• BIST 8718.11
  • Altın 2240.946
  • Dolar 32.3295
  • Euro 35.1655
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

PYD'li yetkili: Suriye rejimi ile görüşmeler sürüyor

PYD'li yetkili: Suriye rejimi ile görüşmeler sürüyor
Demokratik Birlik Partisi(PYD) Eş Başkanları Danışmanı, Demokratik Suriye Güçleri(SDG) yetkilileri ile Suriye rejimi arasındaki görüşmelerde henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Suriye rejimi ile SDG güçlerinin anlaştığı ve Suriye rejiminin  Afrin’e askeri bir güç gönderildiğine ilişkin iddiaları yanıtlayan PYD Eş Başkanları Danışmanı Sihanek Dibo, Suriye rejiminin Kuzey Suriye federal sistemini kabul etmesi halinde kapılarının rejim askerlerine açık olduğunu söyledi.

K24’de konuşan Sihanek Dibo, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonlarının başlaması ile birlikte  Afrin Halk Meclisi’nin Suriye'nin toprağına bütünlüğü ve hakimiyetine yönelik yapılan saldırılar karşısından Suriye rejiminin sesiz kalmaması gerektiğine dair açıklama yaptığını hatırlatarak, bu çerçevede SDG ile Suriye rejimi arasında görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Sihanek Dibo ancak görüşmelerde henüz bir sonuç elde edilmediğini sözlerine ekledi.

‘Kazanımlarımızı Suriye rejimine teslim edilmesi kabul edilemez’

Suriye savaşı boyunca izledikleri ‘üçüncü yol’ siyaseti sayesinde Rojava’da birçok kurum ve kazanım elde ettiklerini dile getiren Sihanek Dibo, “Bu kazanımlarımızın Suriye rejimine teslim edilmesi kabul edilemez” dedi.

 

Rojavalı yetkilileri, Rusya’nın TSK operasyonu öncesi YPG’den Afrin’i Suriye rejimine teslim etmesini istediği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Sihanek Dibo kimsenin Rojava’daki Kürtlere kendi iradesini zorla dayatamayacağını belirterek, “Suriye rejimi ilan edilen Kuzey Suriye federasyonu sistemini ve onun askeri gücü olan SDG, YPG ile YPJ'yi meşru kabul ederse bir anlaşma mümkün olabilir. Bunun dışındaki önerilere kapalıyız ve kabul edemeyiz” şeklinde konuştu.

Roj Peşmergelerinin Afrin’e gelmesi konusuna ilişkin ise Sihanek Dibo, “SDG bünyesinde YPG saflarına katılarak ülke savunmasına katılacak her güç bizim için kutsaldır” ifadelerini kullandı.

Dün BasNews'e konuşan Rojava özerk yönetiminden bir yetkili Afrin sorununa çözüm bulunması için Rusya, ABD, İran ve Fransa'nın da aralarında yer aldığı uluslararası heyetler ile Rojava yönetimi arasında görüşmelerin olduğunu açıklamıştı. Rojavalı yetkili Fransa'dan bir heyetin Qamşlo'da olduğunu, Afrin'de tüm askeri güçlerin çekilmesi ve kentin yerel asayiş güçleri ile Suriye polisine teslim edilmesine ilişkin ara bir formülü masada olduğunu kaydetmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89