• BIST 9693.46
  • Altın 2509.35
  • Dolar 32.5753
  • Euro 34.7611
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

Mesrur Barzani: Kürt milletine ciddi destek var

Mesrur Barzani: Kürt milletine ciddi destek var
Federal Kürdistan Güvenlik Ajansı (Parastın) Danışmanı Mesrur Barzani, Bağdat'ın Kürdistan ve Peşmergenin rolünü görmezden gelmeye devam etmesi durumunda tavır alacaklarını söyledi.

ABD'yi ziyaret eden Mesrur Barzani, düzenlediği basın toplantısında Washington'daki temaslarının yanı sıra Irak ve Kürdistan'daki gelişmeler hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Mesrur Barzani'ye Federal Kürdistan Başkanlık Divan Başkanı Fuad Hüseyin de eşlik ediyor. 

Washington'ın mevcut yönetiminin yanı sıra Donald Trump'un yönetiminde yer alacak önemli isimlerle görüşen Barzani, “Kürt milletine ciddi destek verdiklerini hissettik. Kürdistan halkına yönelik desteklerin süreceğine dair güvence verdiler” dedi. 

Mesrur Barzani'ye yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle: 

Ziyaretinizin amacı nedir? 

IŞİD'e karşı savaşta Kürt milletine ve özellikle Peşmerge Güçleri'ne yaptıkları yardımlardan dolayı mevcut yönetime teşekkür etmeye geldik. Ayrıca yeni yönetimi daha iyi anlamak ve yardımlarının devam edip etmeyeceğini anlamak için bu ziyareti gerçekleştirdik. Yeni yönetimin Kürdistan'a daha fazla destek vermesi konusunda taleplerimiz ve beklentilerimiz daha yüksek. 

Trump yönetiminin üst düzey yetkilileriyle gerçekleştirdiğiniz görüşmeler nasıl geçti? 

Yeni yönetimde önemli konumlar alacak bazı danışmanlarla görüştük. Kürt milletini desteklediklerini hissettik. Ayrıca Kürdistan halkı ve Peşmerge Güçleri'ne de yardımların süreceği konusunda güvence verdiler. Hatta yardımlar daha da artabilir. 

Washington'daki temaslarınız sürerken, ABD'nin 45'inci başkanı seçilen başkan Donald Trump, Başkan Mesud Barzani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Bu Washington'ın yeni yönetiminin yardımlarını sürdüreceği anlamına geliyor. Ancak henüz göreve başlamadıkları için politikalarını açıktan dile getireceklerini zannetmiyorum. Buna rağmen yapılan görüşmeler ve temaslar yardımların süreceğine işaret ediyor. 

Donald Trump'ın Savunma Bakanı olarak belirlediği James Mattis gibi isimlerle görüştünüz mü? 

Onlar henüz yönetimde değiller, bu yüzden kimlerle görüştüğümüzü söylemek istemiyorum. Etkili danışmanlarla görüşmeler gerçekleştirdiğimizi söylemekle yetineyim. 

ABD Kongresi Dış Komite üyeleriyle yaptığınız görüşmede, ABD'nin Kürdistan'ı muhatap alması konusunda bir formülün kullanılması üzerinde durmuştunuz. Bu formülden kastınız nedir? 

Sürekli endişeyle yaşamak istemiyoruz. Hükümeti elinde tutan şahıslara bağlı kalmak istemiyoruz. Kürdistan'ın geleceğini garanti altına alacak bir mekanizmanın olmasını istiyoruz. Milletimizin ve ülkemizin güvenliğinden emin olmak istiyoruz. Bunları dile getirerek, Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasında devam eden görüşmelerde, Erbil - Bağdat ilişkilerini yeniden dizayn etmek için destek istedik. 

Buradaki temaslarınız sürerken, Irak Parlamentosu'nda onaylanan 2017 bütçe yasasında IŞİD'e karşı savaşta en büyük sorumluluğu alan Kürtler yine devre dışı bırakıldı. Bu gelişmeden sonra görüşmelerinizde Kürdistan'ın bağımsızlığı üzerinde daha fazla duracak mısınız? 

Peşmerge daha önce de savaştı. Biliyorsunuz 2014'te Kürdistan Bölgesi'nin bütçesi Bağdat tarafından kesildi. Peşmerge sahip olduğu inanç gereği Kürdistan Bölgesi'ni korumak için savaştı. Biz kendimizi ve Kürt milletinin sahip olduğu ilkeleri savunarak ülkemizi koruyacağız. 

Ancak Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasındaki ilişkiler, Bağdat'ın nasıl davrandığına bağlı. Eğer onlar Kürdistan ve Peşmergenin rolünü görmezden gelemeye devam ederlerse biz de tavır koyacağız. Bundan dolayı Bağdat yönetimiyle daha açık bir geleceğe sahip olmayı arzu ediyoruz. Bu da parlamenterler ve Bağdat yönetimine bağlı. Onlar adım atarsa biz de adım atarak işbirliği yapmaya hazırız. 

Donald Trump yönetiminden beklentileriniz nedir? 

Ben Washington'ın yeni yönetimi ve 45'inci başkanı adına konuşamam. Şimdiye kadar duyduğumuz kadarıyla Kürt milletinin haklarını destekleyip Kürdistan'a yardımlarını sürdürecekler. Sözünü verdikleri yardımların artarak devam etmesini ümit ediyoruz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89