• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Obama'dan Türkiye'ye IŞİD eleştirisi

Obama'dan Türkiye'ye IŞİD eleştirisi
ABD Başkanı Barack Obama, uzun bir aradan sonra ilk kez Türkiye'yi eleştirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, uzun aradan sonra ilk kez Türkiye'yi eleştirdi ve "IŞİD, Türkiye'den Suriye'ye geçen binlerce savaşçıyla güç sağlıyor. Geçişleri engellemek için Türk otoriteler ihtiyaçları olan kapasiteyi tam olarak artırmış değiller" dedi.

Obama, Almanya'nın ev sahipliğinde Krün şehrindeki Elmau Sarayı'nda düzenlenen G7 Zirvesi dolayısıyla yapmış olduğu basın toplantısında, zirvede alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Suriye ve Irak'a yabancı savaşçıların gitmesinin engellenmesi noktasında ilerleme kaydettiklerini belirten Obama, "Hala binlerce yabancı savaşçının Suriye'ye geçtiğini ve sonrasında da Irak'a gittiklerini görüyoruz" dedi.

‘Türk makamları problemi biliyor ama...’

Suriye ve Irak'a giden yabancı savaşçıların engellenmesi noktasında ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade eden Obama, şunları söyledi:

"Bunların hepsi engellenemez, fakat bir çoğu daha iyi bir iş birliği, koordinasyon ve bilgi paylaşımı sağlarsak engellenebilir ve Türkiye-Suriye sınır bölgesinde olan bitenin daha etkin izlenmesiyle engellenebilir. Biz bu alanda Türk makamları ile daha çok iş birliği yapmak istiyoruz ki; Türk makamları da bu problemi biliyorlar, ancak bu alanda ihtiyaçları olan kapasiteyi tam olarak artırmış değiller. Bu bizim üzerinde çok zaman harcamamız gereken bir konu. Eğer yabancı savaşçıların gidişlerini azaltabilirsek, sonrasında bölgede bulunan IŞİD güçlerini izole edebilir ve zayıflatabiliriz."

ABD’den ilk açıklama

IŞİD tarafından işgal edilen ve yerli halkın düzeninin altüst edildiği bölgelerde IŞİD'i püskürtmek için belirgin bir ilerleme sağladıklarını söyleyen Obama, fakat Ramadi örneğinde olduğu gibi halkın yerinden edildiği bölgelerde IŞİD militanlarının çok hareketli olduklarını, fırsat kolladıklarını ve saldırgan olduklarını belirtti.

Irak güçlerinin eğitimlerinin hızlandırılması gerektiğini belirten Obama, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz Irak güvenlik güçlerinin daha fazla çevik bir şekilde eğitilmesini, iyi donanımlı olmasını ve hadiseye odaklanmış olmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı İbadi de aynı şeyi istiyor. Bu konuyla ilgili uygulayabileceğimiz bir çok plan üzerinde duruyoruz; Irak güvenlik güçlerinin sayısının artırılmasını hızlandırmak gibi. Uygun şekilde eğitilmiş, donanımlı ve stratejik ve iyi bir liderliğe odaklanmış... Bu konuyla ilgili plan Pentagon tarafından sonuçlandırıldığında bana sunulacak ve ben de bunu Amerikan halkıyla paylaşacağım."

Obama, Irak ordusunun eğitilmesine ilişkin tamamlanmış bir stratejilerinin olmadığını ifade ederek, bunun Iraklılar tarafından yerine getirilmesi gereken taahhütlere bağlı olduğunu ve konuyla ilgili detayların belli olmadığını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89