• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

Kürtçe öğretmenleri 19. gününde açlık grevini sonlandırdı

Kürtçe öğretmenleri 19. gününde açlık grevini sonlandırdı
Kürtçe öğretmen adayları atanmak amacıyla başlattıkları açlık grevi eylemini 19. gününde bitirme kararı aldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü’nden mezun olan Kürtçe öğretmen adayları atanmak amacıyla başlattıkları açlık grevi eylemini 19. gününde bitirme kararı aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Kürtçe öğretmenliği için 18 kontejan ayırmasını hayal kırıklığı olarak tanımlayan öğretmenler açlık grevi eyleminin ardından 1 hafta sürecek yeni bir eyleme başlayacaklarını belirtti. Eylem kapsamında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan olmak üzere çok sayıda yetkili kişiye anadilde eğitim talebi içeren mektuplar yollanacak.

Ne olmuştu?

Recep Tayip Erdoğan’ın 2012 yılında Kürtçe’nin Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) programında yer alacağını açıklamasının ardından Eylül 2012’de Kürtçe seçmeli ders olarak 5,6,7,8. sınıflarda okutulmaya başlandı.

Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulmaya başlamasının ardından çeşitli üniversitelerde öğretmen ihtiyacını karşılamak için Kürt Dili ve Kültürü tezsiz yüksek lisansbölümleri açıldı.

2013 ve 2014 yıllarında Mardin Artuklu Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Muş Alpaslan Üniversitesi’nden yaklaşık 1500 kişi mezun oldu.

Ancak mezun olan öğrencilerin ataması gerçekleşmedi.

15 Ağustos’ta Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Kürtçe öğretmenlerinin durumlarına ilişkin Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nabi Avcı tarafından yanıtlanması istemiyle, Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi vermişti.

25 Ağustos’ta Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kürdoloji Enstitüsü bölümünden mezun olan Kürtçe öğretmenleri, “atama konusunda” kendilerine verilen sözler yerine getirilmediği için açlık grevine başlama kararı almıştı.

26 Ağustos’ta da HDP Van Milletvekili Özdal Üçer Kürtçe öğretmenlerin atanmaması konusuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlamasıyla istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı 40 bin kişilik öğretmen atama kontenjanlarını açıklamış. Kürtçeye ise ‘Yaşayan Diller’ kategorisi altında 18 öğretmen ataması yapılmasına karar verilmişti.

Mardin Artuklu, Diyarbakır Dicle, Van Yüzüncü Yıl ve Muş Alparslan üniversitelerindeki Kürdoloji Enstitülerinden mezun olan bin 700 öğretmen adayı bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89