• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

'Rusya'dan bu tür bir yanıt bekliyorduk'

'Rusya'dan bu tür bir yanıt bekliyorduk'
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın, Rusya'nın 23 İngiliz diplomatı sınır dışı etme kararına ilişkin açıklamasında, "Rusya'nın daha önceki davranışları ışığında bu tür bir yanıt zaten bekliyorduk." denildi.

Rusya'nın 23 İngiliz diplomatı "istenmeyen adam" olarak ilan etmesi ve bu ülkedeki British Council'in kapatılacağına ilişkin kararıyla ilgili İngiltere Dışişleri Bakanlığından açıklama yapıldı.

Moskova'daki İngiliz elçinin, "23 diplomatın sınır dışı edileceği ve Moskova ile St Petersburg'daki British Council'in kapatılacağı konusunda Rus hükümeti tarafından bilgilendirildiğinin" aktarıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Rusya'nın daha önceki davranışları ışığında bu tür bir yanıt zaten bekliyorduk. Ulusal Güvenlik Konseyi bir sonraki adımları görüşmek üzere önümüzdeki hafta başında toplanacak. Bugün önceliğimiz Rusya'daki kadromuzla ilgilenmek ve İngiltere'ye dönecek olanlara yardım etmektir.

Rusya'nın yanıtı konuyla ilgili gerçekleri değiştirmiyor. Rusya, İngiltere topraklarında iki kişiye suikast teşebbüsünde bulundu. Rus devleti dışında suçlu bulunabilecek başka bir sonuç yok. Uluslararası hukuka aykırı davranan ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni ihlal eden Rusya'dır."

Rusya Dışişleri Bakanlığınca, İngiltere'nin, eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenmesiyle ilgili Rusya’ya yönelik “provokatif” suçlamaları nedeniyle 23 İngiliz diplomatın istenmeyen adam ilan edildiği ve sınır dışı edilmelerine karar verildiği duyurulmuştu.

İngiliz hükümeti de hafta ortasında, Skripal'in zehirlenmesine tepki olarak Rusya'ya yönelik yaptırım kararları alındığını, bu çerçevede 23 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un İngiltere’ye yapacağı ziyaretle ilgili davetin geri çekilmesi ile Rusya’da yapılacak Dünya Kupası'na İngiliz devlet erkanı ve kraliyet ailesinden katılım olmayacağı da kararlar arasında yer almıştı.

İngiltere, Skripal ile kızının zehirlenmesinde Rusya tarafından imal edildiği ileri sürülen, askeri nitelikte ve sinir sistemi üzerinde etkili bir kimyasal maddenin kullanıldığının kesinlik kazandığını duyurmuştu. Bu maddenin Sovyetler Birliği tarafından 1970'ler ve 1980'lerde geliştirilen "Novichok" adlı kimyasal grubunun üyesi olduğu belirtilmişti.

İngiltere 2006'da eski Rus ajanı Aleksandr Litvinenko'nun Londra'da radyoaktif bir madde ile zehirlenmesinin ardından da 4 Rus diplomatı sınır dışı etmişti.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89