• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde 14 akademisyen işten çıkarıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde 14 akademisyen işten çıkarıldı
Akademisyenin sözleşmelerinin feshedilmesi üzerine Bağımsız Üniversite Platformu üyeleri bir basın açıklaması yayınladı.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde (MAÜ) Felsefe, Sanat Tarihi, Antropoloji, Doğu Dilleri, İktisat Bölümleri, Turizm Yüksek Okulu, Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü ve Arap Dili ve Kültürü Bölümlerinde görev görev yapan 14 uluslararası öğretim üyesinin görevine son verildi.

Akademisyenin sözleşmelerinin feshedilmesi üzerine Bağımsız Üniversite Platformu üyeleri rektörlük binası önünde basın açıklaması yaparak kınadı.

‘Sözleşmeleri bitmeden görev sürelerine son verildi’

MAÜ Bağımsız Üniversite Platformu, öğretim üyelerinin görevine son verilmesini rektörlük önünde yaptığı basın açıklamasıyla kınadı. Açıklamaya üniversitede görev yapan akademisyenler, öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri de katıldı.

Açıklamada MAÜ’de görev yapan 14 yabancı uyruklu akademisyenin bir kısmının sözleşmelerinin uzatılamadığı bir kısmının da sözleşmelerinin feshedildiği belirtildi.

Bağımsız Üniversite Platformu, işine son verilen 14 hocanın 6’sı batılı ülkelerden, 5’i Kürt ve birinin de Arap olduğu, bunlardan 8’inin ise kadın olduğunu açıkladı.

Burada grup adına açıklama yapan platform sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Bor, öğretim üyelerinin sözleşmeleri henüz bitmeden görev sürelerine son verilmesiyle ilgili olarak kendileriyle görüşülmediğini ifade ederek, öğretimin en az yüzde 30’u İngilizce olan sanat tarihi bölümündeki hocaların işten çıkarılması durumunda İngilizce sanat tarihi programının da son bulacağını söyledi.

Bağımsız Üniversite Platformu olarak uygulamayı kınadıklarını açıklayan Bor, “Bu kararın bir an evvel düzeltilmesini ve hocalarımızın görevlerine yeniden iadelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ediyor ve meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu saygıdeğer kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

MAÜ Bağımsız Üniversite Platformu’nun açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Rektörülük: YÖK talep etti

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada ise yükseköğretim kurumlarında yabancı uyruklu öğretim elemanı çalıştırılması esaslarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararınca belirlenen ve “İstihdam edilecek yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı dolu öğretim elemanı kadrosu sayısının yüzde 2’sini geçemez” kuralına rağmen bu oranın üniversitede yüzde 10.32’ye ulaştığı belirtilen açıklamada şunlar belirtildi.

“Üniversitemiz, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından, bu duruma dikkat çekilerek, uyarılmış olup, ihtiyaç fazlası yabancı uyruklu öğretim üyesi istihdamının azaltılması talep edilmiştir.

“Ne yazık ki, yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdamı politikası üniversitemizce şu ana kadar yanlış uygulanmış olup yılda sadece bir ya da iki gün Türkiye’ye giriş yapanlara dahi, yıllarca yine tam zamanlı çalışmışlar gibi ücret ödemesi yapılmıştır.

“Her çeşit bilimsel araştırma, yayın ve akademik faaliyetlerinden faydalanmak hedefiyle yabancı uyruklu çalıştırılmasına esas teşkil eden kriterlerden gerektiği gibi verim elde edilememiş ve mevzubahis 14 yabancı uyruklu öğretim elemanı arasından, üniversitemiz adına şu ana kadar sadece bir akademik yayın yapılmıştır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89