• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Pavel Talabani: Bu onurlu bir anlaşmaydı!

Pavel Talabani: Bu onurlu bir anlaşmaydı!
Irak’ın eski Cumhurbaşkanı ve KYB Genel Sekreteri Celal Talabani'nin oğlu Pavel Talabani, Iraklı güçler ile Heşdi Şabi’nin Kerkük’e girişiyle ilgili, “100'e yakın Peşmerge hayatını kaybedince taktiksel olarak çekildik” dedi.

A Haber'e konuşan Pavel Talabani, “Peşmergemiz son yıllarda Kerkük'ün her türlü tehdide karşı korunmasında oynadığı rol ile tanınmaktadır. Bu kez daha üstün bir askeri güç ile karşı karşıya kaldılar” ifadelerini kullandı. 

Talabani, “Sahadaki askeri komutanlarımız 100'e yakın Peşmergenin hayatını kaybettiği çatışmalardan sonra taktiksel bir karar alarak çekildiler. Olayın gerçeği budur. Binlerce Peşmergeyi kaybetmemek, çatışmaların Kerkük merkezine sıçramaması ve çok sayıda sivilin can kaybının yaşanmaması için komutanlarımız taktiksel olarak çekilme kararı aldı” diye konuştu. 



“Beni ihanetle suçlayanlar ihanet edenlerdir” diyen Pavel Talabani, sözlerine şöyle devam etti: 

“Kerkük'te yaşananlar hakkında soruşturma açılmasını talep ediyorum. Ayrıca, bizi bu duruma getiren Kürt liderler hakkında da soruşturma açılmasını istiyorum. Başkan Barzani'ye sözlü sataşmada bulunmayacağım. Kürt birliğinin zayıflamasına neden olacak herhangi bir şey yapmayacağım. Bugün birliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Kendimize şunu sormalıyız; bu noktaya nasıl geldik? 
 

Referandum, sorulması gereken bir soruydu. Fakat referandum en son hedefimiz değildir. En son hedefimiz, Kürtlerin haklarını alabilmesidir. ABD, temsilcileri, McGurk vb. bize son gününe kadar teklifle geldiler. Bizi koruyacak, Bağdat ile müzakere edersek 2 yıl içerisinde bağımsızlık referandumu yapılmasını garanti altına alacak bir teklifle geldiler. Maalesef Kürt liderleri, böylesi bir tarihi fırsatı geri teptiler.  
 

Bu büyük bir hataydı. Kerkük'teki çatışmalarda dahi bir fırsat vardı. Kerkük'e Irak güçleri ilerlerken dahi bir fırsat vardı. Abadi bize ulaştı ve bize bir anlaşma sundu. Dilerseniz size bu anlaşmanın da detaylarını sunabilirim. Bir günlük müzakerenin ardından şöyle bir teklife ulaştık: Irak ordusunun tek taraflı olarak yerleştirilmesi yerine, Keyvan askeri üssünün IŞİD ile mücadele koalisyonu için ortak bir üs haline getirilmesi üzerinde anlaştık. 
 

Bu kapsamda koalisyondaki ABD, İngiltere askerinin yanı sıra Irak askeri de bu üste konuşlanabilecekti. Tek başına bu, Kerkük'te yaşanabilecek faciayı engelleyebilirdi. Desteklediğim tek anlaşma bu. YNK yönetimindeki 50 kişiden 38'inin imzaladığı belge elimde." 

Canlı yayında belgeyi de gösteren Talabani, "Bu onurlu bir anlaşmaydı, kimse kaybetmeyecek, Kerkük elimizde olacaktı, Kürt halkının yaşadığı bu trajedi yaşanmayacaktı. Fakat maalesef Kürt liderleri doğru kararı almayı başaramadılar” şeklinde konuştu. 

Talabani, “Kerkük’te sadece YNK Peşmergeleri çekilmedi. Ben Bağdat'la anlaşma yaptıysam, diğer güçler kiminle anlaştı?" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89