• BIST 9079.97
  • Altın 2324.473
  • Dolar 32.3318
  • Euro 34.8419
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Mazlum-Der: Özgür Amed serbest bırakılsın

Mazlum-Der: Özgür Amed serbest bırakılsın
Mazlum-Der, Roboski eylemlerine katıldığı gerekçesiyle tutuklanan yazar Özgür Amed’in bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şubesi, Roboski protestolarına katıldığı için hakkında verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük cezanın Yargıtay tarafından onanmasının ardından tutuklanan Özgür Gündem gazetesi yazarı Özgür Amed için bir açıklama yaparak, devletin Roboski Katliamını kabullenerek resmen özür dilemesini, failler ile ilgili olarak yürütülebilecek idari ve cezai tüm yargı süreçlerinin bir an önce işletilmesini, hakkında yeterli delil olmadan cezalandırılan Özgür Amed’in serbest bırakılmasını talep etti.

Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

ROBOSKİ’YE DOKUNAN YANIYOR!

Yeni Özgür Politika ve Özgür Gündem gazeteleri yazarı Özgür AMED, 34 köylünün hava bombardımanında öldüğü Roboski Katliamını 31 Aralık 2011 tarihinde Diyarbakır'da protesto edenler arasında yer aldığı gerekçesiyle tutuklanmış, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, eylem günü görev yapan ve gözaltı uygulaması yapan üç polisin mahkemede, “eylemden dağılanlar arasında vardı ancak güvenlik kuvvetlerine saldırdıklarını görmedik” şeklinde tanıklık etmelerine rağmen, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkûm edilmişti.

Yargıtay’ın Aralık 2014’te kararı onamasının ardından AMED, 21 Şubat gözaltına alınarak Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne gönderilmiştir.

Üzerinden 3 yıldan fazla bir süre geçmesine ve faillerin bilinmesine rağmen yargının karanlık dehlizlerinde kaybedilmeye çalışılan Roboski Katliamı her yönüyle Türkiye ve Kürtler için ibret verici bir olay olmuştur.

Merkez medyanın katliama karşı uzun süre kör-sağırı oynaması bir süre sonra da olayı çarpıtarak haberleştirme çabası yeteri kadar yüz kızartıcı iken siyasilerin sorumsuz, maktulleri suçlu gibi göstermeye dönük gayretleri kan dondurmuştur.

Sonrasında hak ve adalet arayışı ile katliamla ilgili duyarlılık oluşturmaya çalışan maktul yakınları, haklarında açılan uydurma, basit soruşturmalarla ve şafak baskınları, gözaltı ve üst düzey askerler tarafından yapılan tehditlerle yıldırılmaya çalışılmıştır. Temsili tabutlarının dahi taşınmasına izin verilmeyen Roboski’de yaşamını yitirenlere devlet eliyle her türlü zulme maruz kalmıştır.

Devletin, gerçekle yüzleşmek ve sorumluluk sahibi kişilerin yaptığı gibi resmi olarak özür dilemek ve katliamla ilgili disiplinel ve cezai soruşturma dâhil tüm süreçleri kolaylaştırmak yerine ailelerin acılarını tazminatla satın almaya çalışması, tehditkâr, konuyu gündemde tutan her kişi ve kurumu illegal ilan edip hedef gösteren tutumları katliamın üstünü örtbas etme konusunda nasıl bir gayret içinde olunduğu hususunda net bir fikir vermiştir.

Bu hususta köşe yazısı yazanı işinden eden, protesto edeni örgüt üyeliğinden mahkûm eden zihniyet ve adalet mekanizması katillerin adil ve etkin bir soruşturmaya tabi tutulmaması noktasında da elinden geleni yapmıştır.

Gelinen noktada, özellikle Roboski Katliamı sonrasında, çeşitli kurumları aracılığı ile sergilenen devlet pratiği nedeniyle yazar Özgür AMED hakkında verilen, adil olmayan mahkeme ve Yargıtay kararına şaşırmıyoruz. Ancak yargılandığı dosyadaki aleyhe olmayan delil durumuna rağmen verilen mezkur kararın Roboski Katliamı ile ilgili klasik devlet anlayışından bağımsız olmadığını düşünüyor, Roboski Katliamı konusunda sergilenen yargı pratiğini kınıyoruz.

MAZLUMDER olarak tarihi bir barışın tarihle yüzleşmek ile gerçekleşebileceğine olan inancımızdan devletin Roboski Katliamını kabullenerek resmen özür dilemesini, failler ile ilgili olarak yürütülebilecek idari ve cezai tüm yargı süreçlerinin bir an önce işletilmesini, hakkında yeterli delil olmadan cezalandırılan Özgür AMED’in serbest bırakılmasını, Özgür AMED ve daha nicelerinin mağduriyetine neden olan TCK m.220/6 maddesinin değiştirilmesini talep ediyoruz.

MAZLUMDER DİYARBAKIR ŞUBESİ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89