• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

'Rusya, Kürdistan’ı ABD ve Batıya bırakmaya niyetli değil'

'Rusya, Kürdistan’ı ABD ve Batıya bırakmaya niyetli değil'
Rusya'dan önemli bir heyet Federal Kürdistan'ı ziyaret ederek Kürdistan yönetimi ile önemli bir görüşmeler yaptı.

Rusya'dan önemli bir heyet Kürdistan'ı ziyaret ederek Kürdistan Bölge yönetimi ile görüştü. Rus heyeti görüşmelerde, ''Kürdistan'ın yeniden yapılandığı bu kritik süreçte ve gelecekte rolümüz olmasını istiyoruz'' mesajı verdi.

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin ABD ve Avrupa temasları tamamlayarak Hewler’e dönmesinden sonra, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Özel Temsilcisi Mihael Bogdanov, Rus Petrol devi Gazprom Şirketi Koordinatörü Alexander Dyukov, Rusya Enerji Bakanı Yardımcısı Yuri Sentorin, Rusya’nın Irak Büyük Elçisi, Rusya’nın Hewler Başkonsolosu ve Rus aydın ve akademisyenlerin yer aldığı kalabalık bir heyet Federal Kürdistan'a geldi.

Heyet, Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ve hükumet yetkilileri ile görüştü ve siyasi, ekonomik ve kültürel alanda ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini ifade etti.

Rus heyetin Hewler’e yaptığı bu ”çıkartma” hakkında BasNews Soranca gazetesine konuşan eski Irak Parlamentosu Milletvekili ve siyasi gözlemci Bekir Heme Sadık, Ortadoğu’da kaderlerin yeniden çizildiği bu dönemde ABD ve Avrupa’dan geri kalmak istemediğine dikkati çekerek, ”Kürdistan şimdi dünyanın önemli merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla yürüyor. Hewler’le geliştirilecek ilişkiler, bölge ve dünya ile ilgilenen devletlerin ulusal çıkarlarına da hitap eder. Dolayısıyla Rusya da, Kürdistan’ı ABD ve Batıya bırakmaya niyetli olmadığını göstermek istedi” dedi.

Heme Sadık, Rusya’nın, özellikle Bağdat ile ilişkilerde yaşanan kriz ve IŞİD savaşı nedeniyle ABD ve Avrupa’nın Hewler’e daha çok yakınlaştığını gördüğünü ve bu açığı kapatmak adına, ”Teröre karşı mücadele de dahil, Kürdistan’a yardım etmeye hazır olduğunu” belirtti.

Bekir Heme Sadık, Federal Kürdistan yönetiminin Rusya’nın çıkarlarını gözeten politikalar uygulaması ve başta Gazprom olmak üzere, büyük Rus şirketlerin Kürdistan’da çalışmasına izin vermesi halinde Rusya’nın da ABD ve Avrupa ülkeleri ile aynı tavrı alacağını ve Kürdistan’a daha da yakınlık göstereceğini söyledi.

Kürdistan’ın petrol ve enerji bakımından bölgenin en zengin kaynaklarına sahip olduğunu, konumu nedeniyle uluslararası arenada iyi bir oyuncu olabileceğini ifade eden siyasi gözlemci Heme Sadık, Rusya ile ilişkilerin derinleştirilmesinin en çok Kürdlere kazandıracağını dile getirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89