıp çıkmışlar. Rusya ve İran ile gerekli görüşmeler yapılırsa, o insanların orada barınma ihtimali sağlanırsa, böyle bir kampa ihtiyaç olmayabilir” dedi.

‘Herkes Suriye’deki tapularını getirsin’

Türkiye'de 2 milyon 770 bin civarında Suriyeli mültecinin olduğunu belirten Kaynak, “Suriye'de her şey stabil hale gelsin ki geri dönebilsinler. Eski Kilis Valisi bir proje başlatmış. ‘Herkes Suriye'deki tapularını getirsin' demiş. Kıbrıs'ta nasıl Rum tarafı tapuları ile tazminat istiyor. Yarın barış olduğunda bu veriler olsun. Kilis valimiz ile konuştum, çalışma yapılıyor” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89