• BIST 9079.97
  • Altın 2321.837
  • Dolar 32.328
  • Euro 34.982
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 8 °C

Merkel HDP heyeti ile görüştü

Merkel HDP heyeti ile görüştü
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile HDP heyeti bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Ankara'da ilk önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ardından da Başbakan Binali Yıldırım ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, HDP heyeti ile Almanya Büyükelçiliğinde bir araya geldi.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmede HDP adına HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve üç gün önce tahliye olan Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken katıldı.

HDP ile görüşmeyi Merkel talep etmiş ve görüşmede özellikle Baluken’in yer almasını istemişti.

Görüşmede, edinilen bilgilere göre Merkel daha çok tutuklu milletvekilleri ve siyasetçileri sordu. Kendi talebi ile görüşmede yer alan İdris Baluken’e geçmiş olsun dileğinde bulunduğu öğrenilen Merkel, cezaevi koşullarını sorduğu öğrenildi.

Görüşmeden notlar

Görüşmeye ilişkin HDP Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Heyetimiz Merkel ile bir araya gelmesi gerekenlerin Eş Genel Başkanlarımız olduğunu, ancak mevcut durumda kendilerinin tecrit altında tutulduklarını ifade etmiş ve bu durumun Türkiye’nin içerisinde bulunduğu siyasi durumun bir özeti olduğunun altını çizmiştir. 

* Tutulduğu cezaevinden üç gün önce tahliye edilen İdris Baluken, cezaevi koşulları hakkında kısa bir bilgi vermiş, Eş Genel Başkanlarımızdan milletvekilleri ve belediye başkanlarına, il ilçe yöneticilerimizden üyelerimize binlerce partilimizin ağır koşullar altında cezaevinde tutulduğunu ifade etmiştir.

* Partimize yönelik baskıların da dile getirildiği  görüşmede, referandum süreci ele alınmıştır.

* OHAL koşulları altında bir referandum sürecine gidildiği ve bu durumun şimdiden referanduma gölge düşürdüğü belirtilmiştir.

* Baskıların sadece HDP ve siyasi partilere yönelik olmadığı, Erdoğan’a muhalif hemen herkesin gazetecilerin, yazarların, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların ya terörist ya da ihanetçi damgası ile baskı altına alındığı ifade edilmiştir.

* Yapım aşaması ve içeriği antidemokratik olan, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıran ucube bir sistem değişikliğini içeren Anayasa değişikliği için OHAL koşullarında, Kürt illerinde ise neredeyse sıkıyönetim altında bir referanduma gidildiği ifade edilmiştir.

* Eş Genel Başkanlarımızın şu an cezaevinde değil, dışarıda olmaları ve bu anayasa değişikliği hakkında konuşup politika yapmaları gerektiği belirtilmiştir.

* Görüşmede heyetimiz ayrıca milletvekillerimiz hakkında oluşturulan iddianameler üzerine Sayın Merkel’e kısaca bilgi vermiş ve söz konusu iddianamelerin hükümetin iddia ettiği gibi terörizm kapsamında olmadığı, ifade özgürlüğü kapsamında yapılan konuşmalardan kaynaklandığı belirtilmiştir. HDP’ye karşı hukukun araçsallaştırıldığına dikkat çekilmiştir.

* Türkiye’nin çözüm sürecinin bitirilmesi neticesinde son iki yılda bir türbülansa girdiği ve bu türbülansın devam ettiği, bu durumdan çıkmanın tek yolunun barış masasına dönmek ve demokratik müzakere yapmak olduğu belirtilmiştir. 

* Sadece Türkiye’deki Kürtlerle değil aynı zamanda Suriyeli Kürtlerle de barış yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

* Görüşmede Almanya ve Sayın Merkel’in mülteci sorunu konusundaki kısa vadeli politikaları da eleştiri konusu yapılmıştır. Mülteci sorununun çözümünün bu tür kısa vadeli politikalardan değil bölgesel barışın sağlanmasından geçtiği ifade edilmiştir. Bu temelde Almanya ve AB’nin tavır sahibi olması gerektiği belirtilmiştir. Türkiye’nin Suriyeli Kürtlerle dostane ilişkiler geliştirmesinin istikrarlı bir coğrafyanın oluşmasına katkı sunacağı, böylelikle de mülteci akınına bir ölçüde çözüm olacağı vurgulanmıştır. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89