• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Merkel: ABD'nin AB'ye desteği garanti değil

Merkel: ABD'nin AB'ye desteği garanti değil
Almanya Başbakanı Merkel AB'nin ABD desteğine güvenmesinin "saflık" olacağını söyleyerek, Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı alması sonrasında AB içinde dayanışma çağrısında bulundu.

Donald Trump'ın ABD başkanlık koltuğuna oturmasına günler kala Avrupa'da Trump'ın Atlantik ötesi ilişkilere ne kadar bağlı kalacağı konusunda endişeler artarken, Almanya Başbakanı Merkel, Brüksel ziyareti sırasında yaptığı bir konuşmada AB'nin dünya siyaset sahnesinde daha fazla sorumluluk alması için çağrıda bulundu.

Merkel, Belçika ziyareti sırasında Leuven ve Ghent üniversitelerinden fahri doktora aldıktan sonra şöyle konuştu: "Geleneksel ortaklarımız anlamında ki burada Atlantik ötesini de kast ediyorum, Avrupa ile yakın işbirliği yapacakları konusunda sonsuz bir garanti yok."

Merkel'in Trump'ın ismini kullanmasa da ABD'nin müstakbel başkanının seçim kampanyasında NATO'ya eleştirel yaklaşıp birliğe ABD'nin yaptığı katkıyı değerlendireceğini söylemesine atıfta bulunduğu değerlendirildi. Merkel "Avrupa on yıllardır karşılaştığı en büyük zorluklarla yüz yüze" diye konuştu. Merkel AB'nin ABD desteğine güvenmesinin "saflık" olacağını söyledi.

Merkel ayrıca İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının savunma ve diğer konularda işbirliğini arttırmaya çalışan birlikte dayanışmanın önemini gösterdiğini belirtti. AB aralık ayında düzenlenen bir zirvede güvenlik ve savunma alanında işbirliğini genişletme kararı almıştı.

Merkel: Sınırlar daha iyi korunmalı

Almanya'da Eylül ayında yapılacak seçimlerde tekrar seçilmeyi deneyecek olan Merkel, Suriyeli mülteci politikası nedeniyle eleştiriliyor. Merkel, Avrupa'nın sınırlarını daha iyi koruma ve giriş çıkışları denetlenme işini hızlandırması gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Lüksemburg'da yaptığı bir basın toplantısında da Avrupa topraklarında yaşanan terörist saldırıların ardından AB üyesi ülkeleri güvenlik alanında işbirliği yapmaya çağırdı.

Serbest dolaşım

Merkel birlik üyelerinin veri paylaşımı ve birliğe girenlerin kayıt altına alınması konusunda işbirliğinin arttırılması gerektiğini kaydetti.

Merkel "Herkes bunun aciliyetini ve başarılı olmazsak her ülkenin kendi sınırlarına kontrol getireceğini ve bu durumda da serbest dolaşımın mümkün olmayacağını görüyor" şeklinde konuştu.

Merkel terörizmle başa çıkmanın zorluklarını bildiğini ancak sınır ötesi işbirliğinin öneminin arttığını söyledi.

Son yıllarda ard arda Avrupa başkentlerinde yaşanan terör saldırıları nedeniyle birçok kişi yaşamını yitirirken, terör saldırıları güvenlik konusunda işbirliği tartışmalarını alevlendirdi.

Aralık ayında Berlin'de Noel pazarına düzenlenen terör saldırısında 12 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırının ardından Almanya'da güvenlik tehditleriyle başa çıkmak için yeni tedbirler alındı. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89