• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Salih Müslim: Suriye’nin bölünmesini istemiyoruz

Salih Müslim: Suriye’nin bölünmesini istemiyoruz
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Rusya ve ABD'nin önümüzdeki süreçte Türkiye'ye "Suriye'den çık" diyebileceği yorumunda bulundu.

Salih Müslim, ANF‘ye verdiği röportajda, Rakka operasyonu, ABD ve Rusya ile görüşmeler, Türkiye ve Menbiç’teki son durumu anlattı.

“Rakka’dan sonra Suriye’de nasıl bir sayfa açılacak?” sorusuna “DAİŞ’in Rakka’dan çıkarılması iki açıdan önemli. Bir; bölgemizin yani Rojava’daki halklarımızın güvenliği için önemlidir. Halklar güvenlik açısından rahatlayacak. Savaş sınırlarımızdan uzaklaştırılacaktır. İkinci önemli gelişme ise, Rakka halkının kendisi için yaşanacaktır. Rakka halkı bu barbarlardan kurtulacak ve kendi yaşamını örgütleyecektir. Demokratik federal sistemimiz daha geniş bir zemine yayılacak. Rakka halkı isterse bu sisteme dahil olacaktır” yanıtını veren Müslim, Rakka’nın alınması halinde IŞİD’in şehirden kırsala çekileceğini ve mücadelenin 2-3 yıl daha sürebileceğini söyledi.

‘RAKKA’YLA TÜM SORUNLAR BİTMEZ’

Rakka’nın IŞİD’den alınmasının Suriye’deki sorunların çözüme kavuşması anlamına gelmeyeceğine de vurgu yapan Müslim, “Suriye meselesi daha devam edecek. Daha İdlip var. Diyelim ki DAİŞ Rakka ve Derazor’dan çıkarıldı. Peki diğer bölgeler? Suriye’nin en verimli bölgelerinde Nusra var, diğer gruplar var. Bunlar hepsi El Kaide türevi yapılar. İdlip ve çevresindeki bölgede savaş daha çetin olacak, coğrafyası dağlıktır ve bu gruplar buraya yerleşmiş bulunuyor. Ayrıca Türkiye sınırına daha da yakındır. Bu grupların yerleştiği yerler dağlıktır ve İskenderun’a kadar manevra alanları bulunuyor” diye konuştu.

‘BÖLGEDEKİ EN ETKİN GÜÇ BİZİZ’

Uluslararası güçlerle, IŞİD’le mücadele temelinde karşılıklı çıkar ilişkisine dayalı işbirliklerinin olduğun anlatan Müslim, şu açıklamada bulundu: 

“Nasıl ki ABD, Rusya kendi çıkarları için Ortadoğu’ya gelmişse, bizimde Kürt halkı olarak çıkarlarımız ve hedeflerimiz var. Bizim bu güçlerle ilişkimiz DAİŞ terörüne karşı mücadele çerçevesindedir. DAİŞ bizim de düşmanımız onların da düşmanıdır. Bu temelde ilişkilerimiz gelişti ve devam ediyor. Karşılıklı olarak verdiğimiz sözler tutulmuş, herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Ama biz bu ilişkilerimize siyasal boyut kazandırmak ve geliştirmek istiyoruz. Bu güçlerin de ilişkilerini geliştirmek istediklerini tahmin ediyorum. Biz bölgede teröre karşı her anlamda en etkili gücüz. Bir gücüz ve kendi kararlarımızı kendimiz alıyoruz. Artık bu ilişkilerin ne oranda gelişeceğine dair kararı verecek olan onlardır. Karşılıklı görüşmelerimiz sürüyor.

‘SURİYE’NİN PARÇASI OLARAK KALMAK İSTİYORUZ’

Bizim Demokratik Federal Suriye projemiz var. Projemiz Suriye’yi Demokratikleştirmeyi hedefliyor. Onlar da ‘Demokratik Suriye’ istiyoruz diyorlar. Söylemde de olsa Suriye’nin parçalanmasını istemediklerini belirtiyorlar. Biz de Suriye’nin bölünmesini istemiyoruz zaten. Biz Suriye’nin bir parçası olarak kalmak istiyoruz. Bu noktada ilgili uluslararası güçlerle aynı zeminde bulunuyoruz. Ama her durumda biz kendi projemizin hayat bulması için çalışmaya devam edeceğiz. Yarın belki diğer güçlerle uzlaşma sağlayamadılar ve farklı bir durum ortaya çıkar. Mesele sadece bizim Suriye’nin bölünmesini istemememiz değil. Farklı dinamikler var ve bir uzlaşı ortaya çıkmayabilir. Biz bu duruma da hazırlıklı olacağız. Her durumda da ilişkilerimizin kalıcı olmasını ve derinleşmesini istiyoruz. Bu ilişkiler belirttiğim gibi karşılıklı çıkarlar temelindedir ve öyle olacaktır.

…ABD ve diğer güçlerin daha geniş bölgesel hedefleri var. Mesele sadece Suriye veya Kürdistan değil. ABD-Rusya, NATO, Türkiye ile ilişkiler, Ukrayna vb. birçok sorun var. Onlar için durum daha karmaşık. İleride ya Türkiye ya NATO ikilemi yaşayabilirler. Çünkü NATO onlar için önemli. Türkiye ile çıkarlarından dolayı istedikleri halde bizimle ilişkileri kesebilirler. Biz bunun da farkındayız. Fakat şimdiden ne yapacaklarını bilemiyoruz. Ama biz ilişkilerimizin karşılıklı çıkarlar temelinde sürmesini istiyoruz. Fakat kimsenin hizmetçisi değiliz, olmayız da. Kendi çıkarlarımıza göre hareket ediyoruz, edeceğiz. İlişkilerimizin de bu şekilde sürmesinden yanayız.

MENBİÇ’TEKİ SON DURUM

Menbiç’te rejim güçleri ile Rusya’nın, Menbic Askeri Meclisi’yle de ABD askerlerinin birlikte hareket ettiğini ifade eden Müslim, “ABD ile Rusya’nın da orada ilişkileri var. Kimse kimseye karışmıyor, demek ki birbirlerini anlıyorlar! Türkiye’nin oradaki varlığı konusunda ABD ve Rusya’nın anlaşmış olabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte Rusya ile ABD, Türkiye’ye ‘Suriye’den çık, elini buradan çek’ diyebilirler. Her iki güç Türkiye’nin Suriye’deki varlığına karşı çıkabilirler diye düşünüyorum.

‘REJİM KÜRTLERİN VARLIĞINI KABUL ETMİYOR’

Müslim, Rusya ile ilişkiler ve Suriye yönetimiyle görüşmelere ilişkin de şu bilgileri verdi: İlişkilerimiz eskisi gibi devam etti, ediyor. Moskova büromuz faaliyetlerini sürdürüyor. Rusya bizi tanıyor, biliyor. Önerdiğimiz federal sistemi de biliyorlar. Bu projemizi kendileriyle konuştuk. Bize karşı değiller ama aramızda yazılı bir anlaşma yok. Rusya, Suriye’nin geleceğini Suriyeliler belirleyecek, kararı sizler vereceksiniz diyor.  Bizim meselemiz rejimin kalıp kalmaması değil bizim meselemiz demokrasidir. Eğer demokratikleşme olacaksa, federal sistem gelişecekse zaten bu rejim de kalmamış olacak.

(‘Şam yönetimiyle aynı masada oturdunuz mu?’ sorusu üzerine) Hayır, biz Ruslara söyledik, Ruslar onlara iletti. Rusya arabuluculuk yaptı. Humeymim’deki görüşmelerin formatı da böyleydi. Rusya taraflarla ayrı ayrı konuşarak talepleri muhataplara aktardı. Ama aralarında Tev-Dem’in de olduğu 19 Kürt örgütünün katıldığı bir toplantı gerçekleşti. Bir sonuç alınmadı. Mevcut rejim henüz bizi kabul edecek zihniyette değil. Zihniyeti eskisi gibidir, kendini değiştirmiş değil. Zihniyetleri Türkiye ve İran’ın zihniyeti ile aynı. Kürtlerin varlığını kabul etmiyorlar. Bu rejimle, bu zihniyetle yaşamamız mümkün değil.

Rusya’nın üs kurduğu iddialarıyla ilgili gündeme gelen Afrin’le ilgili de açıklamalarda bulunan Müslim, son dönemlerde bölgede çatışmalar yaşandığını ve kayıplar verdiklerini söyledi. “Rusya çetelerle mücadele için Afrin’de üs kurdu” diyen Müslim, “Rusya, terörizmle mücadele kapsamında Efrîn’e gelmiş bulunuyor. Çeteler bize de saldırıyorlar. Bizde bu grupların buradan temizlenmesini istiyoruz. Bu anlaşma çerçevesinde Rusya oraya gelmiş bulunuyorlar” açıklamasında bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89