• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

Mavi Ring'in çekimleri bitti!

Mavi Ring'in çekimleri bitti!
Mahkumların açlık grevinin 35. Gününde yaşadıklarını anlatan film değindiği konu itibariyle gündeme de çok denk düştü...

Yakın tarihten dramatik bir hikaye daha beyaz perdeye aktarıldı. Türkiye'den Fer Film Prodüksiyon ve Almanya'dan Proserv Productions ortak yapımcılığı ile gerçekleştirilen sinema filminin yönetmeni Ömer Leventoğlu.

İlk uzun metraj sinema filmi kapsamında Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen Mavi Ring adlı filmin senaryosu,Fuat Kav'ın kaleme aldığı ve 1989 yılındaki Eskişehir'den Aydın Hapishanesi'ne mahkûm sevkini anlatan aynı adlı kitaptan esinlenilerek yazılmış.



Filmde, Adalet Bakanlığı ve hapishane yönetimini protesto etmek için bir aydır açlık grevi yapan siyasi mahkûmların, erimiş bedenleri ve çökmüş metabolizmalarına rağmen 18 saati aşan işkence dolu sevkiyatta yaşadıkları anlatılıyor. Bu anlamda gündeme denk düşen konusuyla da dikkat çekiyor, ölüm orucuna giren mahkumlara sinemanın gözüyle bakıyor...

ESKİŞEHİR'DEN AYDIN'A TUTUKLULARI GÖTÜREN RİNG ARACI

Eskişehir Hapishanesi'nde, açlık grevinin 35'inci gününde, bedenleri erimiş, etleri çekilmiş, kemikleri sayılacak kadar zayıf tutuklular, gecenin bir vakti hücrelerinden zorla çıkartılırlar. Kendileri için özel olarak yapılmış çelikten bir ring aracının, "Mavi Ring"in hücrelerine tıka basa doldurulan tutuklular, kollarını kesen zincirli kelepçeler ve Ağustos sıcağının ateş topuna döndürdüğü daracık hücreler içinde, saati, süresi, yönü ve sonu belirsiz bir ölüm yolculuğuna çıkartılırlar.

Bu yolda herkes başka bir yolculuk yapmaktadır: Mahkûmlar için ölüm demek olan bu yolculuk, operasyonu yürüten Binbaşı Mustafa için intikam yolculuğudur. Sevkiyata tesadüfen katılmak zorunda kalan Doktor Pınar için ise durum tamamen farklıdır. Onun için bu yolculuk, hayatı, insanı ve iktidarı yeniden tanıma ve bir keşif yolculuğudur.

Süpervizörlüğünü Türkiye sinemasının duayenlerinden Hüseyin Kuzu'nun üstlendiği filmde Görüntü Yönetmeni koltuğunda Yunanlı Lefteris Agapoulakis, Sanat Yönetmeni koltuğunda ise Hale İşsever yer aldı.

BAŞROLLERİNİ EZGİ ÇELİK VE NAZMİ KIRIK OYNUYOR

Çekimleri 4 hafta süren ve son çekimleri de geçtiğimiz günlerde tamamlanan filmde ana karakter Doktor Pınar'ı sinemanın genç yetenekleri arasında sayılan Ezgi Çelik oynuyor. Cannes'den ödüllü Nazmi Kırık'ın da Colombo lakaplı siyasi mahkumu oynadığı Mavi Ring'de; Kemal Ulusoy, Diyar Dersim, Giyasettin Şehir, Erdal Ceviz, Bilal Bulut, Mehmet Aşkın, Beşir Yılmaz, Mirza Metin, Baran Demir, Sezgin Cengiz, Alişan Önlü, Volkan Ünlü, Erdal Ayna, Şerif Şahiner, Cengiz Güleryüz, Emre Saka, İbrahim Turgay, Haluk Yüksel ve Başak Koyuncuoğlu gibi oyuncular rol alıyor.

Filmdeki sinema dili hakkında konuşan Yönetmen Ömer Leventoğlu, çekimlerin bir ring aracının hücreleri arasına sıkıştırılmış olmasını nev-i şahsına münhasır bir tercih olarak yorumluyor. Filmin asıl amacını ise "şiddetin ölçüsünden ziyade, insanın dayanabilme kapasitesine odaklanmak" şeklinde tanımlayan Leventoğlu, "Başlangıçta klasik ve sert bir hapishane hikâyesini andıran Mavi Ring'deki yolculuk, hiç bir şeyin göründüğü gibi olmayabileceğini anlatmaktadır" diye konuşuyor.

Film yurt dışı festivalleri dolaştıktan sonra Türkiye'de vizyona girecek...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89