• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Berlin 11 °C

Kürdistan'da deprem: En az 211 kişi hayatını kaybetti

Kürdistan'da deprem: En az 211 kişi hayatını kaybetti
7.3 Büyüklüğündeki depremin faturası ve yıkımın boyutu ortaya çıkmaya başladı. İran kaynakları 7 ülkede hissedilen depremde en az 164 ölü, yüzlerce yıkım olduğunu duyurdu.

Federal Kürdistan'a  bağlı Süleymaniye kenti yakınlarında dün saat 21.18’de deprem oldu. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre; 7.3 büyüklüğündeki ve 33.9 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssü Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısı olarak belirlendi.

Deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman'da korkuya neden oldu.

Kandilli Rasathanesi de deprem şiddetini 7.1, merkezüssünü ise İran olarak açıkladı. Federal Kürdistan Yönetimi Sağlık Bakanlığı, depremde 4 kişinin öldüğü ve 225 kişinin yaralı olduğu bilgisini paylaştı.

SÜLEYMANİYE'DE BÜYÜK HASAR

Yetkililer ise ilk belirlemelere göre depremde en az 4 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Depremin ardından Süleymaniye'deki 8 köyde büyük hasar olduğu belirtildi.

İRAN: EN AZ 207 ÖLÜ

İran devlet televüzyonu, Kirmanşah vilayetinde 207 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı ve 1700'ün üzerinde de yaralı olduğunu bildirdi.

foto-galeri-037.gifKirmanşah'taki bir diğer yerleşim yeri Serpol Zehap da depremde büyük hasar gören yerlerden. Fars Haber Ajansı, Serpol Zehap'ın tek hastanesinin depremde yıkıldığını, kentin tamamında elektriklerin kesildiğini aktarıyor.

Kirmanşah ve çevresinde yıkılan binaların altında mahsur kalanları kurtarmak üzere bölgeye arama - kurtarma ekipleri sevk edildi. 

ENKAZ ALTINDA YARALILAR VAR

Yetkililer, deprem sonucu bazı binaların yıkıldığını ve enkaz altında insanların olabileceğini belirtti. Arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgelerinde sevk edildiği kaydedildi.

6701-129.jpg

İKİ DEPREM DAHA

İlk depremin ardından iki deprem daha gerçekleşti Duhok ve Hewler’in yanısıra başkent Bağdat’ta da korkuya neden olan deprem, Bağdat’ta 20 saniye,diğer kentlerde ise daha uzun hissedildi.

Saat 21.18'deki 7.3'lük depremin ardından 00.33'te 4.8'lik bir deprem meydana geldi. 00.33'te İran-Irak sınırında meydana gelen depremin ardından Irak'ta saat 01:31'de, yerin 32.2 kilometre altında 4.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

BARAJ TEHDİDİ

Federal Kürdistan Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymaniye'deki barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi.

Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle baraj zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu.

7 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azarbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89