• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

'Putin’in ‘soykırım’ demesi ilişkilerimizi etkilemez'

'Putin’in ‘soykırım’ demesi ilişkilerimizi etkilemez'
Putin’in 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmesi ve Erivan’daki törene katılması Ankara’da üzüntü ile karşılandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmesi ve Erivan’daki törene katılması Ankara’da üzüntü ile karşılandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ilişkilerin çok yönlü olduğuna dikkat çekerek, söz konusu açıklamadan etkilenmeyeceği mesajı verdi.

Yurdagül Şimşek’in Sputnik Haber Ajansı’ndaki haberine göre, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in düzenlediği 23 Nisan resepsiyonunda, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Putin’in “24 Nisan 1915, insanlık tarihinin en korkunç ve dramatik olaylarından ve Ermeni halkının soykırımı ile ilgili kederli bir tarihtir” ifadesini yorumlayan Akdoğan’a göre, Türkiye-Rusya ilişkileri bu tür tali konulara endekslenecek ve kurban edilecek ilişkiler değil. Yıldız da aynı şekilde ilişkilerin zarar görmeyeceği görüşünde.

AKDOĞAN: PRATİKTE KARŞILIĞI OLMAZ

Papa’nın açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu’nun kararının ardından Avusturya’dan gelen ‘soykırım’ açıklamalarını değerlendiren Akdoğan, “Bunların pratikte bir değeri ve kıymeti harbiyesi yok” dedi:

“İkili ilişkilerimizin çok yoğun, derin olduğu ülkelerden gelen açıklamalar bizi elbette üzer. Ama pratik bir karşılığı olmaz. Öte yandan İstanbul’a 25’e yakın devlet, hükümet başkanı geliyor. Onlar da Türkiye’ye desteklerini ifade ediyor. Bu yüzden Türkiye dünyada yalnız değil. Türkiye’nin dostları da belli. Diğerlerine de çok itibar etmemek lazım.

“KÖPRÜLERİ HAVAYA UÇURDULAR”

Bunlardan kimse bir şey çıkaramaz. Biz hep dostluk elini uzatıyoruz ama havada kalıyor. Biz ileri adım attık onlar geri adım attılar, köprüleri havaya uçurdular. İyi niyetli olarak geleceği dostluk üzerine kuralım diye çaba gösteren biziz. Onların bu tür kararlar alması sadece kin ve nefreti biraz daha derinleştirir. Onun için bu işbirliğini ve dostluğu nasıl geliştirebiliriz şeklinde düşünürlerse daha sorumlu davranmış olurlar.”

“FAZLA BÜYÜTMEMEK LAZIM”

Akdoğan, “soykırım” ifadesini kullanıp parlamentolarında karar alan Vatikan ve Avusturya büyükelçilerinin Türkiye’ye geri çekildiğinin anımsatılarak, Rusya için de böyle bir adım atılıp atılmayacağına ilişkin soru üzerine ise, bu açıklamaların yeni olmadığına dikkat çekti:

“Bilmiyorum. Dışişleri Bakanı ile konuşmak lazım. Ama bu ülkelerin çoğu bunu yeni söylüyor değil. Daha önceleri de bu ülkelerin benzer kararlar aldığını, açıklamalar yaptığını biliyoruz. Bunun bugüne kadar hiçbir pratik karşılığı, bir değeri de olmadı. Bunları çok ciddiye de almamak lazım. Yani kendi kendimize bunları büyütmemiz sadece bu sorunun devamına hizmet eder.”

YILDIZ: O KELİMEYİ BEKLEMİYORDUM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da aynı sorulara şu yanıtı verdi:

“Açıkçası ben, bizim ısrarla anlatmaya çalıştığımız, sözde Ermeni soykırımıyla alakalı o kelimenin kullanılacağını beklemiyordum. Ben aynı zamanda Rusya-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanı’yım. Bunun da mutlaka bu ilişkilerimiz çerçevesinde telafi edileceğine inanıyorum. Ama ilişkilerimiz zarar görür mü? Bence hayır. Mutlaka onarılacaktır.”

“HER TERCİH BİR VAZGEÇİŞ DEĞİLDİR”

Putin’in Türkiye’ye gelmek yerine Erivan’a gitmesinin de kendisini programıyla alakalı olduğunu vurgulayan Yıldız, “Birini tercih etmenin diğerinden vazgeçmek olarak yorumlamak doğru olmaz” dedi.

“RUSYA’YA ASKER ÜS İDDİALARI GAYRİCİDDİ”

Öte yandan Yıldız, CHP Mersin Milletvekili Adayı ve eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın Akkuyu’daki nükleer santralle birlikte Rusya’ya bir askeri üs verileceğine ilişkin iddiasına cevap verdi. “Lütfen gerçeklerle uğraşalım” diyen Yıldız, “Bu iddiaları gayriciddi buluyorum. Ne askeri üssü? Askeri üs karşılığı nükleer santral yapmıyoruz” ifadesini kullandı. (Sputnik)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89