• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 5 °C

Kürt petrolü 3 yıl aradan sonra yine ABD yolunda

Kürt petrolü 3 yıl aradan sonra yine ABD yolunda
Federal Kürdistan petrolünü taşıyan bir gemi ABD yolunda...

Türkiye ile Federal Kürdistan Hükümeti arasında varılan anlaşma ile Süleymaniye’nin Taktak ilçesinden Adana Ceyhan’a getirilerek dünya pazarlarına sürülen petrol, 3 yıl önce Irak Merkezi Hükümeti ile Federal Kürdistan Hükümeti arasında ciddi sorunlara yol açmıştı. Irak Merkezi Hükümeti anlaşmanın yasadışı olduğunu iddia ederek konuyla ilgili uluslararası mahkemelere başvurmuş, Ceyhan üzerinden ABD’nin Teksas eyaletinin açıklarına kadar ulaşan petrolün ABD’li şirketler tarafından satın alınmasını önlemek için de ABD mahkemelerinde dava açmıştı. Tartışmalı bir süreç sonrasında ABD açıklarına kadar giden gemi Houston mahkemelerinin aldığı karar ile yükünü boşaltamayıp geri dönmüş ve yükünü İsrail’de boşaltmak zorunda kalmıştı.

GEMİNİN ROTASI ABD'NİN DOĞU SAHİLLERİ

Aradan geçen 3 yıldan sonra Ceyhan’dan yola çıkan Aframax Neverland gemisi 650 bin varil petrol ile yeniden ABD’ye gidiyor. The Washington Post Bloomberg’den Julian Lee’nin gemi takip verilerinden derleyerek hazırladığı habere göre Aframax Neverland gemisi üç gün önce Ceyhan’dan hareket ederek Akdeniz’i geçip Okyanus’a açıldı. Resmi olarak Federal Kürdistan Hükümeti’nin yükünü taşıyan petrol tankerinin rotasının yeniden ABD olduğu belirtiliyor.

Bloomberg’in rota takip uzmanları, Aframax Neverland’ın ABD’nin doğu sahillerine ilerlediğini söylüyor. Ancak petrol tankerine kesin bir rota verilmemiş. Gemi mürettebatına da güvenlik nedeniyle rota bilgilerinin verilmediğini belirten Bloomberg, bu nedenle geminin rotasının değişebileceğine de dikkat çekiyor.

PETROL TÜRKİYE ÜZERİNDEN PAZARA SÜRÜLÜYOR

Irak Merkezi Hükümeti’nden alması gereken yüzde 17’lik bütçe payının verilmemesi nedeniyle bölge devletleri ve uluslararası şirketlerle özel anlaşmalar imzalayan Federal Kürdistan Hükümeti, ABD’ye satmak için yola çıkan petrol tankerlerinin ABD mahkemelerince engellenmesi ve gemilerin uzun süre açıkta demirlemek zorunda kalması nedeniyle bu ülkeye petrol taşımacılığını durdurmuştu. Benzer sorunların artması nedeniyle de Federal Kürdistan Hükümeti ile Türkiye arasında özel bir anlaşma imzalandığı ve Kürt petrolünün 3. şahıs ve şirketlere Türkiye petrolü gibi pazarlandığı iddia edilmişti. Ancak sözü edilen Ceyhan çıkışlı Aframax Neverland gemisindeki 650 bin varil petrolün sahibi resmi olarak Federal Kürdistan Hükümeti olarak görülüyor. (Artı Gerçek)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89