• BIST 9808.54
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 8 °C

Salih Müslim: Kürdler tarih sahnesine yeniden çıktı

Salih Müslim: Kürdler tarih sahnesine yeniden çıktı
PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kürdlerin yeniden tarih sahnesine çıktığını ve birçok devletin Kürdlerle nasıl bir ilişki geliştireceklerini bilmediğini söyledi.

K24’e bir mülakat veren PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kobanê savaşı ardından Kürdlerin tarih sahnesine yeniden çıktığını ve birçok ülkenin Kürdlerle nasıl bir ilişki geliştireceğinin şaşkınlığı içerisinde olduğunu belirtti.   

Salih Müslim, Esad rejiminin, kendi ülkesindeki sorunları çözmediği için dışarıdan müdahaleye yol açtığını belirtti. Müslim, PYD’nin ise bu ülkenin kendi içinden çıkan ve Kürdleri temsil eden bir güç olduğunu vurguladı.   

'PYD’nin Cenevre'ye davet edilmemesi haksızlık'  

Cenevre-3 toplantılarına PYD’nin davet edilmemesinin haksızlık olduğunu kaydeden Salih Müslim, ‘Kürdler Suriye’nin temel bileşenlerinden biridir. Kimsenin şu gelsin ya da şu gelmesin demeye hakkı yoktur. PYD dışarıdan gelen bir güç değil bu toprakların bir parçasıdır’ dedi.   

Kürdlerin, IŞİD karşısındaki başarısı sayesinde  tarih sahnesine yeniden çıktığın belirten Müslim, 'Dünyanın tanımadığı bir millet, direnişiyle ortaya çıktı. Bazı devletler Kürdlerle nasıl ilişkileneceği konusunda şaşkınlık yaşadı' ifadelerini kullandı.    

Salih Müslim sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz her gün dökülen kanın durdurulmasını istiyoruz. Kürdler, Hristyanlar ve Demokratik Suriye Güçleri Cenevre toplantısından dışlanırsa bir çözümün gelişmesi mümkün değildir.''   

'Suriye halkı da Esad’ın iktidarda kalmasını istemiyor'  

Şu an için öncelikli hedefin Suriye’de savaşın durdurulması oluğunu belirten Müslim ‘’Zaten Suriye halkı da Esad’ın iktidarda kalmasını istemiyor. Ancak onu kimin yöneteceğine kendisi karar vermek istiyor. Esad’ın gitmesini çözümün başına koyanlar Suriye’de çözüm istemeyenlerdir” şeklinde konuştu.   

ENKS ve TEV-DEM ilişkileri 

PYD’nin Rojava’daki hakimiyeti ile ENKS ve TEV-DEM’in Kürdistan Bölgesi’nde imzaladığı Duhok anlaşmasına ilişkin Salih Müslim ilişkin şunları kaydetti: 

''Rojava Kürdistan’ında bir sistem var. Halk kendi kendini yönetiyor. Rojava Özerk Yönetimi’nde  Suriye'nin tüm diğer bileşenleri de yer alıyor. Kim bu yönetimde yer almak isterse alabilir. Ama bazı kesimler bu sisteme saygı göstermiyor. Bazı taraflar anlaşmaları bozmaya çalışıyor. Kürdler için çalışmıyorlar. Bunlar kendi çıkarları için çalışıyorlar ve kararlarını başkaları alıyor.'' (basnews, ilkehaber, K24)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89