• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Kürt partilerinden ateşkes çağrısı

Kürt partilerinden ateşkes çağrısı
Diyarbakır’da biraraya gelen Kürt parti ve hareketleri, devlete ve PKK’ye ateşkes ilanı çağrısı yaptı.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürt Demokratlar Platformu (KDP-Bakur), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Azadi Hareketi, ve Kürdistani Parti (PAKURD) Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti'nde, Türk Ordusu ve PKK arasından son yaşanan çatışmalar hakkında ortak basın açıklaması yaptı.

PAK Başkanı Mustafa Özçelik tarafından okunan Kürtçe açıklamada, “Türk Devleti, 90 yıldır hep yaptığı gibi, imha ve savaş siyasetini bir kez daha denemektedir” denildi.

Açıkalamanın tam metni şöyle:

Savaşa Hayır; İnsanlar Ölmesin

Türk Devleti, 90 yıldır hep yaptığı gibi, imha ve savaş siyasetini bir kez daha denemektedir.

Suruç katliamı, orman yangınları, HPG ve YDG-H’nin polis ve askerlere yönelik saldırıları ve ardından Türk devletinin Güney Kürdistan’daki PKK kamplarına yönelik saldırıları, Kürt basın ve yayın organlarına getirilen yasaklar, siyasi partilere, STK ve demokratik kuruluşlara yönelik baskılar, bizlere defalarca izlediğimiz bir filmi hatırlatmaktadır.

Yeni karanlık senaryolarla çatışmasızlık ortamının sabote edilmesine, Kürdistan ve Türkiye halklarının yeni canlar yitirmesine kesinlikle hayır diyoruz. Türkiye ve Kürdistan’da artık analar ağlamasın; hiç kimse ölmesin.

Türk devletini Güney ve Kuzey Kürdistan’daki tüm askeri operasyonlarına, Kürt basın yayın organlarına yönelik yasaklamalara ve her türden baskı ve şiddete derhal son vermeye çağırıyoruz. Bu savaş ve imha akıliyetinin hiç kimseye yararı yoktur. Türk devletinin 90 yıllık asimilasyon, inkar ve imha siyasetinin Kürdistan ve Türkiye halklarına ne denli büyük zararlar verdiği tüm gerçekliğiyle ortadadır.

PKK, KCK, HPG’yi, meşru savunma hakkı dışında, Kürdistan davasının ulusal ve uluslararası platformda meşruiyetine zarar veren polis, asker, sivil vb. kesimlere yönelik her türlü saldırılara derhal son vermeye çağırıyoruz.

Türk devleti ve PKK derhal karşılıklı olarak silahları susturmalı, tahkim edilmiş ateşkes ilan etmelidirler.

Dünya devletlerini ve kamuoyunu, Kürdistan’ın yeniden bir savaş alanına dönüşmemesi ve yeni ölümlerin olmaması için inisiyatif almaya çağırıyoruz.

Kürdistan halkı ve tüm Kürt siyasal güçleri, dört parçada da Kürtleri birbirine düşürmeye yönelik her türlü oyuna karşı uyanık olmalıdırlar. Gün, tüm Kürdistanlılar arası diyalog, destek, dayanışma ve ittifakı yükseltme günüdür.

Bizler Kürtlerin özgürlük mücadelesi ve Kürdistan’ın siyasi statü sorunun,  siyasal ve demokratik yol ve araçlarla, diyalog ve siyasal görüşmeler yoluyla çözümünden yanayız.

Kürt ve Kürdistan sorunu,  Kürt milletinin kendi geleceğini belirleme hakkı, Kürdistan’a statü ve Kürdistan halkının özgürlüğü sorunudur. Kürt ve Kürdistan sorununun çözümü gerçekten de isteniyorsa,  biz aşağıda imzası bulunan Kürdistani parti ve hareketlerde dahil, Kuzey Kürdistanlı en geniş siyasal güçlerin Türk Devletiyle muhatap olacağı ve üçüncü taraf olarak da uluslararası garantörlerin katılacakları yeni ve gerçek bir çözüm sürecinin başlatılması gerekmektedir.

AZADİ HAREKETİ, ÖSP, PAK, PAKURD, PDK-BAKUR

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89