• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 5 °C

Putin ve Trump: ‘Suriye'deki çatışmanın askeri çözümü yok'

Putin ve Trump: ‘Suriye'deki çatışmanın askeri çözümü yok'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın ortak açıklamasında, Suriye'de IŞİD'i yenme kararlılığı teyit edildi.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı ortak açıklamada, "Bugün Devlet Başkanı Putin ve Başkan Trump, Vietnam'ın Danang kentindeki APEC Zirvesi kapsamındaki görüşme sırasında, Suriye'de IŞİD'i yenilgiye uğratma kararlılığını teyit ettiler" dendi.

İki ülke lideri ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı karara uygun olarak Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği, toprak bütünlüğü ve laik niteliğine bağlılığı teyit etti.

Açıklamada, 'tüm Suriyeli taraflara' Cenevre'deki siyasi sürece aktif olarak katılma çağrısı yer alıyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, açıklamasında, ortak açıklamanın özel olarak Dananga'daki görüşme için iki ülke uzmanları tarafından hazırlandığını belirterek metnin nihai biçiminin bu sabah Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson tarafından onaylandığını aktardı.

SURİYE'DEKİ ASKERİ KANALLAR SÜRDÜRÜLECEK

İki ülke liderinin ortak açıklamasında, Suriye'de Rusya ve ABD ordularının güvenliğini sağlamak ve IŞİD'e karşı mücadele yürüten partner güçlerin katılımıyla meydana gelebilecek tehlikeli olayları önlemek için mevcut askeri kanalları sürdürme kararı alındığı ifade edildi.

Putin ve Trump, 'Rusya ve ABD'nin iki ülke orduları arasındaki tehlikeli olayları daha etkili biçimde önleme yönündeki ortak çabalar bağlamında' duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Ortak çabaların, son aylarda IŞİD'in büyük kayıplar vermesine yol açtığı kaydedildi.

‘SURİYE'DEKİ ÇATIŞMANIN ASKERİ ÇÖZÜMÜ YOK'

Ortak açıklamada, "İki ülke lideri, Suriye'deki çatışmanın askeri çözümü olmadığını kabul ettiler" dendi.

Nihai siyasi çözümün, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı karara uygun olarak Cenevre süreci kapsamında bulunması gerektiği teyit edildi.

Açıklamada, "Onlar ayrıca (Suriye) Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Cenevre süreci, anayasa reformu ve yeni seçimlerin yapılması kararına bağlılığıyla ilgili son açıklamasını değerlendirdi. Bu adımların, anayasa reformu ve en yüksek uluslararası standartlara uyulması, şeffaflık, hesap verebilirlik ve diaspora üyeleri dahil tüm Suriyelilere oylamaya katılma hakkının verilmesi şartıyla BM denetiminde özgür ve adil seçimlerin yapılması dahil kararın tam uygulanmasını öngördüğü doğrulandı" ifadelerine yer verildi.

Putin ve Trump, Vietnam'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nin ikinci gününde sohbet etme fırsatını buldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89