• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Kürtler ek süre istedi

Kürtler ek süre istedi
Irak Parlamentosu’nun bugün bir cumhurbaşkanı seçmesi beklenirken Kürtler, üzerinde anlaştıkları tek bir ismi henüz belirleyemedikleri için bir günlük ek süre istedi.

Cumhurbaşkanlığı adayını açıklaması beklenen Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’nde (KYB), Genel Sekreter Yardımcısı Berham Salih ve Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in ismi öne çıkıyordu. Ancak son günlerde Kerim ‘in ismi geriye düşerken, Berham Salih ve KYB'nin kurucu üyelerinden Fuad Masum'un adı ön plana çıkıyor.

Goran Hareketi ve İslami Birlik Partisi de (Yekgirtu) cumhurbaşkanlığı yarışında Salih'i destekleyeceklerini bildirdi.

Federal Kürdistan Yönetimi ise iki adayın oyları böleceğini söyleyerek Fuad Masum ve Behram Salih'in birlikte aday gösterilmesine karşı çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor

Irak'ta siyasi taraflar arasında yazılı olmayan bir anlaşma çerçevesinde meclis başkanı Sünnilerden, başbakan Şiilerden, cumhurbaşkanı ise Kürtlerden seçiliyor.

Seçilen cumhurbaşkanı 15 gün içerisinde bir kişiyi hükümet kurmakla görevlendirmek, görevlendirilen kişiyse 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.

Kürt İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Irak Parlamentosu Milletvekili Adil Nuri, "Irak'ta 2003'te siyasi taraflar arasında yapılan gayriresmi anlaşmaya göre cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlerindir. Kürtler de bu makamı Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) verdiler" dedi.

Meclisten konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Adaylığa başvuracak kişi ve babası Iraklı olmalı. 40 yaşını doldurmalı. İyi bir siyasi tecrübeye sahip olmalı. Üniversite mezunu ve herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmalı" ifadeleri yer aldı.

Maliki'nin Kürtlere mesajı

Irak Başbakanı Nuri Maliki çarşamba günü yaptığı haftalık konuşmasında, Kürtlerin cumhurbaşkanlığı koltuğu için 'uygun bir aday' belirlemesi gerektiğini söyledi, "Seçilecek cumhurbaşkanı Irak'ın parçalanmasını ve bölünmesini engellemelidir" dedi.

Maliki, konuşmasında "Irak Cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlerin hakkıdır. Kürtler bu makam için uygun bir aday belirlemelidir. Cumhurbaşkanı en kısa sürede seçilmelidir. Seçilecek cumhurbaşkanı Irak'ın parçalanmasını ve bölünmesini engellemelidir. Cumhurbaşkanının en önemli görevlerinden biri devletin onurunu, saygınlığını korumaktır" ifadelerini kullandı.

Irak'taki siyasi krizin aşılmasına katkı sağlayacak ilk adım salı günü atıldı ve Irak Parlamentosu'ndaki oylama sonucunda yeni Meclis Başkanı Sünni Selim Abdullah Cuburi oldu.

İç karışıklığın arttığı Irak'ta mezhepçi politikalarla ülkeyi bölmekle suçlanan Başbakan Nuri Maliki ise üçüncü dönem başbakanlık iddiasından asla vazgeçmeyeceğini söylemişti.

Irak'ta kriz sürüyor

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

Örgüt güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi ele geçirmeyi başarmıştı.

IŞİD 10 Haziran’da Musul’u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89