• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Sağlıksız beslenme kolon kanseri yapabilir

Sağlıksız beslenme kolon kanseri yapabilir
Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah İğci, kolon kanseri oluşumunda sağlıksız beslenmenin önemli rol oynadığını söyledi.

Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah İğci, kolon kanseri oluşumundasağlıksız beslenmenin önemli rol oynadığını belirterek, ''Lifsiz, posa bırakmayan gıdalar, özellikle fast food türü beslenme şekilleri, kalsiyum açısından fakir gıdalar ve hayvansal proteinlerden özellikle kırmızı etle beslenme kolon kanserinin oluşmasında önemli nedenlerdir'' dedi.

Prof. Dr. İğci yaptığı yazılı açıklamada, ileri yaş, doğum yeri ve coğrafi bölge, bununla ilişkili beslenme alışkanlıkları, kalın bağırsaklarda genetik yaygın poliplerin olması ve uzun yıllar ülseratif koliti olanlarda kolon kanseri riskinin yüksek olduğunu belirtti.

Görülme sıklığı yaşla birlikte artan kolon kanseri oluşumunda sağlıksız beslenmenin önemli rol oynadığını vurgulayan İğci, şunları söyledi:

''Kolon kanserinin oluşumunda diyetin de çok büyük etkisi vardır. Lifsiz, posa bırakmayan gıdalar özellikle fast food türü beslenme şekilleri, kalsiyum yönünden fakir gıdalar ve hayvansal proteinlerden özellikle kırmızı etle beslenme, kolon kanserinin oluşmasında önemli nedenlerdir. Kolonda safra asitlerinin miktarındaki artış da kolon kanseri için risklidir. Bunu nötralize eden gıda ise kalsiyum ihtiva eden sütlü besinlerdir.''

İğci, A, C, D ve E vitaminlerinin kolon kanserinde koruyucu rol oynadığını belirterek, kolon kanserinden korunmak ya da hastalığın vücuda verdiği zararı en aza indirmek için öncelikle bol posalı, kalsiyumlu gıdalarla sağlıklı beslenilmesi gerektiğini dile getirdi.

Düzenli tuvalet alışkanlığı kazanmanın ve yürüyüş yaparak bağırsak hareketlerini artırmanın önemine de değinen İğci, kolon kanseri riskinin arttığı yaşlardan itibaren 5-10 yılda bir kolonoskopi yaptırılması ve yılda bir kez gaitada gizli kan bakılması gerektiğini vurguladı.

''ERKEN TANI İÇİN DIŞKILAMA ALIŞKANLIKLARI TAKİP EDİLMELİ''

Kolorektal kanserin erken tanısı için bazı belirtileri takip etmenin çok önemli olduğunu kaydeden İğci, ''Dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler, kabızlık ve ishal, gaitada incelme, kolon kanserinin önemli göstergeleridir. Zaman zaman gaita ile birlikte kan gelmesi ve kansızlık da mutlaka incelenmesi ve ileri tetkik yapılması gereken durumlardır'' diye konuştu.

Prof. Dr. İğci, kolon kanserinin ileri evrede bağırsakta tıkanmalara yol açabileceğini ifade ederek, ilerlemiş kolon kanserlerinde, karında ağrı, şişlik, ele kitle gelmesi ve karında sıvı toplanması görülebileceğini belirtti.

Kolon kanserinin tek ve en etkili tedavisinin cerrahi işlem olduğunu kaydeden İğci, ''Cerrahi başarılı bir şekilde yapılır ve kanserli bölge tam olarak etrafındaki lenflerle ile birlikte çıkarıldığında, hastanın yaşam süresi ve kalitesi de yükselir'' şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89