• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Rojava; yeniden doğarken...

Rojava; yeniden doğarken...
Hayat Televizyonu yaşadığımız toprakların yanıbaşında filizlenen ve hızla serpilip gelişen bir halk hareketini ekranlara taşıyor.

Hayat Televizyonu yaşadığımız toprakların yanıbaşında filizlenen ve hızla serpilip gelişen bir halk hareketini ekranlara taşıyor. Gazeteci Fatih Polat imzasını taşıyan belgeselle Rojava’nın yeniden doğuşunun üzerine örtülmeye çalışılan karanlık perde aralanıyor.

Rojava, Suriye’de yaşanan savaşla birlikte, son dönemde Ortadoğu’da en çok konuşulan bölge sayılabilir. Her gün yeni çatışma haberlerinin geldiği; bölge halkının kimi zaman pozisyonunu korumaya çalışan devlet güçlerine, kimi zaman vahşi katliamlara imza atan Nusracı, El Kaideci güçlere karşı kentlerini savunduğu günlerden geçiyoruz.

48100

Bu süreç; 19 Temmuz 2012’de bölge halkının yönetimi ele alması ile başladı. Tarih o coğrafyada; başta Kürtler olmak üzere çeşitli milletlerden yerel halkın kendi mahkemelerini kurmasına, öz savunma güçlerini oluşturmasına tanıklık etti. Ve bu umudun karşısına dikilen, Türkiye tarafından da desteklendiği söylenen çatışmalar, kanlı katliamlar ise devam ediyor.

İlk gösterimi Hayat Tv ekranlarında gerçekleşecek ‘Rojava; Yeniden Doğarken’ belgeseli adından da anlaşılacağı gibi hala büyük umut vaat eden bu çocuğun doğuş hikayesinden kesitler sunuyor.

2013 Newrozu’nun hemen öncesinde, 19 Mart 2013 günü Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Evrensel gazetesi Diyarbakır bürosundan Mehmet Aslanoğlu’nun bölgeye yolculuğu başlıyor. Ekip, Hewler (Erbil)’den Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Suriye Kürdistanı yani Batı Kürdistan’a açılan Sêmalka sınır kapısından geçerek Rojava’ya ulaşıyor. Belgesel, Rojava’da halkın yönetimi ele geçirmesiyle birlikte kurulan asayiş komiteleri, halk mahkemeleri ve halk komitelerinin bilinmeyen birçok yönünü gözler önüne seriyor. Ve bu gerçekler bizzat yerel yönetim kademelerindeki kişilerce aktarılıyor. Ekip ayrıca Rojava devrimin yıldönümüyle birlikte kutlanan 2013 Qamışlo Newrozu’na da sizler adına tanıklık ediyor.

48101

Ana akım medyanın özellikle Türkiye Dışişleri ile yakınlığıyla öne çıkan Özgür Suriye Ordusu yetkilileriyle görüşmeler yaptığı günlerde, belgeselin iktidarı ele alan halk güçleri ile görüşmeyi tercih etmesi dikkat çekiyor. YPG’nin üst düzey komutanlarından Rezan İbrahim ile yapılan röportaj bu ayrıntıyı gözler önüne seriyor.

Türkçe ve Kürtçe olmak üzere iki dilli olma özelliği taşıyan belgeselin çevirilerini Hayat Tv’de yayınlanan Çandiyar programından tanıdığımız Yazar Fehim Işık yaptı. İyi seyirler...

KÜNYE:
Yönetmen: Fatih Polat
Yönetmen Yardımcısı: Mehmet Aslanoğlu
Kamera: Fatih Polat, Mehmet Aslanoğlu
Kurgu: Aşkın Köşker
Çeviri: Fehim Işık
Çeviri Asistanı: Şenay Kumuz
Proje Koordinatörü: Görkem Kınacı

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89