• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

Sefin Dizeyi, Ankara’daki kritik görüşmeleri anlattı

Sefin Dizeyi, Ankara’daki kritik görüşmeleri anlattı
Federal Kürdistan Hükümet Sözcüsü Sefin Dizeyi, Başkan Barzani'nin Türkiye ziyareti konusunda açıklamalarda bulundu.

K24’ konuşan Sefin Dizeyi, Barzani’nin ziyaretinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından talep edildiğini bildirdi ve Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelinen görüşmelerde, Türkiye-Kürdistan ilişkilerinin yansıra DAİŞ ile mücadele, Musul operasyonu ve bölgedeki gelişmelerin de ele alındığını söyledi.

“Görüşmelerde bölgede yaşanan son gelişmeler ele alındı”

Orta Doğu’nun bir takım sıkıntılardan geçtiğini ve çevre ülkelerin yaşanan bu sıkıntılar hakkında görüş alışverişinde bulunması açısından yapılan görüşmelerin olağan olduğunu dile getiren Dizeyi “Sayın Başkan, bizzat Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından davet edildi. Görüşmelerde bölgenin içinden geçtiği gelişmeler, yüz yüze kaldığı sıkıntılar, DAİŞ ile mücadele, Musul operasyonu, Kürdistan-Türkiye ilişkileri ve Suriye’de patlak veren olaylar gibi huşular üzerinde duruldu.” şeklinde konuştu.

“Suriye meselesinde dünya bir karara varmalı”

Suriye sorununun uluslararası boyutta olduğunu ve ilgili bütün dünya ülkelerinin bu meselenin çözümü üzerinde yoğunlaşması gerektiğini ifade eden Dizeyi; ABD, Rusya, İran Türkiye ve Avrupa gibi önemli ülkelerin bu konuda kafa yormaları gerektiğinin altını çizdi ve “Kürdistan da Suriye’de yaşananlardan endişe duyuyor. Orada yaşayan Kürt halkının güvenliği ve istikrarı için çaba harcıyoruz ancak Suriye konusunda Kürdistan’ın tek başına yapabileceği bir şey yok dolayısıyla adını saydığım ülkeler, bir masa etrafında toplanmalı.”

Musul operasyonu Türkiye için de önemli

Musul operasyonunun Türkiye için de önemli bir yeri olduğunu belirten Dizeyi, operasyonun, Federal Kürdistan, Irak ve Koalisyon güçlerinin işbirliği çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini, işin askeri boyutu yanında siyasi ve insani boyutunun da çok iyi hesaplanması gerektiğinin altını çizdi ve o bölgenin bir daha soykırımlardan geçmemesi için gerekli önlemlerin alınmasının önemini vurguladı.

Çözüm süreci görüşülmedi

Görüşmelerde Türkiye’deki çözüm sürecinin ele alınmadığını aktaran Dizeyi, “Güzel adımlar atıldı. Türkiye tarafından önemli gelişmelere imza atıldı. Aynı zamanda PKK ateşkes ilan etti. Sürecin ruhuna uygun gelişmelerdi. Kürdistan’ın bunda katkısı söz konusuydu. Tüm kurumlarıyla barış sürecinin arkasında yer aldı. Ancak maalesef çatışalar yeniden alevlendi ve yüzlerce insanın hayatına mal oldu. Sürecin yeniden başlaması için aynı atmosferin yeniden yakalanması gerek. Bu bağlanmada Kürdistan’ın üzerine düşen ne varsa yapmaya hazırdır.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89