• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Öcalan’la görüşmeye silahsızlanma şartı

Öcalan’la görüşmeye silahsızlanma şartı
Kandil’de KCK yetkilileriyle görüşen İmralı Heyeti’nin ‘‘Öcalan’a tecrit uygulanıyor” açıklamasıyla ilgili ise “herhangi bir tecrit yok” dedi.

Kandil’de KCK yetkilileriyle görüşen İmralı Heyeti’nin ”Öcalan’a tecrit uygulanıyor” açıklamasıyla ilgili Başbakan Davutoğlu, İmralı’da herhangi bir tecridin uygulanmadığını, ancak heyetin İmralı’ya gidebilmesi için “silahsızlanmayla ilgili atılması gereken adımı atsınlar, silahsızlanma yönünde bir adım, bir irade beyan etsinler, o zaman düşünülür” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, A Haber ile ATV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yapılan saldırılarla ilgili soru üzerine Başbakan Davutoğlu, saldırıyı kınayarak, saldırıların herhangi bir partiye değil, bütün partilere ve demokrasiye yapıldığını söyledi.

Kandil’de KCK yetkilileriyle görüşen İmralı Heyeti’nin ‘‘Öcalan’a tecrit uygulanıyor” açıklamasıyla ilgili ise “herhangi bir tecrit yok” dedi.

Davutoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

HDP’ye saldırılar

“HDP ile MHP’nin aynı çizgide buluşacağını düşünebilir miydiniz. Demirtaş ve HDP yöneticileri diyor ki ‘saldırıyı yapanlar MHP işareti yapıyorlar ama muhtemelen onlar değildir, MHP açıklama yapsın AK Parti yapmıştır bu saldırıyı.’ MHP de cevap veriyor, ‘biz yapmadık AK Parti yaptı.’ Nereden biliyorsunuz, elinizde hangi delil var, AK Parti niye böyle bir şey yapsın.

“Bir kere iktidardaki partinin en çok gözeteceği husus seçimlerin suhuletle yapılmasıdır. Hemen Kılıçdaroğlu, daha olayı öğrenir öğrenmez ‘iktidar partisi yapmıştır’ diyor. Bütün bunlar dahi, bu tür saldırıların nasıl provokatif amaçlı kullanılabileceğinin işareti.

“Buradan bütün partilere sesleniyorum, gelin hep beraber, şiddet eylemlerine veya seçim sürecini tehlikeye sokacak her türlü eyleme karşı ortak tavır alalım. Bu tavır her konuda olabilir. Biz bu konuda her türlü işbirliğine hazırız. Ama iktidardaki parti olarak, şiddeti bizim yönlendirdiğimiz gibi bir kanaat, akla da mantığa da izana da aykırıdır. Bu konuda bir delil olmadan suçlama yöneltilmesi de şimdiden seçim yenilgilerine mazeret aramaktır. Seçimde yenilecekleri kesin.”

Seçim güvenliği

“Seçimi Türkiye’de YSK yönetir. Yüksek Seçim Kurulları, onlar karar verir. Seçim sandığının başında AK Parti’li yetkililer yok. AK Parti’li bir kişi varsa bütün diğer partililerden de bir kişi var, hepimiz oraya eşit şartlarda gidiyoruz.

“Şimdiden iki şeyi yapmak istiyorlar, seçim yenilgilerine mazeret bulmak, halkı sokağa dökmek. Şimdiden uyarıyorum, demokrasi mücadelesi vereceklerse seçime razı olacaklar. Halkı sokağa dökmeye çalışan, 7 Haziran akşamı, 8 Haziran akşamı hiçbir şekilde herhangi bir taviz vermeyiz. Kim sokağa dökmeye çalışırsa her türlü güvenlik tedbiri alınır. Türkiye’de seçimler kaos çıkarmak için yapılmıyor. Türkiye’de seçimler, istikrar sağlamak için demokratik istikrarı sağlamak için yapılıyor.”

Öcalan’a tecrit ve çözüm süreci

“Tecrit kavramı, bir mahkum için kimseyle ilişki kuramamasıyla ilgilidir, avukatıyla da görüşür, eğer sağlık durumu varsa her türlü hukuki bakımdan görüşmeyi yapar, herhangi bir tecrit yok. Ama eğer siyasal görüşme yapacaklarsa, bu gidenler herhalde ‘haliniz nasıl’ diye sormaya gitmiyorlar, o zaman silahsızlanmayla ilgili atılması gereken adımı atsınlar, silahsızlanma yönünde bir adım, bir irade beyan etsinler, o zaman düşünülür. Ama yapmak istedikleri şu, hem taahhüt edilen silahsızlanmayla ilgili adımı atmayacaklar hem de adaya gidip şov yapıp kendilerince siyasi rant toplayacaklar, bu olmaz, yani ikiyüzlülük olmaz.

“Bir taraftan da PKK veya Kandil, ‘silahsızlanma konferansı yapmayacağım’ diyor. ‘Silahsızlanma gerçekleşmeyecek’ diyor. Peki o zaman nedir niyetiniz? Niyet şu; bir taraftan silah tehdidinde bulunacaklar, bir taraftan oy isteyecekler. Silahı Demokles’in kılıcı gibi kullanıp oy istemeye kalkacaklar, bu olmaz. Çözüm istiyorlarsa, ciddi şekilde görüşülmeli, ciddi adımlar atılmalı. 2013 Mayıs’ında çekilecekti Türkiye’den silahlı gruplar."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89