• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

Sahte ilaç çetesinden doktor ve eczacı çıktı

Sahte ilaç çetesinden doktor ve eczacı çıktı
Polisin sahte ilaç çetesine yönelik düzenlediği operasyonda, çetenin doktor ve eczacılarla birlikte çalıştıkları belirlendi.

İstanbul polisinin 10 ilde düzenlediği sahte ilaç operasyonunda kanser simsarlarının 30 önemli ilacın sahtesini ürettikleri ortaya çıktı. Çetenin 1 özel hastane, 4 onkoloji doktoru ve profesörü, 7 eczacı ve ecza deposu sahibiyle koordineli çalıştıkları belirlendi. Çetenin ürettiği ilaçlardan kötü etkilenen 95 kanser hastası da şikayetçi oldu. Çoğunluğu İstanbul Çapa ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerinin onkoloji servisinde tedavi gören hastaların polisin kendilerine ulaşması ile sahte ilaç kullandıklarından haberdar oldukları belirlendi. Soruşturma sürerken Şişli Etfal Hastanesi’nde görevli bir hemşirenin ve Çapa’da görevli bir doktorun bazı ilaçların sahte olduğunu anladığı ve hastane yönetimine bilgi verdiği ortaya çıktı. İlaç şirketi ile yapılan yazışma sonucunda ilacın sahte olduğu tespit edildi. 

ABD GAZETELERİNDE ÇIKTI 

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayın yapan Wall StreetJournal Gazetesi’nde iki yıl önce Türkiye’nin sahte ilaç üretim üssü olduğuna yönelik haberler çıktı. Haberde ilaçların ABD’ye de gönderildiği vurgulandı. Haber üzerine Güvenlik Şube Müdürüğü ekipleri geniş çaplı soruşturma başlattı. Soruşturmada 4 ay önce İsmail Ç. liderliğindeki bir çetenin sahte kanser ilacı ürettiği tespit edildi. Çete hemen teknik ve fiziki takibe alındı. Takipte çete üyelerinin piyasada 3 liraya satılan nezle ilaçlarının kutularını değiştirip binlerce liraya ecza depolarına sattığı ortaya çıktı. Teknik ve fiziki takibin ardından önceki gün eş zamanlı olarak 10 ayrı ilde operasyon düzenlendi. İstanbul merkezli operasyonda 125 adrese baskın düzenlendi. Aralarında medikal mağazalar ve eczanelerin de bulunduğu adreslerde 5 bin sahte ilaç ele geçirildi. Çete lideri İsmail Ç.’nin de aralarında bulunduğu 60 kişi gözaltına alındı. Çete üyelerinden oto kiralama şirketi sahibi D.F. ise Zeytinburnu’nda yeni yapılan süper lüks 16:9 rezidansta yakalandı.

Soruşturma sürerken polisin takibine ilginç bir ayrıntı takıldı. Özellikle İstanbul’da bulunan hastanelerin onkoloji servislerinde tedavi gören kanser hastalarının simsarların ürettiği kanser ilaçlarını kullandıkları tespit edildi. Polis hemen tedavi Çapa Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Şişli Etfal Hastanesi’nin onkoloji servislerinde tedavi gören 95 hastaya ulaştı. Ekipler, hastalara kullandıkları ilaçların sahte olduğunu bildirdi. İlaçları kullanmamaları gerektiğini anlattı. 95 kişinin ilaçları kullanmaya başladıktan sonra durumlarının kötüleştiği anlaşıldı. Çetenin, 1 tane özel hastane, onkoloji doktorları, eczacı ve ecza deposu sahipleriyle ortak çalıştığı belirlendi. Sahte kanser ilaçlarını hastalara kullanan sağlık kuruluşları ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na yazı geçildi. Sağlık Bakanlığı’da bu kurumlarla ilgili soruşturma başlattı.

Soruşturma sürerken, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bir hemşire ve Çapa’da çalışan bir onkoloji doktoru kanser hastasına verilen ilacın yoğunluk hacminin normalden daha az olduğundan şüphelendi. İlacın seri numarası sistemle eşleşti. Ancak son kullanma tarihi eşleşmedi. Gerçek serinin son kullanma tarihi 2013 iken şikayet konusu ilacın son kullanma tarihi 2014 yılı olduğu belirlendi. Etikette de yazı tipi, renk ve metin referans numunesinden farklı olduğu gözlemlendi. İlaç şişesi, Roche firmasına gönderildi. Yapılan incelemede, herhangi bir protein içermediği, su, sodyum klorür, trehaloz, sitrat, propilen, glikol, izopropanol, benzoik asit, tert-butanol, aseton ve aromatik bileşikler saptandı. Numune için gönderilen kanser ilacı Altuzan’ın sahte olduğu belirlendi. Çetenin, benzerliği nedeniyle anestezi ilacının şişesine sahte ilacı yaptığı, 3 liralık anestesi ilacının şişesine sahte kanser ilacını yaparak bin ile bin 500 lira arasında sattıkları anlaşıldı. İlacın insan sağlığını etkileyecek maddelerle yapıldığı belirlendi. 

Çetenin, geçtiğimiz yıllarda genelde ağrı kesici ilaç hazırladığı, yakalanmaları ve fazla para kazanamamaları nedeniyle kanser ilaçlarına yöneldiği belirlendi. Polisin takibine takılmamak için şifreli konuşmalar yapan çete üyelerinin, 30’un üzerinde kanser ilacının sahtesini yaptıkları tespit edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89