• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Peşmerge: 'Kobani'de tek bir IŞİD üyesi kalmayana kadar kalacağız'

Peşmerge: 'Kobani'de tek bir IŞİD üyesi kalmayana kadar kalacağız'
Cabbar Yaver Peşmerge'nin "Kobani'de tek bir IŞİD üyesi bile kalmayana kadar kentte kalacağını" söyledi.

 BBC Türkçe'ye konuşan Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabbar Yaver Peşmerge'nin "Kobani'de tek bir IŞİD üyesi bile kalmayana kadar kentte kalacağını" söyledi.

Kobani'ye gidecek Peşmerge sayısı, silahları ya da ne zaman kente gideceklerine dair sorulara "askeri konular" olduğu için yanıt vermeyen Yaver, Peşmerge'nin kendi silahları ile Kobani'ye gideceğini söyledi.

Yaver, askerlerin Kobani'ye nakli sırasında IŞİD saldırısı tehlikesi bulunduğunu da sözlerine ekledi.

BBC Türkçe servisine konuşan YPG Kobani Sözcüsü Şoreş Hesen, kentin doğu ve batı cephesinde çok şiddetli çatışmaların devam ettiğini, özellikle doğudaki Kaniya Kurda mahallesi ve Til Şeir köyü etrafında çatışmaların şiddetlendiğini söyledi.

"Şimdiye kadar Peşmerge Kobani'ye ulaşmadı" diyen Hesen, "Sanırım henüz Kürdistan'dan çıkmamışlar" dedi. Hasan askerlerin intikali ile ilgili kendileri ile henüz bir görüşme yapılmadığı için bir hazırlıklarının da olmadığını söyledi.

Hesen "Peşmergenin gelişini Kobani kantonunun yaptığı seferberlik çağrısına verilmiş bir yanıt olarak görüyoruz" diye konuştu.

Silopi-Nusaybin ve Suruç

Bu arada kentte IŞİD'e karşı savaşan Halk Savunma Birlikleri (YPG)'ye takviye olarak gelmesi planlanan Peşmerge güçleri ile ilgili ayrıntılar giderek netleşiyor.

Peşmergenin Kobani'ye gönderilmesini onaylanan Kürdistan parlamentosunda konuşan Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, askerlerin Silopi-Nusaybin ve Suruç güzergahından Kobani'ye geçeceğini söyledi. Rûdaw'ın haberine göre Kadir "Barzani'nin talebi ve Türkiye'nin desteğiyle peşmerge Suriye'ye gidiyor. Halkımızın isteği üzerine peşmergeyi bölgeye gönderiyoruz" dedi.

Bakan, ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış özel kuvvetlere mensup 200 peşmergenin Kobani'ye gönderileceğini belirtti.

Rûdaw'a konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin ise, Kobani'ye peşmerge güçlerinden önce ağır silahlar gönderileceğini belirtti.

'Türkiye'ye rağmen'

Letonya'da resmi ziyarette bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da gönderilecek peşmerge sayısının 200 olduğunu söyledi.

Erdoğan Suriye'deki en büyük Kürt partisi olan PYD'nin ilk aşamada peşmergeyi kabul etmediğini, daha sonra kabul ederek IKBY ile 200 sayısında anlaştıklarını söyledi.

Erdoğan, ABD'nin YPG'ye yaptığı silah yardımını "Türkiye'ye rağmen gerçekleştirdiğini" söyledi.

Demirtaş'tan açıklama

Bu arada Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'tan da bir açıklama geldi.

Demirtaş, Erdoğan'ın "Kobani'ye peşmerge gönderilmesini Obama'ya biz önerdik" sözleri üzerine "Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu Obama'ya önermeden önce, bizlere önermeliydi. Güvensizlik böyle oluşuyor" diye konuştu. (BBC Türkçe)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89